DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
GBP 40,7959 -0.56%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 20633871,02%
Yeni güneş paneli konsepti amorti süresini 5 yıl indiriyor

Yeni güneş paneli konsepti amorti süresini 5 yıl indiriyor

Araştırmacılar Agri-PV sistemlerin yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişi hızlandırmaya yardımcı olabileceğini söyledi

ABONE OL
8 Mart 2024 13:29
Yeni güneş paneli konsepti amorti süresini 5 yıl indiriyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Araştırmacılar, yeni bir yenilenebilir enerji konseptinin, güneş panellerinin amorti süresini 5 yıldan daha aza indirebileceğini hesapladı.

Portekiz’deki Lisboa Üniversitesi ve Askeri Akademi’den bir ekip, “gölgeye dayanıklı” mahsullerle birlikte agrivoltaik veya Agri-PV diye bilinen sistemi kullanarak güneş enerjisi tarlası kurmanın yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişi hızlandırmayı sağlayacağını ortaya koydu.

Araştırmacılar, Agri-PV’nin “tarım ve enerji üretimleri arasında birlik” oluşturduğunu ve bu sayede arazinin hem güneş enerjisi tarlası hem de tek başına tarımsal üretimden daha fazla değer üreteceğini söyledi.

Bu konsept, son yıllarda güneş panellerinin maliyetinin düşmesi ve hem gıda hem de enerji üretimi için yeni çözümler gerektiren nüfus artışıyla da destekleniyor.

Araştırmacılar, “Bu projeler, yeşil enerji üretimini artırmanın ve yenilenemeyen enerji kaynaklarının tüketimini azaltmanın yanı sıra atmosfere salınan karbondioksit (CO2) miktarını da azaltıyor” dedi.

Projelerin amorti süreleri 4 ila 5 yıl civarında ve Agri-PV’nin sadece fotovoltaik (PV) sistem veya sadece tarım üretiminden daha değerli olduğu ortaya kondu.

Bulgular, Energy for Sustainable Development adlı bilimsel dergide yayımlanan “Portekiz’de Agri-PV: Tarım ve fotovoltaik üretimi birleştirme” (Agri-PV in Portugal: How to combine agriculture and photovoltaic production) başlıklı bir makalede detaylandırıldı.

Makalede, “Agri-PV konsepti; arıcılık, seracılık, hayvancılık ve bahçecilik gibi birçok tarım türünde uygulanabilir” diye belirtildi.

Her tarım türü için Agri-PV çözümünün uygulanması, hem enerji hem de gıda açısından en verimli çözümü elde etmek için farklılık gösterecektir.

Birçok ülke şimdiden agrivoltaik sistemlerin potansiyelini araştırırken Çin, Almanya, Japonya ve ABD bu teknolojiye yatırım yapanlar arasında yer alıyor. Güney Kore’deki agrivoltaik tarım denemelerinde şimdiden brokoli mahsulü elde edildi.

Projeyle ilgili 2022’de yapılan bir araştırma, brokolinin kalite ve lezzetinin geleneksel yöntemlerle yetiştirilen sebzeden daha düşük olmadığını ortaya koymuştu.

Bu tür sistemlerde kullanılabilecek diğer potansiyel ürünler arasında havuç, turp, marul, domates ve patates yer alırken çilek, yaban mersini ve ahududu gibi meyveler de iyi sonuç verebilir.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam