DOLAR 32,4333 0.14%
EURO 35,2944 0.24%
GBP 41,4211 0.26%
ALTIN 2.525,100,99
BITCOIN 2145636-0,74%
“PANSUMAN BİLE DEĞİL”

“PANSUMAN BİLE DEĞİL”

KTEZO Örgütlenme ve Sektör Birliklerden Sorumlu Başkan Mahmut Kanber, hükümetin döviz artışından kaynaklanan olumsuzlukları gidermeye yönelik açıkladığı tedbir paketini değerlendirdi

ABONE OL
17 Haziran 2023 09:43
“PANSUMAN BİLE DEĞİL”
2

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

KTEZO Örgütlenme ve Sektör Birliklerden Sorumlu Başkanı Kanber, hükümetin geçtiğimiz gün açıkladığı tedbir paketinin pansuman bile olmadığını ifade ederek, “bankalarla olan kısımda bankaların bu kurallara kesinlikle uymayacaklarını çok iyi biliyoruz” dedi. Kanber, “Hükümet açıklama yapmasaydı daha iyi olurdu” diye konuştu

 

Kanber, pandemi döneminden başlanarak hükümetin borçları ötelemeyi çözüm olarak gösterdiğini belirterek, on yıllardır esnaf olan ve 30 yıllık birikimini kaybeden kişiler olduğunu söyledi. Mahmut Kanber, “İş olanakları artacak mı, rekabet dengelenecek mi, kayıt dışı iş gücü düzelecek mi, kayıt dışı işletmeler ayakta kalacak mı” diye sordu

 

Mahmut Kanber, Kıbrıslı Türklerin daha garantici bir ticaret ahlaki olduğunu ifade ederek, iş hayatının da bir kültür olduğunu söyledi. Kanber, bizlere bir kalkınma politikası bir kalkınma ekonomisi gerektiğini belirterek, birlikte mücadele edilecek bir ortamın gerektiğine vurgu yaptı. Kanber, turizmde gelirlerin tabana yayılmasının nasıl sağlanacağını sorarak, açıklanan paketin bir öncekinin aynısı olduğunu, her kriz olduğunu aynı sözlerin tekrarlanmakta olunduğunu belirtti.

 

Kanber, “Esnafın bankaya borcu var, vergiye borcu var, sigortaya borcu var. Bunların eksik olduğu yerde tekrar borçlanmayı kim yapabilir? Bu sürdürülebilir bir durum değil ama buna reaksiyon ortada göremiyoruz. Sosyal paylaşımlar dışında sokakta bir şey görmüyoruz. Gerçek tepki sokakta, lobicilikte veya eylemlerle ortaya konur. Sendikal kesimler de artık tepkiyi eskisi kadar sokağa taşıyamıyor” şeklinde konuştu

 

Yeni Bakış

KTEZO Örgütlenme ve Sektör Birliklerden Sorumlu Başkan Mahmut Kanber, gelmekte olan döviz krizinin çok önceden konuşulduğunu, bunu yorumlamak için ekonomist olmaya gerek olmadığını söyledi. Kanber, Türk Lirasının seçimden kaynaklı bastırıldığını ve tutulmaya çalışıldığını anımsatarak, o günlerde tedbir alınması gerektiğini belirttiklerini kaydetti. Kanber, ülke yöneticilerinin ekonomi ile ilgili tedbir alma noktasında ellerinde herhangi bir enstrüman olmadığını belirterek, “Türkiye ekonomisinin parametrelerine uyacağız desinler, o parametreleri uygulasınlar. Belki biraz daha işin içinden çıkılabilir. Bu başsız ve sonsuz bir yapının yarattığı erozyon şu anda ülkede korkunç bir durumdadır” dedi. Kanber, Türk Lirasının değer kaybının yüzde 35’i bulduğuna dikkat çekerek, ülkede her şeyin ithal olduğuna vurgu yaptı.

 

 

“İstikrarsızlık istikrarlı bir şekilde sürüyor”

Kanber, emekçilerin emeklerinin karşılığını Türk Lirası alarak hayatlarını sürdürmesinin mümkün olmadığını kaydetti. Kanber, ancak bu istikrarsızlığın bir istikrarla devam etmekte olduğunu söyleyerek, toplumun bunu nasıl kabul ettiğini anlayamadıklarını belirtti. Mahmut Kanber, Mayıs TV’de yayınlanan Meltem Sakin’in sunduğu Mayıs Manşet programında hükümetin açıkladığı ekonomik tedbirleri değerlendirdi. Kanber, pandemi döneminden başlanarak hükümetin borçları ötelemeyi çözüm olarak gösterdiğini belirterek, on yıllardır esnaf olan ve 30 yıllık birikimini kaybeden kişiler olduğunu söyledi. Mahmut Kanber, “İş olanakları artacak mı, rekabet dengelenecek mi, kayıt dışı iş gücü düzelecek mi, kayıt dışı işletmeler ayakta kalacak mı” diye sorarak, “yüksek öğretimden kaynaklı ülkede on binlerce kayıt dışı çalışan insan kayıt altına girecek mi?” diye sordu. Kanber, hükümetin geçtiğimiz gün açıkladığı tedbir paketinin pansuman bile olmadığını ifade ederek, “bankalarla olan kısımda bankaların bu kurallara kesinlikle uymayacaklarını çok iyi biliyoruz” dedi. Kanber, “Hükümet açıklama yapmasaydı daha iyi olurdu” diye konuştu.

“Her kriz olduğunda aynı sözler tekrarlanıyor”

Mahmut Kanber, bazı sektör ya da kişilerin yaşamlarını bu şekilde sürdürmeyi tercih ettiklerini belirterek, bazı kişilerin yaşamını bir borç serüveni içinde geçirmeyi isteyebileceğini söyledi. Kanber, Kıbrıslı Türklerin daha garantici bir ticaret ahlaki olduğunu ifade ederek, iş hayatının da bir kültür olduğunu söyledi. Kanber, bizlere bir kalkınma politikası bir kalkınma ekonomisi gerektiğini belirterek, birlikte mücadele edilecek bir ortamın gerektiğine vurgu yaptı. Kanber, turizmde gelirlerin tabana yayılmasının nasıl sağlanacağını sorarak, açıklanan paketin bir öncekinin aynısı olduğunu, her kriz olduğunu aynı sözlerin tekrarlanmakta olunduğunu belirtti.

“Bu sürdürülebilir bir durum değil ama buna reaksiyon ortada göremiyoruz”

Kanber, şöyle devam etti, “Esnafın bankaya borcu var, vergiye borcu var, sigortaya borcu var. Bunların eksik olduğu yerde tekrar borçlanmayı kim yapabilir? Bu sürdürülebilir bir durum değil ama buna reaksiyon ortada göremiyoruz. Sosyal paylaşımlar dışında sokakta bir şey görmüyoruz. Gerçek tepki sokakta, lobicilikte veya eylemlerle ortaya konur. Sendikal kesimler de artık tepkiyi eskisi kadar sokağa taşıyamıyor. Ama özel sektördeki bu güçlülük, bu çalışan sayısı, sermaye kaybına rağmen siyasi yapı onları öyle bir yakalamış ki haksız kazanç ile zenginleşen gruplar da bu günlerde siniyor.”

“Halkın taleplerinin yer almadığı bir anlaşma çok bir şey ifade etmiyor”

Kanber, Türkiye ile imzalanan mali protokolü de değerlendirerek, inceleme fırsatı bulduklarını, bir önceki sefer yapılamayanların tekrardan eklendiğini söyledi. Kanber, bu tür dayatmaların prensip olarak uygun olmadığını düşündüklerini ifade ederek, halkın taleplerinin yer almadığı bir anlaşmanın çok da bir şey ifade etmediğini kaydetti. Mahmut Kanber, Türkiye’den gelen paranın büyük bir kısmının projelere, güvenliğe gittiğini belirterek, protokolde görülenin, sendikal yaşamın dahada bozulabileceği, öğretmenler yasası, özelleştirme ile ilgili bazı maddelerin yer aldığını kaydetti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam