DOLAR 32,2021 -0.01%
EURO 34,9969 -0.05%
GBP 40,9285 0.04%
ALTIN 2.502,310,08
BITCOIN 2154185-0,12%
SU DA ZAMLANIYOR!

SU DA ZAMLANIYOR!

ABONE OL
31 Mart 2023 08:41
SU DA ZAMLANIYOR!
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı Mahmut Özçınar, belediyelerin yüzde 80’inin fatura uygulamalarının şu andaki maliyetin altında olduğunu belirterek, bu nedenle doğal olarak suda mutlaka bir artışın olacağını söyledi

 Mahmut Özçınar, hangi belediyenin ne kadar ücret alacağını yerel idarecilerin belirleyeceğini söyleyerek, maliyet artışı yanında, belediyeler tarafından işletilen yapıda devletin ücret talebi, gelirleri artırma ya da toplanan para verilen paradan azsa bunun değerlendirilmesinin yapılacağını belirtti

 Özçınar, aksi takdirde sadece su verip hiç hizmet vermeyen bir anlayışın hakim olacağını ifade ederek, “4 ya da 3 TL’ye su veren belediyeler var. 3 TL artık mümkün değil, çünkü devlete verilecek olan vergi, devletten alınan su dikkate alındığında, Türkiye’den alınan sudan daha fazla para ödeyen bir anlayışla bu yapı sürdürülemez” dedi

Özçınar, “Belediyelerin genel mantıkta, giderlerini karşılayabilecek, maliyetlerinin altına düşmeyecek şekilde fiyatlandırma zorunluluğu vardır. Bu bir kuraldır. Burada olan belediyelerin gelir elde etme noktası değildir. Niyet sadece hizmet sunabilme, maliyetlerinin altına düşmeden bunu yapabilmektir” diye konuştu

 

 Yeni Bakış

 Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı Mahmut Özçınar, su ücretlerinin belediyelerde uzun zamandır tartışılan bir konu olduğunu belirterek, ülkede su dağıtımının üç şekilde olduğunu söyledi. Özçınar, birincisinin, Türkiye’den gelen suyun verildiği bölgeler, ikincisinin kuyu işleten ve bakımını kendisi sağlayan ve dağıtımını yapan yapı, üçüncüsünün ise yerel kaynaklardan Su Dairesi tarafından işletilip bakım idame ve enerji giderleri bakanlık tarafından karşılanan yapı olduğunu söyledi. Özçınar, üç aşamalı olan bir yapıda yeni maliyet artışlarıyla birlikte yeni bir düzenlemenin yapılacağını belirtti.

 

“Artışı insanımıza doğru olarak yansıtmaya çalışacağız”

Özçınar, belediyeler tarafından işletilen yapıda devletin de bundan bir miktar ücret alışı olduğunu ifade ederek, su kaynakları devletin mantığından hareketle her türlü gider belediyeler tarafından sağlanmış olmasına rağmen devletin bundan bir ücret talebi olduğunu belirtti.

 

“Bakanlıkta toplantı yapacağız”

Mahmut Özçınar, bakanlıkla bir toplantı yapılacağını belirterek, “bu gerekçelerle maliyetleri de paylaşmak gerekecek, bu nedenle bu artışın insanımıza yansımasını doğru olarak sağlamaya çalışacağız” dedi.

 

“Vatandaşa makul bir şekilde fiyatlandırılacak”

Özçınar, suyun petrol gibi bir istasyondan alınarak dağıtılan bir şey olmadığını söyleyerek, bunun depoya gidişi, depodan sonra şebekenin kullanımı olduğunu, eve kadar verilen su aşamasında saatin durması gibi birtakım arızaların da mevcut olduğunu kaydetti. Mahmut Özçınar, tüm bunların toplantıda değerlendirilerek yapılacak olan artışın belirleneceğini söyleyerek, belediyelerin de kendilerine yasanın verdiği yetkiye göre üst limitini belirlediğini kaydetti. Özçınar, toplantıda bunun maliyetlerle belirlenip açıklanacağını belirtti. Mahmut Özçınar, bu şekilde vatandaşa makul bir şekilde fiyatlandırılacağını söyledi.

 

“15 TL’ye kadar satış yapan belediyeler var”

Özçınar, şu anda bazı belediyelerin 15-17 TL’ye kadar satış yaptığının görülmekte olduğunu belirterek, “bu her belediyenin kendi meclisinin vereceği bir karardır” dedi. Mahmut Özçınar, hangi belediyede ne kadar ücret olacağını o bölgenin yerel idarecilerinin vereceği bir karar olacağını söyleyerek, maliyet artışı, gelirleri artırma ya da toplanan para verilen paradan azsa bunun değerlendirilmesi gerektiğini, aksi takdirde sadece su verip hiç hizmet vermeyen bir anlayışın hakim olacağını kaydetti. Özçınar, henüz faturalara yansıyan bir zam olmamakla birlikte 15 TL’ye kadar satış yapan belediyeler olduğunu belirterek, “4 ya da 3 TL’ye su veren belediyeler de var. 3 TL artık mümkün değil, çünkü devlete verilecek olan vergi, devletten aldığı su dikkate alındığında, Türkiye’den aldığı sudan daha fazla para ödeyen bir anlayışla bunu sürdüremez” dedi.

 

“Niyet hizmet sunabilme, maliyetlerinin altına düşmeden bunu yapabilmektir”

Mahmut Özçınar, belediyelerin yüzde 80’inin fatura uygulamalarının şu andaki maliyetin altında olduğunu belirterek, bu nedenle doğal olarak mutlaka bir artışın olacağını söyledi. Özçınar, şöyle devam etti, “Belediyelerin genel mantıkta, giderlerini karşılayabilecek, maliyetlerinin altına düşmeyecek şekilde fiyatlandırma zorunluluğu vardır. Bu bir kuraldır. Burada olan belediyelerin gelir elde etme noktası değildir. Niyet sadece hizmet sunabilme, maliyetlerinin altına düşmeden bunu yapabilmektir.”

 

“Bu Su Dairesi’nin sorumluluğunda”

Mahmut Özçınar, bazı bölgelerin hala su sıkıntısı yaşaması konusunda ise, devlet harcını belirlemişse ve parasını istiyorsa doğal olarak devletin görevinin depoya kadar olan suyu akıtmak olduğunu ifade ederek, bunun Su Dairesi’nin sorumluluğunda olduğunu kaydetti. Özçınar, toplantıda bunu da dile getirmek gerektiğini belirterek, “devlet su dairesi sorumluluğunda gidebilme noktasında olmak istiyorsa kendi maliyetini ortaya koyacaksa, suyu kesintisiz olarak ilgili bölgelere vermek zorundadır” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam