DOLAR 32,2625 0.01%
EURO 34,7066 -0.03%
GBP 40,3327 -0.09%
ALTIN 2.401,980,08
BITCOIN 2020407-1,20%
Olgun’dan Rumlara samimiyet testi: Hiç beklemeden kazıya başlayalım

Olgun’dan Rumlara samimiyet testi: Hiç beklemeden kazıya başlayalım

ABONE OL
8 Haziran 2023 18:55
Olgun’dan Rumlara samimiyet testi: Hiç beklemeden kazıya başlayalım
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Ocak ayında varılan mutabakata rağmen Atlılar toplu mezarının kazısı hala başlatılamadı. 

KKTC, Kayıp Şahıslar Komitesi'nin (KŞK) Kıbrıslı Rum üyesi Leonidas Pantelides'in kazıyı engellediğini açıkladı.

Dün bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulides’e kazı çalışmasının başlatılması mutabakatına saygı göstermesi çağrısı yapmıştı.

Ancak Rum hükümeti bugün kazıyı engellemediklerini savundu.

OLGUN'DAN YANIT: O ZAMAN HEMEN PAZARTESİ BAŞLATALIM

Bu gelişmenin ardından bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Özel Temsilcisi M. Ergün Olgun, şunları kaydetti:

“Yıllardır bekletilen ve geçen ocak ayında sağlanan Atlılar toplu mezarının kazısının başlaması mutabakatını Rum tarafı gerçekten engellemiyorsa hiç beklemeden 12 Haziran Pazartesi günü kazı çalışmaları başlatılabilir ve ardından da Sayın Cumhurbaşkanımız ve Rum lider Kayıp Şahıslar Komitesi'ni Antropoloji Laboratuvarı'nı ziyaret ederek ortak bir açıklamayla insani yönden büyük önem taşıyan KŞK'nın çalışmalarını destekleme çağrısı yapabilir.”

Özel Temsilci Olgun, açıklamasına “Bu açıklamada iki lider kayıplar konusunda bilgi sahibi olanların daha fazla zaman geçmeden ilgililere bilgi vermeleri ve insani bu konunun siyasallaştırılmaması yönünde çağrı yapabilir. Bunlara ilaveten her iki lider tüm kayıpların bulunması yönünde azami gayret içinde olacakları yönündeki kararlıklarını ifade edebilir.” diye devam etti.

Özel Temsilci, bu adımın atılmasının KŞK çalışmalarına “yeni bir ivme” kazandıracağını söyledi.

Ergün Olgun, açıklamasında devamla şunları kaydetti:

“Siyasi çözüm müzakerelerinin çıkmaza girmesinin kök nedeni Rum tarafının adanın tek sahibi gibi davranması ve Kıbrıs Türk Tarafının antlaşmalarla da tescil edilmiş özünden gelen eşitliğine saygı göstermemesidir. Çok kez ifade edildiği gibi Kıbrıs Türk tarafının eşitliğinin bir gereği olarak Rum tarafının icra ettiği/sahip olduğu haklar ve statü paralelinde Kıbrıs Türk Tarafının egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün teyidi durumunda müzakerelere ertesi gün başlanabilir.”

20 Temmuz 1974’te eli silah tutan erkeklerin çoğunu esir kamplarına götürdüğü Atlılar, Muratağa ve Sandallar köylerini 14 Ağustos’ta İkinci Barış Harekatı’nın başlamasının ardından basan EOKA, en küçüğü 16 günlük, en yaşlısı ise 95 yaşında 126 Kıbrıslı Türkü katledip toplu mezarlara gömmüştü.

KŞK HAKKINDA

KŞK, 1981 yılında Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk liderler arasında varılan bir anlaşma ile kuruldu. Kıbrıs'taki Kazı, Kimlik Tespiti ve Kayıp Şahısların Kalıntılarının İadesi Projesi, 2006 yılında faaliyete geçti. Proje, Avrupa Birliği tarafından ortak finanse ediliyor.

Komitede Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum ve BM üyesi olacak şekilde üç üye görev yapıyor ve kararlar oybirliği ile alınıyor. Üyeler her iki toplumun Cumhurbaşkanları tarafından atanıyor ve doğrudan Cumhurbaşkanına bağlı çalışıyor. Komitenin mevcut üyeleri; Kıbrıslı Türk üye Hakkı Müftüzade, Kıbrıslı Rum üye Leonidas Pantelides ve BM üyesi Paul-Henri Arni’den oluşuyor.

Ayrıca, KŞK ada genelinde kazı yapan ve KŞK Antropoloji Laboratuvarı’nda kalıntılar üzerinde antropolojik ve genetik analizler yapan 60'tan fazla Kıbrıslı arkeolog, antropolog ve genetikçilerden oluşan iki toplumlu adli ekibi istihdam ediyor.

KŞK’nin amacı, 1963’den 1964’e toplumlararası çatışmalar sırasında ve 1974 olayları sırasında kaybolan 2002 kişiyi bulmak, tanımlamak, kimliklendirmek ve ailelerine iade etmek.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam