DOLAR 45,2292 0.06%
EURO 52,9113 0.03%
ALTIN 6.592,450,34
BITCOIN 36557920.45622%
Lefkoşa
°

SABAHA KALAN SÜRE

“Vatandaş sosyal sigorta reçetesi alamaz oldu”

“Vatandaş sosyal sigorta reçetesi alamaz oldu”

Meclis Genel Kurulunda CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman 62’nci madde tahtında Son Siyasi Gelişmeler başlıklı konuşma yaptı. Reçete yolsuzluğu konusunda yürütülen soruşturmaya işaret eden Erhürman, soruşturmanın ve yargılama sürecinin sağlıklı şekilde yürümesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini belirtti. Erhürman böyle hassas süreçlerde dikkatli olmak gerektiğini anlattı. İnsanların Sosyal Sigorta reçetesi yazmaktan çekinir hale geldiğini belirten Erhürman, ekonomik sıkıntı ortamında vatandaşın bu hizmeti alamaz hale geldiğini kaydetti

ABONE OL
18 Ekim 2023 08:24
“Vatandaş sosyal sigorta reçetesi alamaz oldu”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulunda ilk olarak Başkanlığın Genel Kurula sunuşlarına yer verildi ve yasama görevi yerine getirildi.

– Maliyeti Yönetimi ve Kontrol Değişiklik Yasa Tasarısının komitede ivedilikle görüşülmesi onaylandı

Bu bölümde Kamu Maliyeti Yönetimi ve Kontrol Değişiklik Yasa Tasarısının komitede ivedilikle görüşülmesi için oylama yapıldı, ivedilikle görüşülmesi onaylandı

-Şahali

Değişikliğe ilişkin genel gerekçenin okunmasının ardından CTP Milletvekili Erkut Şahali kürsüye çıktı. Israrla geçen yıl ek bütçe görüşmeleri sırasında yasaya uygun bütçeleme yapılması gerektiğini söylediklerini ve gerekli uyarıları yaptıklarını belirten Şahali, ilgili yasanın daha önce oy birliğiyle geçtiğini dile getirdi.

15 Eylül’e kadar taahhütlerin neden yerine getirilmediğini soran Şahali, “Yyasanın emrettiği konu neden savsaklandı?” diye sordu.

Değişiklik gerekçesinde enflasyona da işaret edildiğini, bunun yedek ödenek kalemlerini yetersiz bıraktığının söylendiğini ifade eden Şahali, “Hani TL’nin durumu avantajdı?” diye sordu.

Defalarca erteleme yapılan bu konuda bir ertelemeye daha onay vermelerinin mümkün olmadığını kaydeden Şahali, eğer ikna edilseler 31 Aralık 2024’ü konuşabileceklerini, ancak 31 Aralık 2025’i konuşmanın kabul edilebilir olmadığını anlattı.

Şahali “Gerçekten bizi ikna edecek verilerle konuyu anlatacak gerekçelerle gelirseniz 31 Aralık 2024’ü konuşuruz” dedi.

-Berova

Maliye Bakanı Özdemir Berova da ilgili yasanın Maliye Bakanlığı açısından bir anayasa niteliğinde olduğunu ifade etti.

Suat Atun başkanlığındaki komitede bir komite üyesi olarak da bu yasanın yapılışında katkısı olan bir vekil olduğunu ancak maksimum düzen kurulması için yapılan bu yasanın uygulama aşamasında bazı pratik sorunlar yarattığını kaydetti.

Esas olanın en kısa sürede bu yasanın gerekliliklerini uygulayabilmenin önünü açmak olduğunu dile getiren Berova, pratik uygulamada yaşanan sorunların bu değişiklik tasarısıyla giderilmesinin hedeflendiğini ifade etti.

Berova 2025 yılı konusunun da komitelerde tartışılabileceğini dile getirdi.

İvedilik oy çokluğuyla kabul edildi.

– Para ve Kambiyo Değişiklik Yasa Tasarısının komitede ivedilikle görüşülmesi onaylandı

Daha sonra Para ve Kambiyo Değişiklik Yasa Tasarısının komitede ivedilikle görüşülmesi ele alındı. Konuyla ilgili bilgi vermek üzere kürsüye çıkan, döviz bürolarıyla ilgili ana kurallarda değişiklik yapılmasına ihtiyaç olduğunu dile getiren Bakan Berova bunun için idari para cezaları gibi cezaların eklenebilmesi için  tasarının hazırlandığını anlattı.

İlgili yasada harçların ve diğer unsurların ödenme tarihinin ocak olduğunu anlatan Berova bu vesileyle ocaktan önce bu değişikliğin yapılmasının yeni yılda yeni harçların uygulamaya konmasının sağlanabileceğini belirtti.

İvedilik oy birliğiyle kabul edildi.

-TC-KKTC arasında Sürüş Belgelerinin Karşılıklı Olarak Tanınması Yasası Oy birliğiyle kabul edildi.

Ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Ulusal Sürücü Belgelerinin/Sürüş Ehliyetlerinin Karşılıklı Olarak Tanınması ve Değişimi Anlaşmasında Değişiklik Yapılmasına Dair Anlaşmaya İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı ele alındı.

Tasarı oylandı ve oy birliğiyle kabul edildi.

-Kredi Kartı ve Banka Kartı ile Yapılan Perakende Mal ve Hizmet Alımlarına İade Yapılması Değişiklik Yasa Tasarısı oy birliğiyle kabul edildi

Melcis Genel Kuurlu Kredi Kartı ve Banka Kartı ile Yapılan Perakende Mal ve Hizmet Alımlarına İade Yapılması (Değişiklik) Yasa Tasarısını da oylayarak oy birliğiyle kabul etti.

– Sivil Havacılık Güvenlik Yasa Tasarısı oy birliğiyle kabul edildi

Sivil Havacılık Güvenlik Yasa Tasarısı oylandı ve oy birliğiyle kabul edildi.

-Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasa Önerisi oy birliğiyle kabul edildi

Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik No:3) Yasa Önerisi oylandı ve oy birliğiyle kabul edildi.

Meclis Genel Kurulunda  CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman 62’nci madde tahtında Son Siyasi Gelişmeler başlıklı konuşma yaptı.

Reçete yolsuzluğu konusunda yürütülen soruşturmaya işaret eden Erhürman, soruşturmanın ve yargılama sürecinin sağlıklı şekilde yürümesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini belirtti.

Erhürman böyle hassas süreçlerde dikkatli olmak gerektiğini anlattı. İnsanların Sosyal Sigorta reçetesi yazmaktan çekinir hale geldiğini belirten Erhürman, ekonomik sıkıntı ortamında vatandaşın bu hizmeti alamaz hale geldiğini kaydetti.

Bunun, sürecin travmatize edici şekilde yürütülmesinden dolayı yaşandığını belirten Erhürman bu duruma Meclis olarak bakmak gerektiğini dile getirdi.

Kelepçe uygulamasının bir yasa değil bir genel emirin sonucu olduğunu anlatan Erhürman, bunun kamuoyu baskısı sonucu, “herkese takalım ve tartışmadan sıyrılalım” anlayışı sonucu ortaya çıktığını anlattı.

Kelepçe takmanın; ya kaçma riski, ya  kendine, ya da başkasına zarar verme riski varsa zorunlu olduğunu ifade eden Erhürman, bunun illa bir yasal düzenleme gerektirmediğini, ancak o noktaya gelecekse yasal düzenleme yapılabileceğini belirtti.

Tutuklama konusuna da değinen Erhürman, tutuklamanın cezalandırma haline gelmemesi gerektiğini söyledi. Erhürman tutuklama kararının kaçma ya da delilleri karartma şüphesi olmadığı halde alınmasının masumiyet karinesine zarar verir hale gelebileceğini vurguladı.

Bunun  ille Meclis’in araya girmesini gerektiren bir konu olmadığını dile getiren Erhürman, ancak gerekiyorsa yasal düzenleme yapılabileceğini anlattı.

Hücrelerde tahta kurusu, hijyen gibi sorunlar olduğunu, insanların kitap okuma taleplerinin reddedildiğini duyduklarını dile getiren Erhürman, “Bir komite kuralım, gidelim orayı görelim” şeklinde konuştu,  Erhürman buralarda bir insan hakkı ihlali olmamasının önemli olduğunu söyledi.

Konuşmasında DAÜ’deki sürece de değinen Erhürman,  ülkede hangi siyasi parti olursa olsun herkesin yükseköğretimde nicelikten ziyade niteliğe önem vermek gerektiğini dillendirdiğini, ancak kimsenin bu konuda hangi adımların atılması gerektiğini söylemediğini kaydetti.

Dünyadaki iyi üniversitelerin hiçbirinin tüm gelirini öğrenci harçları üzerinden elde etmediğini söyleyen Erhürman, böyle çalışan bir üniversitenin kaliteye ulaşmasının mümkün olmadığını söyledi.

Erhürman DAÜ, LAÜ ya da başka bir okulun belirli kriterlere bakarak pilot okul haline getirilmesi, belediyelerde olduğu gibi mahalli gelirlerin bir bölümünün, kriterleri yerine getirmeye devam ettiği müddetçe, aktarılması gerektiğini söyledi.

Bir okulda dünyada isim yapmış insanların orada çalışmasını teşvik edecek olanaklar sunmadığı müddetçe kalitenin sürekli aşağıya gideceğini kaydeden Erhürman, “gelsin kayıt harcını yatırsın sonra nereye giderse gitsin” düzenlemesine gidilecek bir duruma neden olunmaması gerektiğini dile getirdi.

Benzin zamları konusuna da değinen Erhürman, Fiyat İstikrar Fonunun bir tür dolaylı vergi olduğunu söyleyerek, ülkede artık pek çok piyasada fiyatların Kıbrıslı Türklerin alım gücü üzerinden belirlenmediğini kaydetti.

Kıbrıslı Rumların benzin aldığı ifade edilerek, “bunu sübvanse etmeyelim” dendiğini söyleyen Erhürman öte yandan insanların alım gücü 6,5 kat artmazken devlete ödedikleri tutarın 6,5 kat arttığını ifade etti.

Alım gücü düşerken benzinde, ev alımında, araba alımında ya da diğer alanlarda bir fiyat düzenlemesi yapılmadığını söyleyen Erhürman,  piyasanın Kıbrıslı Türkler değil Kıbrıslı Rumlar ve yabancılar üzerinden fiyatlandırıldığını kaydetti.

-Çavuşoğlu

Yanıt vermek üzere kürsüye çıkan Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu DAÜ’nün Meclis’in de toplumun da “gözbebeği” olduğunu kaydetti.

Öte yandan bunun DAÜ’deki kronikleşmiş sorunların göz ardı edilmesine asla neden olamayacağını ifade eden Çavuşoğlu eğitim kalitesini bozmadan bir çıkış bulmak gerektiğini belirtti.

Sorunları yıllardır ifade ettiğini anlatan Çavuşoğlu DAÜ’nün performans yönetmelikleri, maaş yapısı, amortismanla ilgili fonlar, gelir artırıcı önlemler gibi adımların atılması gerektiğinin defalarca konuşulduğunu belirtti. Çavuşoğlu, kalite isteniyorsa gelirin sadece öğrenci harçlarına bağlanamayacağının doğru olduğunu ancak diğer yatırımlar ve diğer gelir alanlarında durumun ne olduğunun incelenmesi gerektiğini de belirtti.

Şu anda devletin katkı yapması, 40 kişilik emekli yükünün de DAÜ’nün üzerinden kalkmasıyla ilgili verdikleri sözler olduğunu belirten Çavuşoğlu istismar edilen noktaların da belirlenmesi gerektiğini anlattı.

DAÜ’nün sadece lisans, yüksek lisans doktora eğitimi yanında AR-GE çalışmalarına da pay ayırması gerektiğini söyledi.

Ancak gelirin önemli kısmı maaşlara giderken “AR-GE’ye nasıl bütçe ayrılacak” diye soran Çavuşoğlu, DAÜ’nün devlete hizmet satmak gibi faaliyetlerle ek gelir elde etmesi için yeni iş kolları yaratılması için çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

Önerilerinin zaten maaş düşürmek olmadığını ifade eden Çavuşoğlu, DAÜ bütçesi açık verirse KKTC Devleti bunu kapatır gibi bir düşüncenin olmaması gerektiğini ifade etti.

yenibakis

    En az 10 karakter gerekli

    Video İzle