DOLAR 32,5958 0.37%
EURO 34,8462 0.3%
GBP 40,6785 0.19%
ALTIN 2.493,420,38
BITCOIN 21171904,60%
Kimden ne kadar kesinti yapılacağı belli oldu: Kesinti yapılmasını istemeyenler ne yapacak?

Kimden ne kadar kesinti yapılacağı belli oldu: Kesinti yapılmasını istemeyenler ne yapacak?

ABONE OL
6 Mart 2023 22:55
Kimden ne kadar kesinti yapılacağı belli oldu: Kesinti yapılmasını istemeyenler ne yapacak?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Haber Merkezi

Deprem ve diğer afetlere yönelik kullanılacak kaynak için hazırlanan "Deprem ve Diğer Doğal Afetlere Yönelik Mali Yardım ve Hazırlık Yasa Önerisi" Resmi Gazete'de yayımlanarak, halkın bilgisine getirildi.

Yasa önerisinin içeriğiyle ilgili görüş ve öneriler, bugün itibarıyla 7 (yedi) gün içerisinde Meclis Başkanlığı’na yazılı olarak sunulabilecek.

Öneriyle, gönüllülük esasına göre yapılacak kesinti oranları da netleşti.

13 maddeden oluşan yasa önerisinin 7'nci maddesinde, hangi gelir kalemlerinden ne kadar kesinti yapılacağı, ücret veya maaşlarından herhangi bir kesinti yapılmaması ya da belli dönemler için kesinti yapılmasını talep edecek kişilerin ne yapması gerektiği de düzenlendi.

21 fıkradan oluşan 7'nci madde şöyle:

Bu yasa amaçları doğrultusunda kullanılmak üzere aşağıda öngörülen gelir kalemlerinden kesinti ve vergi kalemlerinden katkı yapılır:

(1) (A) Devlet, yerel kuruluşlar, kooperatifler, bankalar, kamu iktisadi teşebbüsleri ve sair kurumlar, Kurumlar Vergisi Yasası kapsamına girmeyen ortaklıklar, dernekler, vakıflar, demek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler veya diğer herhangi biri, işveren statüsü kapsamında olan işletmeler tarafından hizmetlilere ödedikleri emekli maaşları dahil, her türlü maaş, ücret ve maaş nitelikli ödemeler ile emekli maaşlarından ve Gelir Vergisi Yasasının 4'üncü maddesinin (l)'inci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki (sosyal yardım, engelli maaş ve ücretleri, cemile yardımları, emekli ikramiyeleri ile kıdem tazminatları hariç) maaş ve ücret sayılan ödemelerin brüt toplamı üzerinden aşağıdaki alt bentlerde yer alan kesintiler yapılır

(a) 15.000,01-TL – 30.000,00-TL arası yüzde 1

(b) 30.000,01-TL – 55.000,00-TL arası yüzde 1 ,5

(c) 55.000,01-TL – 75.000,00-TL arası yüzde 2

(ç) 75.000,01-TL ve üzeri için yüzde 5

(B) Yurt Dışında Görev Yapan Personelin Kadroları ve 55/2002 Dış Görev Ödenekleri Yasası tahtında maaş alan personelin (mahalli personel hariç) aldıkları döviz maaşın KKTC Merkez Bankası resmi döviz kuru karşılığı 55.000,01-TL – 75.000,00-TL arası aş aldıkları dövizden yüzde 2, 75.000,01 TL ve üzerinde ise dövizden yüzde 5 oranında kesinti yapılır

(C) (a) Bu fıkra uyarınca maaşından veya ücretinden kesinti yapılacak kişiler, bu Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 (on beş) gün içerisinde bağlı oldukları kamu, kurum veya kuruluş veya işyerine yazılı olarak başvurarak herhangi bir kesinti yapılmaması veya belli dönemler için kesinti yapılmasını talep edebilirler.

(b) İlgili kamu, kurum veya kuruluş veya işyerleri başvuruyu aldıktan sonra en geç 1 (bir) hafta içerisinde ilgisine göre Bakanlığa veya Sosyal Sigortalar Dairesine başvuruyu iletirler.

(c) Bu bendin (a) alt bendi uyarınca maaşından veya ücretinden kesinti yapılmasını istemeyen kişilerin maaşından veya ücretinden kesinti olması halinde, yapılan kesinti miktarı en geç 1 ay içerisinde ilgili kurum tarafından iade edilir.

(2) Siyasal Partiler Yasası uyarınca, siyasal partilere devlet tarafından yasanın 45'inci maddesinin 2'nci fıkrasının (B) bendi ve 3'üncü fıkra kuralları uyarınca her ay ödenen aylık devlet katkısından yüzde 10 (on) oranında kesinti yapılır.

(3) Gelir Vergisi Yasası uyarınca kazançları yıllık beyanname esasında saptanan yükümlülerin, 2022 yılında beyanname usulüne göre beyan etmiş oldukları vergi matrahı üzerinden ve/veya 2022 yılı ve önceki dönemlere ait bu yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Gelir ve Vergi Dairesi tarafından ikmalen ve/veya resen kesinleştirilen 2022 yılı ve önceki dönemlere ait toplam yıllık vergi matrahı üzerinden yüzde 1 (bir) oranında katkı yapılır.

(4) Kurumlar Vergisi Yasası uyarınca kazançları yıllık beyanname esasında saptanan kurumlar vergisi yükümlülerinin 2022 yılında beyanname usulüne göre beyan etmiş oldukları vergi matrahı üzerinden ve/veya 2022 yılı ve önceki dönemlere ait bu yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Gelir ve Vergi Dairesi tarafından ikmalen ve/veya resen kesinleştirilen toplam yıllık vergi matrahı üzerinden yüzde 1 (bir) oranında katkı yapılır. Ancak yukarıda öngörülen katkı miktarı, Uluslararası Bankacılık Birimleri Yasası uyarınca vergiye bağlı olan bankalar için toplam yıllık matrahları üzerinden yüzde 1 (bir); Uluslararası İşletme Şirketleri Yasası uyarınca vergiye bağlı olan şirketler için ise, ödenmesi gereken yıllık matrah üzerinden yüzde 1 (bir) oranında katkı yapılır.

(5) Gelir Vergisi Yasası'nın 31'inci maddesinin 6'ncı fıkrasına göre her türlü taşınmaz mal (döşeli olarak veya tesisat ve demirbaş ile birlikte kiraya verilenler dahil) kiralama ve kullanma bedeli karşılığı depozito olarak alınanlar dahil, döviz ile kiralanan matrahlar üzerinden yüzde 3 (üç), Türk Lirası ile kiralanan matrahlar üzerinden yüzde 1,5 (bir buçuk) katkı yapılır.

(6) Taşınmaz malların herhangi bir şekilde elden çıkarılmasına ilişkin işlemlerde, taşınmaz malı devredenin Gelir ve Vergi Dairesi'ne ödemekle yükümlü olduğu stopaj miktarı üzerinden hesaplanacak katkı miktarı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşları ve Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları için yüzde 1 (bir); Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşları ile Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları dışında kalanlar için yüzde 2 (iki) oranında uygulanır.

(7) (A) Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Yasası'nın EK Kısım I, Madde II'nin l'inci fıkrasında belirtilen motorlu araç kayıt ve ruhsat harçlarının uygulandığı matrah üzerinden hesaplanacak yüzde 1 (bir) oranında katkı yapılır.

(B) Yukarıda belirtilen kurallar uyarınca geçici kayıt yapılacak motorlu araçların ödemekle yükümlü oldukları geçici kayıt harcı miktarı üzerinden hesaplanacak yüzde 10 (on) oranında katkı yapılır.

(C) Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Yasası kuralları uyarınca özel seçilmiş plakalar için ödenecek harç üzerinden yüzde10 (on) oranında katkı yapılır.

(8) Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Yasası'nın EK Kısım II, Madde VI'da belirtilen motorlu araçlar devir harçları miktarı üzerinden hesaplanacak yüzde 10 (on) oranında katkı yapılır.

(9) Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Yasası'nın EK-Kısım Il, Madde Il'de belirtilen motorlu araç satıcı ruhsatı (6 aylık) ile Madde III'de yeni olmayan motorlu araç satıcı ruhsatı (6 aylık) harç miktarının yüzde 10'u (on) oranında katkı yapılır.

(10) Oteller Yasası kuralları uyarınca 2023 yılı itibarıyla, otellere verilen sınıflandırma belgelerinde saptanan her bir yıldız kriteri için alınan miktardan ve yıldız kriteri bulunmayan pansiyon, motel ve benzeri işletmelerden alınan miktardan yüzde 2 (iki) oranında katkı yapılır.

(11) Şirketler Mukayyitliği ve Resmi Kabz Memurluğu'nca, Şirketler Yasası uyarınca kurulacak şirket, ortaklık, unvan ve patent tescillerinden kuruluş sermayelerinin yüzde 1'i (bir) oranında katkı yapılır.

(12) Yabancı sanatçıların veya yabancı müzik topluluklarının veya kişilerin eğlence maksatlı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde düzenleyecekleri her türlü faaliyetlerinin ifasından elde edilecek brüt gelir üzerinden hesaplanacak yüzde 10 (on) oranında katkı yapılır.

(13) Av ve Avla İlgili Yaban Hayatını Düzenleme Yasası kuralları uyarınca avlanma ruhsatı alan her kişiden 150 TL (Yüz elli Türk Lirası) katkı yapılır.

(14) Gelir Vergisi Yasası'nın 32'nci maddesinin l'inci fıkrasına istinaden taşınır mal sermaye iratları gerçek ve tüzel kişilere nakden veya hesaben ödendiği anda ödemeyi yapanlar tarafından döviz olması halinde yüzde 2 (iki), Türk Lirası olması halinde yüzde 1 (bir) oranında katkı yapılır.

(15) Özel İletişim Hizmetleri Vergisi Yasası tahtında, mobil telekomünikasyon altyapısı kurup işletenlerin verdiği hizmetler veya telekomünikasyon işletmeciliği kapsamında (ön ödemeli kart satışları dahil) sunulan tesis, devir, nakil ve haberleşme hizmetleri için alınan tutar üzerinden yüzde 1 (bir) oranında katkı yapılır. 

(16) Şans Oyunları Hizmetleri Vergisi Yasası kapsamında şans oyunu salonu izni, ruhsatı alan gerçek ve tüzel kişilerin ve Beden Eğitimi ve Spor Yasası kapsamında müşterek bahis oynatan işletmelerin, devletten herhangi bir şans oyunu faaliyetinde bulunmak için işletme imtiyaz izni alanlardan ve bu faaliyetleri gerçekleştirmek için ödenen vergi matrahları üzerinden yüzde 2 (iki) oranında katkı yapılır.

(17) Şans Oyunları Yasası'nın 10'uncu maddesinin 2'nci fıkrasında belirtilen ve her yıl ödenecek olan yıllık Şans Oyunu Salonu Ruhsatı ve/veya Şans Oyunu Salonu İşletmecilik Ruhsatı harcına ek olarak yüzde 2 (iki) ve aynı yasanın 10'uncu maddesinin, 3'üncü fıkrasının (A), (B) ve (C) bentlerinde belirlenmiş olan fazladan her bir Şans Oyunu Masası ve Şans Oyunu Makinesi için ek yüzde 2 (yüzde iki) oranında katkı alınır.

(18) Bu yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Taşınmaz Hazine Malları (Kiralama ve Değerlendirme) Yasası tahtında kiralanan her türlü taşınmaz mal kira bedeli üzerinden yüzde 2 (iki) oranında katkı alınır.

(19) Para ve Kambiyo Yasası'nın 14'üncü maddesinin 2'nci fıkrası uyarınca yapılan Kıymetli Metaller ve Kıymetli Taşların İthal ve İhracının Usul ve Esasları Tüzüğü tahtında kurulan kıymetli metaller, kıymetli taşlar ve bunlardan mamül eşyanın yurda ithali ve/veya yurt dışına ihracı ile iştigal eden iş yerlerinin yapacakları ithal ve/veya ihraç işlemleri anında toplam kıymet bedeli üzerinden yüzde 1 (bir) oranında katkı yapılır.

(20) (A) Belediyeler Yasası'nın 94'üncü maddesinin 8'inci fıkrası uyarınca tahsil edilecek kıymet ve tartı ücretinin Belediyeler Yasası'nın 90'ıncı maddesi (Gelirlerin Paylaşımı) başlığı altında kıymet ve tartı ücretinden yüzde 10 (on) oranında kesilerek katkı yapılır.

(B) Belediyeler Yasası'nın 103 'üncü maddesinin 1'inci fıkrasının (A) bendi uyarınca tahsil edilecek Belediye Hizmetleri'nden yararlanma resminin Belediyeler Yasası'nın 90'ıncı maddesi (Gelirlerin Paylaşımı) başlığı altında l'inci fıkranın (C) bendinde Gelir ve Vergi Dairesi Gelirler Veznesi'ne yatırılan Belediye Hizmetleri'nden yararlanma resminden yüzde 10 (on) oranında kesilerek katkı yapılır.

(21) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Merkez Bankası Yasası'nın 44'üncü maddesi uyarınca Merkez Bankası'nın 2023 yılı karının nominal sermayeye ulaştıktan sonra yüzde 25'inin ihtiyata alınan kısmı dışında kalan yüzde 75 karı üzerinden yüzde 1 kesinti yapılır. 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam