DOLAR 32,1692 0%
EURO 35,2545 0.15%
GBP 41,1607 0.24%
ALTIN 2.470,400,12
BITCOIN 21350487,33%
“RUM MALLARI TÜRKLEŞTİRİLİYOR”

“RUM MALLARI TÜRKLEŞTİRİLİYOR”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, eski Kolombiya Dışişleri Bakanı Maria Angela Holguin Cuellar'ı Kıbrıs Şahsi Temsilcisi olarak ataması, Kıbrıs sorununda bu yıl bir hareketlilik olacağı yönünde umut taşısa da iki tarafı masaya oturtmak zor görünüyor. Mülkiyet meselesinin nasıl çözüleceği hala muamma…

ABONE OL
29 Nisan 2024 08:34
“RUM MALLARI TÜRKLEŞTİRİLİYOR”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın son günlerde Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Rum Lider Hristodulidis ile yapmış olduğu görüşmeler umut taşısa da bir müzakere masasının çok yakında yeniden kurulması yönünde ümit yok gibi görünüyor. Her iki liderin de yapmış olduğu açıklamalar bunu gösteriyor. Masa kurulsa da mülkiyet meselesinin nasıl çözüleceği muamma…

 

 Rum basınında dün yer alan haberlerde,  Rum mal sahiplerinin umutsuzluktan dolayı mallarını, değerinin yüzde 10’undan sattığını, TMK’ya yapılan 7 bin 473 başvurudan bugüne kadar bin 502’sinin halledildiğini ve Rumlara yaklaşık 500 milyon sterlin ödendiğini aktardı

 

 Rum basını, “Türkler, mal sahiplerinin imzası ile Rum mallarını, değerinin yüzde 10’unu ödeyerek Türkleştiriyor. Mülkiyet günbegün çözülüyor. Maria Angela Holguin bizi müzakere masasına oturtmayı başarsa bile karşımızda, mallarımızın yeni sahipleri oturuyor olacak. Bütün bunlar, Başkan Hristodulidis, ilk söz hakkını mal sahibine değil kullanıcısına veriyor diye Guterres Çerçevesi’ni reddettiği sırada cereyan ediyor. Çok yakında sahibin değiştiğini anlayacağız” ifadelerine yer verdi

 Rum Alithia Gazetesi,  Hristodulidis’in dün DİPA’nın bir etkinliği çerçevesinde gazetecilerin, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs sorununda 3’lü ya da 5’li görüşme mi önerdiğini sorması üzerine hoşnutsuzluk ve yoğun hayal kırıklığını dile getirdi.  Konunun özüne ve Konseyde gerçekten görüşülüp görüşülmediğine değinmeden, “Ulusal Konsey’de bazı şeyleri görüşüyor, anlaşmaya varıyoruz ancak bazıları anlaşmaya uymuyor. Bu bir ciddiyet göstergesi mi, halkın takdirine bırakıyorum.” dedi.

Hristodulidis’e Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili söylem değişikliği olup olmadığı da soruldu. Şu ana kadar öyle bir şey olmadığını vurgulayan Hristodulidis çabalarını, müzakerelerin kaldığı yerden devam etmesi hedefiyle sürdürdüklerine işaret etti.

 

“Fon Der Leyen 1 Mayıs’ta Ada’da olacak”

 AB ile de birlikte çabaladıklarını, AB’nin Almanya gibi bazı AB ülkeleriyle önemli rol oynadığını söyleyen Hristodulidis “az önce Komisyon Başkanı Fon Der Leyen bana, Kıbrıs’ın AB’ye katılımının 20’nci yıl dönümü kutlamalarına katılmak üzere 1 Mayıs’ta Ada’ya geleceği bilgisini verdi. O’nun burada olmasının Kıbrıs sorununda da önemli bir mesaj olduğuna inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Gzete, Hristodulidis’e “Türkiye’nin artık iki devleti değil egemen eşitliği desteklediği” iddiasının hatırlatılması ve iki devlet ile egemen eşitlik arasında bir fark olup olmadığının sorulması üzerine “Öyle bir şey söz konusu değil” dediğini yazdı.

Habere göre “(Türkiye’den) bu tür mesajlar yok. Bunların neden söylendiğini, kimlerin söylediğini, hedeflerinin ne olduğunu bilmiyorum.” diyen Hristodulidis bunların manipülasyon olduğunu, kendisinin manipülasyonla ilgilenmediğini söyledi. Hristodulidis “Egemen eşitlik ile iki devlet arasında hiçbir fark yoktur.” ifadesini kullandı.

Haravgi haberi “Başkan: ‘Egemen Eşitlik ile İki Devlet Arasında Fark Yok’” başlığıyla aktardı.

Gazeteye göre Rum Yönetimi Başkanı Hristodulidis’e, kısa süre önce Ankara’da olan Hollanda Başbakanı Mark Rutte’den herhangi bir mesaj alıp almadığı da soruldu. Hristodulidis “sürekli temas halindeyiz. Hollanda’yı da ziyaret etmiştim. Temasların sonucu hakkında bilgi alacağım.” cevabını verdi.  Rutte’nin kendisinden Ankara’ya mesaj iletip iletmediği sorusuna karşılık da “kesinlikle, Hollanda Başbakanı ile bu nedenle sürekli temastayız.” dedi.

 

“Mülkiyet günbegün çözülüyor”

 

Alithia KKTC’de kalan eski Rum mal varlıkları ile ilgili yaşanan değişimleri “Mülkiyet Günbegün Çözülüyor” başlığıyla manşete çekti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın, mülkiyet meselesinin ancak Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK) aracılığıyla çözüleceği açıklamasını da öne çıkaran gazete Rum mal sahiplerinin umutsuzluktan dolayı mallarını, değerinin yüzde 10’undan sattığını, TMK’ya yapılan 7 bin 473 başvurudan bugüne kadar bin 502’sinin halledildiğini ve Rumlara yaklaşık 500 milyon sterlin ödendiğini aktardı.

Gazete şunları yazdı: “Ersin Tatar’ın çok doğru söylediği gibi mülkiyet bu şekilde çözülecek. Türkler, mal sahiplerinin imzası ile Rum mallarını, değerinin yüzde 10’unu ödeyerek Türkleştiriyor. Mülkiyet günbegün çözülüyor. Maria Angela Holguin bizi müzakere masasına oturtmayı başarsa bile karşımızda, mallarımızın yeni sahipleri oturuyor olacak. Bütün bunlar, Başkan Hristodulidis, ilk söz hakkını mal sahibine değil kullanıcısına veriyor diye Guterres Çerçevesi’ni reddettiği sırada cereyan ediyor. Çok yakında sahibin değiştiğini anlayacağız.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam