DOLAR 32,2768 0%
EURO 35,0768 -0.05%
GBP 40,9008 -0.09%
ALTIN 2.473,110,29
BITCOIN 21449580,61%
REÇETE YOLSUZLUĞU  ARAŞTIRILIYOR

REÇETE YOLSUZLUĞU ARAŞTIRILIYOR

Sigorta reçeteleri üzerinden bazı eczaneler ve doktorların da içinde bulunduğu tespit edilen usulsüzlük hakkında Polis Genel Müdürlüğü soruşturma başlattı

ABONE OL
14 Eylül 2023 08:41
REÇETE YOLSUZLUĞU  ARAŞTIRILIYOR
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği (KTEB) Başkanı Umut Öksüz, ilaç takip sisteminin olması gerektiğinin yıllarca konuşulduğunu, ancak hayat bulmadığı için ciddi bir takipsizliğin söz konusu olduğunu belirtti. Umut Öksüz, eczacılar, hekimler hepsinin kontrollü bir şekilde takip altında olması gerektiğini belirterek, “hangi ilaç hangi eczaneden, hangi depodan hangi eczaneye, hangi reçete ile hangi hastaya, hangi eczacı tarafından verildiğine kadar her şey kontrol edilmelidir” dedi

 

Öksüz, bir diğer konunun ise kamu hekimlerinin de artık sigorta reçetesi yazması gerekliliği olduğunu belirterek, kamu hekimlerinin bu yönden artık önünün açılması gerektiğini söyledi. Öksüz, düşen alım gücünden kaynaklı eczaneye gelen hastaların dörtte üçünün ilaçlarını sigorta üzerinden almakta olduğunu belirtti

 

Öksüz, başka bir diğer konunun ise, bugün kurum reçetelerinin ülkemizde 2 aylık yazıldığını belirterek, ancak kronik hastalığı olan hastaların reçete yazdırmak için her ay doktora iki defa gitmek zorunda kaldığını söyledi. Umut Öksüz, bu sürecin uzatılması gerektiğini ifade ederek, hastanın teşhisine göre bunun hekime bırakılması gerektiğini kaydetti

 

Öksüz, reçete yolsuzluğu ile ilgili kendi üyeleriyle ilgili herhangi yazılı bir bilginin olmadığını belirterek, polis tarafından soruşturma başlatıldığını, doktor, eczane adı ya da sayısı hakkında henüz bir bilgileri olmadığını söyledi

 

Öte yandan, Sosyal Sigortalar Dairesi’nin 2022 Kasım ayı için eczanelere 5 milyon TL bandında bir ödeme yaptığı, 2023 Ağustos aynında bu rakamın 12 milyon bandına yükseldiği belirtiliyor

 

Yeni Bakış

Sigorta reçeteleri üzerinden bazı eczaneler ve doktorların da içinde bulunduğu tespit edilen usulsüzlük hakkında Polis Genel Müdürlüğü soruşturma başlattı. Öte yandan, Sosyal Sigortalar Dairesi’nin 2022 Kasım ayı için eczanelere 5 milyon TL bandında bir ödeme yaptığı, 2023 Ağustos aynında bu rakamın 12 milyon bandına yükseldiği belirtiliyor.

Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği (KTEB) Başkanı Umut Öksüz:

Bu konu burada kalmamalı

Yeni Bakış’a açıklamalarda bulunan Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği (KTEB) Başkanı Umut Öksüz, sigorta reçeteleri üzerinden bazı eczaneler ve doktorların da içinde bulunduğu tespit edilen usulsüzlük hakkında önceden taraflarına gelen bir şey olmadığını, konuyu basından duyduklarını belirterek, akabinde bakanlıkta iki defa toplantı yaptıklarını söyledi. Öksüz, bakanla yapılan ilgili toplantıda, herhangi bir yolsuzluk varsa her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ilettiklerini ifade ederek, konunun sadece bununla kalmaması gerektiğine vurgu yaptı.

“İlaç takip sistemi artık hayata geçmeli”

Öksüz, sistemdeki açıkların bir an evvel düzeltilmesi gerektiğini belirterek, bunların vatandaşın hayatını kolaylaştıracak şeyler de olduğunu söyledi. Öksüz, ilaç takip sisteminin artık hayata geçmesi gerektiğini belirterek, bu ülkede kanser ilaçlarının olmamasının, yeterli ilaç olmamasının, ilaç eczacılık dairesinde atılan ve imhaya giden tonlarca ilacın sebebinin ilaç takip sisteminin olmaması olduğunu kaydetti. Öksüz, hatta yeşil reçeteli uyuşturucu ilaçların takibinin dahi yapılamamasının nedeninin bu olduğuna vurgu yaparak yıllarca ilaç takip sisteminin olması gerektiğini söylediklerini hatırlattı. Öksüz, bugün ilaç takip sistemi hayata geçmiş olsaydı bugün ortaya konulan ciddi iddiaların olmayacağını, tüm ilaçların takip altında olacağını söyledi. Umut Öksüz, eczacılar, hekimler hepsinin kontrollü bir şekilde takip altında olması gerektiğini belirterek, “hangi ilaç hangi eczaneden, hangi depodan hangi eczaneye, hangi reçete ile hangi hastaya hangi eczacı tarafından verildiğine kadar her şey kontrol edilmelidir” dedi. Öksüz, ilaç takip sisteminin olması gerektiğinin yıllarca konuşulduğunu, ancak hayat bulmadığı için ciddi bir takipsizliğin söz konusu olduğunu belirtti.

“Kamu hekimleri de artık sigorta reçetesi yazmalı”

Öksüz, bir diğer konunun ise kamu hekimlerinin de artık sigorta reçetesi yazması olduğunu belirterek, kamu hekimlerinin de bu yönden artık önünün açılması gerektiğini söyledi. Öksüz, düşen alım gücünden kaynaklı eczaneye gelen hastaların dörtte üçünün ilaçlarını sigorta üzerinden almakta olduğunu söyledi. Umut Öksüz, “Bir hasta cebinde parası olmamasına rağmen sigorta reçetesi yazılması için özel hekime gönderiliyor. Bu hasta bu işten ne anladı? Örneğin Karpaz bölgelerinde sağlık ocakları var. Oradaki hekimler de bir an evvel yetkilendirilmelidir ki sosyal sigorta reçetesi yazabilsin” diye konuştu. Öksüz, ekonomik krizle birlikte ilaç fiyatlarının bir yılda yüzde 120’ye yakın zamlandığını belirterek, sigorta reçetelerinin verilmesinin sosyal devlet anlayışının temeli olduğunu söyledi.

“Kronik hastalığı olanlara yazılan reçetenin süresi uzatılmalı”

Öksüz, başka bir diğer konunun ise, bugün kurum reçetelerinin bile ülkemizde 2 aylık yazıldığını belirterek, ancak kronik hastalığı olan hastaların reçete yazdırmak için her ay doktora iki defa gitmek zorunda olduğunu kaydetti. Umut Öksüz, bu sürecin uzatılması gerektiğini ifade ederek, bunun hekime bırakılması gerektiğini söyledi. Öksüz, şöyle devam etti, “Hekim, kronik bir rahatsızlığı olan hastanın teşhisine göre kendisine kaç ayda bir görüneceğine kendisi karar verecek. Hastanın elinde tek bir reçete olacak, bunun geçerliliği 3 ay olacak. İlaç takip sistemi kurulduktan sonra eczaneler bu konuda bilinçlenecek, eğer ki eczacı bir aylık dozun üstüne reçete çıktığında eczacıya yasal işlem başlatılacak.”

“Doktor, eczane adı ya da sayısı hakkında henüz bir bilgimiz yok”

Öksüz, reçete yolsuzluğu ile ilgili kendi üyeleriyle ilgili herhangi yazılı bir bilginin olmadığını belirterek, polis tarafından soruşturma başlatıldığını, soruşturmaya etki olmamak açısından herhangi bir eczane ya da doktor sayısı da verilmediğini kaydetti.

 

 

 

KTTB Başkanı Özant:

Acilen ilaç takip-işletim sistemi kurulmalı

Öte yandan, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Başkanı Ahmet Özant, acilen ilaç takip-işletim sistemi kurulması, ithal edilen ilaçların ülkeye girişlerinden itibaren hem kamu hem özel kesimlerde dijital ortamda kayıt altına alınması gerektiğini belirtti.

Özant, yazılı açıklama yaparak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu’nun yürütülen soruşturma sonucu ortaya çıkarılan reçete yolsuzluğu konusunu adli birimlere iletmesinin kamuoyunda yankı bulduğunu belirterek, değerlendirme yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı daveti ile, KTTB, Eczacılar Birliği, Tıp İş ve Serbest Çalışan Hekimler Birliği’nin toplantı yaparak konu hakkında görüş alışverişinde bulunulduğunu belirten Özant, devletin ilgili kurumlarının yapacağı soruşturma sonucunda suç işlendiğine dair kanaatlerin ötesinde; kanıtların açıklanması, belgelerin ortaya konulması durumunda kamu tüzel kişiliğe sahip KTTB yönetiminin, Yasa ve Tüzükler çerçevesinde gerekli işlemleri yapacağını ifade etti.

Hastaların muayene oldukları hekimlerden reçetelerini almalarında veya hekimlerin muayene ettikleri hastalarına reçete yazmalarında herhangi bir sorun yaşanmayacağını kaydeden Özant, bu anlamda işleyişi koruma ve mağduriyetlerin önüne geçmenin herkesin görevi olduğunu söyledi.

Özant, “Hekimlerin hasta mağduriyeti yaratmayıp, reçetelendirme ve ilaca erişim hakkında zafiyete yol açmayacaklarına güvenimiz tamdır. Bu nedenle, tüm özel ve kamu sağlık kuruluşlarını ilaç poliklinik sayılarını artıracak düzenlemeleri ivedilikle gündeme almaya ve uygulamaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

İlgili bakanlıkların meslek örgütleri ile istişare sözüne istinaden her türlü iş birliğine hazır olduklarını belirten Özant, açıklamasında şu ifadelere verdi:

“Acilen ilaç takip-işletim sistemi kurulmalı, ithal edilen ilaçlar ülkemize girişlerinden itibaren hem kamu hem özel kesimlerde dijital ortamda kayıt altına alınmalı, İlaç Eczacılık Dairesi’nin kayıt ve denetim yetkisini kullanabilecek gerekli personel ve donanım sağlanmalı, özel ecza depolarının sistematik şekilde denetlenmesi için ekip oluşturulmalı, kronik ilaç kullanımının gerekli olduğu durumlarda kamu özel ayrımı olmaksızın hekimler rapor düzenleyebilmeli, Sosyal Sigorta reçetelerinin tüm kamu ve özel hekimler tarafından yazılması ve geri ödemesinin sağlanması için hastaların evrak işlemlerinin kolaylaştırılması gereklidir”

Özant, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği olarak, konunun takipçisi olacakların ve olayın aydınlatılması için ilgili kurumlarla iş birliği içerisinde çalışarak, şeffaf şekilde toplumu bilgilendireceklerini belirtti.

Gardiyanoğlu:

Ucu kime dokunursa dokunsun, usulsüz her türlü uygulamanın karşısında olacağız

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu  sigorta reçeteleri üzerinden yapılan usulsüzlük ile ilgili Tabipler Birliği, Serbest Çalışan Hekimler Birliği, Tıp-İş ve Eczacılar Birliği temsilcileri ile bir toplantı gerçekleştirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, toplantı ile ilgili  Bakan Gardiyanoğlu’nun açıklaması  şöyle;

“Malumunuz olduğu üzere Bakanlığımıza bağlı Sosyal Sigortalar Dairesi’nin sigortalıların ilaç ihtiyaçlarını karşılamak için kurulan sistemindeki aksaklıkları fırsat bilenlerin içinde bulunduğu büyük bir usulsüzlük tespit etmiş durumdayız.

Basında da yer aldığı gibi bazı eczaneler ve bazı doktorların içinde bulunduğu tespit edilen bu usulsüzlükle ilgili bilgi ve bulgular Polis Genel Müdürlüğü’ne iletilmiş, kriminal soruşturma başlamış durumdadır. Tabipler Birliği, Serbest Çalışan Hekimler Birliği, Tıp-İş ve Eczacılar Birliği temsilcileri ile bu konu özelinde bir toplantı gerçekleştirdim.

Bu güzide meslek örgütlerimizden bu soruşturma ile ilgili tam destek sözü aldığım için son derece memnunum.  Zaten aralarına sızmış kötü niyetlilerin ayıklanması konusunda onlarla hemfikiriz. Bu konuyu yönetim Kurullarında enine boyuna tartışmayı ve gerekli önlemlerle birlikte, kamuoyuna açıklama yapmak üzere buradan ayrılmışlardır. Bu örgütlerimizle yaptığımız toplantıda ayrıca sistemin aksaklığını bir nebze tadil etmek ve sürekli aynı ilacı kullanmak zorunda olan hastaları bu ani gelişme karşısında mağdur olmamaları ve ilaçların teminin devamı için doktorlar ve eczacılar hassasiyet gösterecekleri ile ilgili beni temin ettiler. Biz de sistemde çok hızlı bir şekilde yapacağımız değişiklikle sistemdeki açıkları ortadan kaldırmak için hareket geçmiş bulunuyoruz. Bilinmesini isterim ki, Bakanlığımın her noktasında ucu kime dokunursa dokunsun, yanlış, usulsüz ya da vicdanen rahatsız eden her türlü uygulamanın karşısında olacağız.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam