DOLAR 34,2394 -0.04%
EURO 37,5002 -0.41%
GBP 44,7952 -0.29%
ALTIN 2.870,12-0,57
BITCOIN 2111847-1,15%

Nerden Topladığınıza Dikkat Edin !

ABONE OL
22 Mart 2015 14:53
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

UBP Lefkoşa Milletvekili ve Lefkoşa İlçe Başkanı Dr. Sucuoğlu, özellikle  gıda tüketimi  konusunda ciddi anlamda bilinçsizlik yaşandığına dikkat çekerek, ülkedeki kanser vakalarında her geçen gün  artış yaşanmasının diğer faktörler yanında güvensiz gıdadan da kaynaklandığını  vurguladı

Tarım alanlarının her türlü zararlıya karşı güçlü kimyasallarla ilaçlandığını anımsatan Dr. Sucuoğlu, bu maddelerin de fareler üzerinde yapılan deneylerde görüldüğü gibi uzun vadede, beyinde tümöre varan önemli hastalıklara sebep olduğunu belirtti.

Hormonun veya tarım ilaçlarının insanlar üzerinde hemen etki göstermediğini ancak, uzun vadede ciddi rahatsızlıklara neden olduğunu anlatan Sucuoğlu, son 3 ay içinde kanser yüzünden kaybedilen insanların yanı sıra hastanelerde bağırsak kanseri nedeniyle ameliyat edilen hasta sayısında da eskiye göre bir artış yaşandığını söyledi.

Abbas ELMAS

UBP Lefkoşa Milletvekili ve Lefkoşa İlçe Başkanı Dr. Faiz Sucuoğlu, vatandaşların bu mevsimde yetişen Gömeç, Ekşilice, Gavulya, Gabbar, Yumurta Otu gibi bitkilere çok meraklı olduğuna dikkat çekerek,  vatandaşların, bu bitkileri toplarken ekili arazilerin içinde veya yakınında olmamasına özellikle dikkat etmesini istedi. Tarım alanlarının her türlü zararlıya karşı güçlü kimyasallarla ilaçlandığını anımsatan Dr. Sucuoğlu, bu maddelerin de fareler üzerinde yapılan deneylerde görüldüğü gibi uzun vadede, beyinde tümöre varan önemli hastalıklara sebep olduğunu belirtti.

 Fransa’da fareler üzerinde deney yapıldı

İlaçlı alanlardan toplanacak olan bitkilerin de ilaçlamadan doğal olarak etkilediğine dikkat çeken Sucuoğlu, “İlaçlanan alanların içinde ve hemen yanında bulunan alanlardan kesinlikle hiçbir bitki toplamayın” dedi.  Sucuoğlu, özellikle arpa bitkisi zararlılarına karşı kullanılan ilaçların 2012 yılında Fransa’da bir laboratuvarda fareler üzerinde test edildiğini ve 2 yıl gibi kısa bir sürenin sonunda farelerin hepsinde tümör ortaya çıktığını söyledi.

Sucuoğlu, vatandaşları uyararak, “Lütfen Gömeç, Lapsana, Gavulya veya benzeri yeşillikleri ekili alan veya komşu durumundaki arazilerden toplamayın. Eğer bu bitkileri satın alacaksanız o zaman da nerden toplandığını mutlaka sorun” şeklinde konuştu.

“Dağ yataklarından toplayın”

Faiz Sucuoğlu,  damak tadına önem veren vatandaşlara bu tür bitkileri dağ eteklerinden toplamaları tavsiyesinde bulundu.  

“Kanser vakalarında artış”

Hormonun veya tarım ilaçlarının insanlar üzerinde hemen etki göstermediğini ancak, uzun vadede ciddi rahatsızlıklara neden olduğunu anlatan Sucuoğlu, son 3 ay içinde kanser yüzünden kaybedilen insanların yanı sıra hastanelerde bağırsak kanseri nedeniyle ameliyat edilen hasta sayısında da eskiye göre bir artış yaşandığını söyledi. Sucuoğlu, buradaki en büyük etkenin çevre faktörü ve gıda olduğunu kaydetti. 

“Bu işin şakası yok”

Bu işin şakasının da politikasının da olmayacağına vurgu yapan Sucuoğlu,  ülkede gıda güvenliğiyle ilgili caydırıcı bir ceza olmadığını savundu. Avrupa’da insanların manavlarda kurtlu ve böcekli meyve sebzeleri daha çok tercih ettiklerini ifade eden Sucuoğlu, bunun nedeninin ise böceklerin ilaçlara karşı duyarlılığının yüksek olmasından kaynaklandığını belirtti. Sucuoğlu, vatandaşları, manavda pırıl pırıl albenisi yüksek meyve ve sebzeleri tercih etmemeleri konusunda da uyararak, bu gibi ürünlerde ilaç seviyesinin yüksek olabileceğine dikkat çekti.

“Üreticide bilgi eksikliği var”

Ülkede her gün iki yeni kanser vakasının ortaya çıktığına dikkat çeken Sucuoğlu, bunun en büyük etkeninin gıda olduğunu, gıdadan kaynaklanan sorunların ise aşırı ve dengesiz ilaçlamalardan kaynaklandığını söyledi. Bununla ilgili farkındalığı artırmaya ve üreticileri de bilgilendirmeye çalıştıklarını anlatan  Sucuoğlu, tarlalarda ilaçlanan sebzelerin bekleme süresi dolmadan hasat edilerek raflara taşındığını bunun da son derece sakıncalı olduğunu kaydetti. Bir ürünün ilaçlandıktan sonra 15 gün veya 1 ay süreyle dalında beklemesi gerektiğini ifade eden Sucuoğlu, ülkede bazı üreticilerin ilaçlama yaptıktan 2 gün sonra hasat yaparak ürünlerini pazara yolladığını ve bunun bilgi eksikliğinden kaynaklandığını söyledi. Faiz Sucuoğlu, ülkede sağlık açısından bir farkındalık oluşturulmasının önemine vurgu yaparak, bunun da partiler üstü ve  devlet politikası olması gerektiğini ifade etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam