DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
GBP 40,7959 -0.56%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2056582-1,14%

Sağlık sağlığına kavuşacak

ABONE OL
26 Nisan 2016 10:11
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Sağlık sektöründe ayakları yere basan şeffaf bir süreç başlayacağını belirterek,  hedefler doğrultusunda çalışarak, hem hasta hem de sağlıkta çalışanlarının memnuiyetinin öncelikleri olacağını söyledi

UBP-DP koalisyon hükümetinin sağlıkta devrim yapmak istiyorsa, Türkiye’deki hükümeti örnek alması gerektiğini ifade eden Sucuoğlu, “Sağlık konusu partiler üstünde olmalı. Sağlık sektörü alınan yerden devam ettirilmeli” ifadelerini kullandı.

KKTC’de 1979’dan bu yana  kamu çalışanları yasasının, genel sağlık sigortasının tartışıldığını ancak bir sonuca varılamadığını anlatan Sucuoğlu, gerekli çalışmaların tamamlanmasının ardından Genel Sağlık Sigortasıyla ilgili   2017 sonunu hedef koyduklarını, bu hedefe ise ulaşılmaması halinde bunun çıkıp halkala paylaşacaklarını ifade etti.

Bakan Sucuoğlu, Antalya’da başarılı bir örneği bulunan Bin yataklı çağdaş bir hastaneyi de KKTC’ye kazandırma hedefinde olduklarını belirterek, BRT’nin arka kısmındaki bir alana inşa edilmesi düşünülen hastaneyle ilgili girişimlerin “Güvenoyu”nun ardından hız kaazanacağını belirtti

 

Çocuk Onkoloji Servisi’nin de Mayıs ayının sonunda hizmete gireceğini açıklayan  Sucuoğlu, Başkent Lefkoşa’ya 2’nci bir polikklinik müjdesi verdi

 

 

Özlem ÇİMENDAL

 

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Sağlık sektöründe ayakları yere basan şeffaf bir süreç başlayacağını belirterek,  hedefler doğrultusunda çalışarak, hem hasta hem de sağlıkta çalışanlarının memnuiyetinin öncelikleri olacağını söyledi.

Ülke sağlığının en büyük yükünü çekme durumunda olan Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin de çağın gerisinde kaldığını ifade eden Sucuoğlu, bin yatak kapasiteli yeni hastane projesi müjdesini verdi.

 

“Doluluğun kışın %44’lerde olduğu bir turizm bıraktık”

CTP-UBP koalisyon hükümetinde Turizm Bakanlığı görevini üstlenen yeni DP-UBP koalisyon hükümetinde Sağlık Bakanlığı görevine getirilen Faiz Sucuoğlu, görev değişikliği konusunda, “Turizm Bakanlığı dönemimde 8 ay gecemizi gündüzümüzü birbirine kattık, sektörlerde ve tur operatörlerinde sinerji ve motivasyon yakaladık. Genel doluluk kış aylarında %44’lere çıktı. Umarım bundan sonraki yeni dönemde de turizmde geldiğimiz nokta daha iyi yerlere ulaşarak devam eder” dedi.

 

 

“İvme yakalanmışken bakanlık değişimi olmamalıydı”

Turizm sektöründe ivme yakalanmışken ve koordineli çalışmalar yürütülürken yeni hükümetle birlikte yapılan bakanlık değişimini olumlu karşılamadığını ifade eden Sucuoğlu, “Hükümetler kurulur, yıkılır. Bana göre bu değişim olmalı mıydı? Bence olmamalıydı. Özellikle lokomotif sektör denilen turizmde böyle bir ivme yakalanmışken devam edilmeliydi. Ama hükümetler kurulurken belli dengelerin sağlanması için bazı değişiklikler olabiliyor. Güven oylamasından sonra yeni görevimiz Salık Bakanlığı’nda da gerekli öz verili çalışmaları sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

 

 

“Niyet varsa 26’yla kalırsınız, yoksa 39’la bile gidersiniz”

Hükümette bir güven sorunu yaşanmayacağını da söyleyen Faiz Sucuoğlu, “Önemli olan niyettir. 39 rakamı çok rahat bir rakamdı. Niyet varsa 26’yla da gidersiniz, niyet yoksa 39’la da kalırsınız” dedi.

 

“Sağlıkta öncelik, çalışanların özlük hakları”

Sağlık Bakanlığı’nda öncelikli olarak çalışanların özlük hakları konusunda olacağını söyleyen Sucuoğlu, “10 yıl okuyan bir doktorun bir artısı olması gerekiyor. Sağlıkla insanın hayatıyla uğraştığınız bir alanda, özlük haklarıyla ilgili sıkıntı ve konsantrasyon  yaşamaması gerekir. Son kadrolananlarla birlikte 300 küsurluk doktor sayımız var. Bu kadar düşük ve az sayıda olan doktorlarımıza gerekli desteği veremezsek, sıkıntılar yaşanır. Maliye Bakanlığı ile masaya oturarak gerekli çalışmaları yapacağız” şeklinde konuştu.

 

“Sağlık sektörü partiler üstü olmalı”

UBP-DP koalisyon hükümetinin sağlıkta devrim yaratmak istiyorsa, Türkiye’deki hükümeti örnek alması gerektiğini ifade eden Sucuoğlu, “Hükümet programının kendilerinden önce her bakanlığın uzun aylar istişareleri sonucu ortaya çıkmıştır. Hükümet programını ekonomik program üzerinden daha önce hazırlanan temel üzerine kurduk. Program üzerinde bazı rötuşlar yaptık. Ama sağlık konusu partiler üstünde olmalı. Sağlık sektörü alınan yerden devam ettirilmeli” ifadelerini kullandı.

 

“Genel Sağlık Sigortası’nda hedef 2017’di”

KKTC’de 1979’dan bu yana  kamu çalışanları yasasının, genel sağlık sigortasının tartışıldığını ancak bir sonuca varılamadığını söyleyen Sucuoğlu, gerekli çalışmalardan sonra  2017 sonunu hedef koyduklarını, bu hedefe ise ulaşılmaması halinde bunun çıkıp halkala paylaşacaklarını ifade etti. Sucuoğlu, “Çıkıp bunu halka anlatacağız ve B plana geçiyoruz diyeceğiz. Vatandaşa maddi kaynak bulamadığımızı, sigortaların primleri ödeyemeyecek durumda olduğumuzu  açıklayacağız” dedi.

 

“Özelde 40 TL’lik muayene ücretinin 10 TL’sini vatandaş ödeyecek”

Sağlık sisteminde Türkiye’nin 80 milyon üzerinde başarıyla yürüyen yapıyı örnek alacaklarından anlatan Sucuoğlu, “Özel hastanelere Sağlık Bakanlığı olarak ısrarcı olacağız. Muayene ücreti 40 TL ise bunun 10 TL’sini vatandaş cebinden verecek. Ama Sağlık Bakanlığı’nın verdiği rakamın çok üstünde bir fiyat verilirse de bakanlık olarak özel hastanelere hasta yollamayacağız. Birbirini dengeleyen ve kontrol eden ideale yakın bir sistemdir bu. Ancak bizde altyapı eksikliği nedeniyle sıkıntı yaratabilir” dedi.

 

“40 yıllık bina günümüz şartlarına cevap veremiyor”

Açıklamalarında Sağlığın en ağır yükünü taşıyan Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesinin durumuna da değinen Sucuoğlu, “1978’den bu yana 40 yıldır hizmet veren bir bina olarak artık günümüz şartlarına cevap veremiyor. Bina itibarıyla ciddi sıkıntımız var. Çok hızlı bir şekilde KKTC’ye bin yataklı yeni bir hastane kazandırmayı hedefliyoruz. Yine Aralık 2017’ye kadar hükümet programında olmamasına rağmen bu hedefi koyduk. Antalya’da örneği olan binayı ziyaret ettikten sonra, aynı sistemi KKTC’de uygulayacağız” ifadelerini kullandı.

 

Yeni hastane projesi hazırlanıp Türkiye ile istişare yapılacak

 Hastane projesinin hazırlanmasının ardından Türkiyeli yetkililere sunulacağını ve bütçenin Türkiye tarafından sağlanacağını anlatan Sucuoğlu, “Türkiye’deki yetkililere olumlu bir projeyle gittiğimiz zaman sonuç her zaman olumludur” dedi.   

 

Yeni hastane için arazi belirlendi

Yeni hastane projesi doğrultusunda arazi yerinin seçiminin de yapıldığı müjdesini de veren Sucuoğlu, yeni hastanenin BRT’nin arka kısmındaki araziye inşa edileceğini kaydetti.

 

 

“Çocuk Onkoloji Servisi Mayıs sonunda hizmette”

Çocuk Onkoloji Servisi’nin de Mayıs ayının sonunda hizmete gireceğini açıklayan  Sucuoğlu, “Bir onkologla anlaşıldı. Dönüşümlü olarak da Türkiye’den destek alınacak. Radyoterapi cihazı kuruldu. Kemoterapinin de orada yapılabilmesi için bir köprü yapılması gerekiyor hastaların dışarıdan taşınılmaması için. Tüm bunlar tamamlandıktan sonra önümüzdeki ay hizmete girmiş olacak” diyerek kanayan bu yaraya bir merhem sürüleceğini söyledi. 

 

“Devlet hastanelerinde yoğunluğu vatandaş oluşturuyor”

Devlet hastanelerindeki en büyük sıkıntının biraz da vatandaştan kaynaklandığına işaret eden Sucuoğlu, çoğu kişinin gündüz çalıştığı için polikliniklere gitmeyerek gece acile yüklendiğini bu nedenle de ciddi acil vakaların da zaman zaman atlanabildiğini ifade etti.

 

“Lefkoşa Surlariçi’ne Sağlık Merkezi yapılacak”

Lefkoşa’da Domuzcular Burnu’ndan sonra 2. bir merkezin de düşünüldüğünü ifade eden Sucuoğlu, poliklinik ve acil anlamında Dr. Burhan Nalbantoğlu’nun büyük oranda yükünün azaltılmasının amaçlandığını açıkladı.  Domuzcular Burnu’ndaki merkezin ulaşım sıkıntısı nedeniyle istenilen randımanı sağlayamadığından da bahseden Sucuoğlu, kapatılmasının da uygun görülmediği merkezin belki direkt o bölgeye hizmet verebilmesinin mümkün olacağını söyledi.  Sucuoğlu, şu an için yoğunluğun olduğu Surlariçi bölgesinin aciliyetinin olduğunu ve ilk etapta oraya yapılacak bir merkezle diğer merkezlerin rahat bir nefes alımını sağlamanın hedeflendiğini belirtti.

 

“Bizi aşan projelerde destek alacağız”

Sağlık merkezlerinin çok para isteyen alanlar olmadığını ifade eden Sucuoğlu, “Bugün bir sağlık merkezi çok büyük paralar istemiyor ve şuan da bütçemizde bu da var. Herhangi bir sorun olduğunda da Sayın Başbakanımız yardımcı olacağını ifade etti. Ancak yeni hastane bizi aşan büyük projelerdir. Yapılması planlanan bin yatak kapasiteli hastane için bizim projeyi hazırlayıp çantamızda Anavatan’a gitmemiz gerekmektedir” ifadelerini kullanarak, Başbakan Yardımcısı, Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Bakan Tuğrul Türkeş’in de KKTC için büyük bir şans olduğunu söyledi.

Yeni hastanede yabancı artı yerli yatırımcı…

Yeni hastane yapımı için ihaleye çıkılacağını, anlatan Sucuoğlu, projenin çok büyük ve kapsamlı bir proje olduğu için yabancı yatırımcıyla birlikte KKTC’li bir yerli  yatırımcının ortaklık şeklinde ihaleye katılabileceği tahmininde  bulundu.

 

Sağlıkta yaşananlar KKTC’nin imajını sarstı

Sağlık sistemindeki denetimsizliğinin özel hastaneleri tekrar gündeme getirmesi konusuna da değinen Sucuoğlu, “Bizim amacımız kamu ve özelin birlikte yürütüleceği karma bir sistemdir. Bugün özel ve üniversite hastaneleri ciddi anlamda yatırımlı ve ciddi hizmetler veriyor. Özeli kesinlikle dışlamadan özeli de destekleyen bir sistem kuracağız. Ama denetim çok önemlidir” şeklinde konuştu.

Sucuoğlu, her ameliyatın başına denetçi konulamayacağına da değinerek, bunun biraz iyi ve kötü niyetin belirlediğini ifade etti. Denetlemelerin hassas olan bölümlerde daha da yoğunlaşarak devam edeceğini söyledi. Son yaşanan olayların sadece KKTC’de değil, Türkiye’de de Kıbrıs’ın imajının sarsıldığını ve ciddi bir darbe vurduğunu söyleyen Sucuoğlu, bu tarz hataların hesabının sorulacağını da ifade etti. 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

      

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam