DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
GBP 40,7959 -0.56%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 20761031,46%
Erkek ziyaretçileri kabul etmeyen feminist sergi davalık oldu

Erkek ziyaretçileri kabul etmeyen feminist sergi davalık oldu

Avustralya'daki bir müzeyi gezmek için bilet alan bir erkek, kadınlara özel sergiye giremeyince ayrımcılık davası açtı.

ABONE OL
21 Mart 2024 11:41
Erkek ziyaretçileri kabul etmeyen feminist sergi davalık oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Tazmanya’nın başkenti Hobart’ta yer alan MONA müzesindeki Ladies Lounge adlı enstalasyon, ABD’li sanatçı Kirsha Kaechele tarafından hazırlandı.

Avustralyalı ressam Sidney Nolan ve Pablo Picasso’nun tablolarının yer aldığı enstalasyonu sadece kadınların ziyaret etmesine izin veriliyor.

Ancak geçen yıl nisanda müzeye gittiğinde sergi alanına girmesine izin verilmeyen Jason Lau, bu uygulamadan ötürü müzeye ve sanatçıya karşı ayrımcılık davası açtı.

Dün görülen davada Lau, 35 Avustralya Doları (yaklaşık 740 TL) ödeyerek bilet aldığını ve bununla tüm müzeyi gezme hakkını elde ettiğini belirtti. Sergiye girmesine izin verilmeyen davacı, cinsiyeti nedeniyle ayrımcılığa uğradığını savunarak “Bilet alan herkese adil ve eşit hizmet sunulmalıdır” dedi.

ABD’nin tanınmış gazeteleriden New York Times’a konuşan Kaechele ise Lau’ya katıldığını fakat dışlanma deneyiminin serginin bir parçası olduğunu söyledi.

Kaechele’nin avukatı Catherine Scott da Lau’nun ayrımcılığa uğramasının aslında serginin hedeflediği deneyimi yaşadığı anlamına geldiğini savundu.

MONA müzesinin kurucusu David Walsh’la evli olan sanatçı, enstalasyonun Avustralya’da kadınlara yapılan ayrımcılığa dikkat çekmeyi amaçladığını belirtti.

Avustralya’da kadınların barlara girmesi 1965’e kadar yasaktı. Yasağın kalkmasının ardından barlarda kadınlara özel “ladies lounge” bölümleri açılmıştı. Buralarda içkiler de daha pahalı satılıyordu.

Kaechele, Avustralya’daki kadınların bu deneyimine dikkat çekmek istediğini söyleyerek “Aslında eserimde mizahi bir yan var. Aşırı ciddiye kaçmadan geçmişe ışık tutuyor” dedi.

Lau, duruşmada sanatçıdan özür dilemesini, sergiye erkeklerin alınmasına izin verilmesini ya da bilet fiyatının bir kısmının geri ödenmesini istedi. Kaechele ise “Özür dilemeyeceğim. Sergiye de giremezsin” yanıtını verdi.

Davayla ilgili kararın birkaç hafta içinde netleşmesi bekleniyor.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam