DOLAR 32,4009 0.08%
EURO 34,7690 -0.11%
GBP 40,6927 0.19%
ALTIN 2.396,09-0,01
BITCOIN 19370074,16%
“Birikimlerin faizleri enflasyonla eş güdümlü gitmesi gerekiyor”

“Birikimlerin faizleri enflasyonla eş güdümlü gitmesi gerekiyor”

Koop-Sen Başkanı Mehmet Ali Güröz , “Son zamanlarda yaşanan döviz artışından kaynaklı biriken primlerin heba olmasından korkan fon yöneticilerinin mevcut birikimlerinin büyük bir çoğunluğunu dövize çevirdiler öyle muhafaza ediyorlar” dedi. Çalışan birikimlerinin Türk Lirası bazında hesaplanmakta olduğunu söyleyen Güröz, “Türk Lirası bazında görülen hesapların yeterli enflasyon oranında faiz verilmediği için bu sorun yaşanıyor” dedi

ABONE OL
27 Nisan 2023 08:34
“Birikimlerin faizleri enflasyonla eş güdümlü gitmesi gerekiyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Yeni Bakış

Mayıs TV’de yayınlanan Meltem Sakin ile Gazete Sobhetleri programında gündemi değerlendiren Koop-Sen Başkanı Mehmet Ali Güröz, İhtiyaç sandığındaki birikimlerin erimesiyle ilgili  açıklamalarda bulundu. Güröz , bu birikimlerin çalışanların maaşlarından biriken primlerden oluştuğuna dikkat çekerek bu birikimlerin ağırlıklı olarak devletin yönetmekte olduğunu söyledi.  Koop-Sen Başkanı Mehmet Ali Güröz , “son zamanlarda yaşanan döviz artışından kaynaklı biriken primlerin heba olmasından korkan fon yöneticilerinin mevcut birikimlerinin büyük bir çoğunluğunu dövize çevirdiler  öyle muhafaza ediyorlar” dedi.  Çalışan birikimlerinin Türk Lirası bazında hesaplanmakta olduğunu söyleyen Güröz  Türk Lirası bazında görülen hesapların yeterli enflasyon oranında  faiz verilmediği için bu sorun yaşanıyor dedi. Koop-Sen Başkanı Mehmet Ali Güröz , çalışanların ihtiyat sandığı primlerine %19 oranında faiz uygulandığını söyledi.   Bizdeki gerçek enflasyonun % 67 – 68 oranlarındadır diye sözlerini sürdüren Güröz , bu mevcut faizlerin %60’larda olması gerekir dedi. Güröz ,  Faizlerin enflasyonla eş güdümlü gitmesi gerektiğini  bunun dünyanın her yerinde böyle olduğuna söyledi.

Koop-Sen Başkanı Mehmet Ali Güröz  , faizlerin enflasyonla eş güdümlü gitmediği için ihtiyat sandığındaki birikimlerimiz toplandığı yerde erimektedir dedi.  Güröz , alım gücünün korunması gerektiğini söyleyerek ya faizleri yükselteceksiniz o birikim gerçek değerini korusun veya o birikimleri dövize çevireceksiniz dedi.

“İhtiyat Sandığı birikimleri belli aralıklarla dövize çevrilebilir”

Güröz , yani siz burada birikimi olan çalışanlara dersiniz ki mevcut birikimlerinizi dövize yada hangi para birimine çevirmek isterseniz başvurun birikimleriniz belli aralıklarla dövize çevrilebilir opsiyonunun konulabileceğini birikimlerin en azından yarısı dövize çevrilir veya tercihe de bırakılabileceğini ifade etti.  Güröz , en azından çalışanların  müraacatı ile yılda 1 kez mevcut birikimlerini dövize çevirme imkanı verilebilir bunu birikimi olan çalışanlara fon’un yönetimi sunabilir dedi.

“Özel sektör çalışanlarının gelecekleri patronun iki dudağı arasında”

Yaklaşan 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı günü ile ilgili de konuşan  Koop-Sen Başkanı Mehmet Ali Güröz , 1 Mayıs’ın rutin olarak kutlandığını işçilerin kutlaması gereken günü ne yazık ki işçiler kutlayamıyor dedi. Güröz , özellikle özel sektör çalışanlarının  1 Mayıs bayramından faydalanamadığını  1 mayıs’ta bile çalışır durumda olduklarına dolayısıyla kutlama alanlarına gelemediklerine dikkat çekti. Güröz , sendikalı olan çalışanların meydanlara gelip kutlamalara katılabildiğini söyledi.Güröz , bu yıl ortak etkinlikle  Türk – Rum Dünya Sendikalar Federasyonuna Üye Sendikalarla birlikte  akşam üzeri 1 mayıs’ın kutlanacağını  söyledi.  Etkinlikte günün anlam ve önemini belirtilen konuşmalar yapılacağını söyleyen Güröz , daha sonra da konserle etkinliğin son bulacağını belirtti.

“Özel sektörde çalışanların çoğu sendikasız çalışıyor”

Güröz , işin gerçeğine gelindiğinde Kıbrıs’ın kuzeyinde özel sektörde çalışanların çok büyük oranda çoğunluğunun sendikasız çalıştığı söyledi.  Koop-Sen Başkanı Mehmet Ali Güröz  , özel sektör çalışanlarının sendikasız çalıştığından dolayı mağdur olduklarını söyledi. Güröz  , zaten geçim derdinde olan çalışanların bu bir günlük tatili bile istemez durumda olduklarını çalışalım evimize ekmek getirelim derdindedirler dedi.  Koop-Sen Başkanı Mehmet Ali Güröz ,  özel sektör çalışanlarını koruyup kollayanın olmadığını , yasalar çerçevesinde ne kadar korunabiliyorlarsa o kadar korunabildiklerini ve   geleceklerinin patronun iki dudağı arasında olduğunu  gerçekten mağdur olduklarını kaydetti. Güröz , bu konuda hükümet önlem ve tedbir almalı dedi.

“İş yasasında düzenleme olmalı”

Güröz , “iş ve grev referandum yasası faydalanmıyor özel sektör çalışanları iş yasasından faydalanıyorlar,  iş yasasında belli başlı kurallar koyup 10 kişiden fazla çalışan iş yerleri sendikalı olabilir veya iş kolu sendikacılığı konusunda yasal düzenlemelerle çalışanların ve sendikaların önünü açabilirler böyle olduğu zaman sendikalar o çalışanları , işyerlerini koruyabilir.  Bu yönde bir düzenleme yapılabilir “ifadelerini kullandı. Güröz , tüm bunlar yapılmadığı sürece özel sektör çalışanları mağdur olacak  ve sömürülmeye devam edecek dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam