DOLAR 32,2549 -0.01%
EURO 34,6976 -0.07%
GBP 40,3012 -0.17%
ALTIN 2.400,500,02
BITCOIN 2005962-2,19%

Ne kontrol var ne de denetim

ABONE OL
15 Aralık 2015 11:31
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Yeni Bakış’ın dün gündeme getirdiği ‘KKTC’den sağlık fotoğrafları başlıklı manşeti kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Konu ile ilgili olarak Yeni Bakış’a açıklama yapan Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim, “Denetimsizlik sadece Mağusa Tıp Merkezi için özel bir konu değil, genel anlamda bütün özel sektör ve devlet sağlık birimleri ile ilgili ciddi bir eksikliktir” dedi 

 

Besim, fotoğraflara bakıldığında görüntülerin son derece rahatsız olduğunu belirterek, “ Örneğin görüntülerdeki hellim bidonu hiç hoş değil, ama burada önemli olan Sağlık Bakanlığını denetime çağırmaktır, çünkü hastanelerin bakanlığının denetiminde olması gerektiğidir” şeklinde konuştu

 

‘Sorulması gereken soru Sağlık Bakanlığı’nın denetimlerini kaç ayda bir yaptığıdır” diyen Besim, “ Esas derdimiz sistem olmalıdır, biz bunun için yıllardır sistem sistem diye haykırıyoruz. Bugün bu görüntüler veya benzerleri birgün bir hastanede başka gün diğer hastanede yaşanabilir. Ama burada konuyu nasıl kontrol altına alıp, sağlıktaki sorunları nasıl çözebileceğiz noktasından hareket etmemiz gerekir” diye konuştu

 

Besim,  ameliyathanedeki kanlı gaza bezleri görüntülerinin ise rutin bir olay olduğunu belirterek, “Bu bezlerin bu şekilde konmasının nedeni hastaya kaç gaza bezi kullanıldığının sayılması içindir. Ameliyathane etiğini bilenler ise bu olayın bu şekilde yapıldığını bilirler” diye konuştu.

 

Bu arada, Mağusa Tıp Merkezi Hastane yöneticileri, dünkü manşetimize yönelik bir açıklama yaparak kendilerini savundu. Açıklamada, haberde yer alan unsurların gerçekleri yansıtmadığını belirtilerek, ameliyat sırasında yerlerde bulunan gaza bezlerinin rutin bir çalışma olduğu, ameliyat esnasında bu görüntülerin yaşanmasının normal olduğu savunuldu.

 

Gaza bezleri dışında herhangi bir detayın yer almadığı açıklamada, ne paslanmış oksijen tüpüne, ne karınca tutmuş hellim bidonuna ne de doktor yerine hastaya dikiş atan hemşireden söz edilmemesi dikkat çekti.

 

Eniz ORAKCIOĞLU

 

“KKTC’den sağlık fotoğrafları” başlıklı dünkü manşet haberimizle ilgili Yeni Bakış’a konuşan Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim, “Denetimsizlik sadece Mağusa Tıp Merkezi için özel bir konu değil, genel anlamda bütün özel sektör ve devlet sağlık birimleri ile ilgili ciddi bir denetimsizlik sözkonusu” dedi.

 

“Hoş görüntüler değil”

 Besim, Fotoğraflara bakıldığı zaman hiç hoş görüntüler olmadığını belirterek, “Ben hastanenin yönetimindeki arkadaşlarla da konuştum 2 hemşire arasındaki bir tartışmadan dolayı bir hemşirenin çektiği fotoğraflar olarak değerlendirdiler. Örneğin görüntülerdeki hellim bidonu hiç hoş değildir. Ama burada önemli olan Sağlık bakanlığını denetime çağırmaktır, çünkü hastanelerin Bakanlığının denetiminde olması gerektiğidir” şeklinde konuştu.

 

“Kanlı gaza bezleri rutin olay”

Besim,  Ameliyathanedeki kanlı gaza bezleri görüntülerinin ise rutin bir olay olduğunu belirterek, “Bu bezlerin bu şekilde konmasının nedeni hastaya kaç gaza bezi kullanıldığının sayılması için. Ameliyathane etiğini bilenler ise bu olayın bu şekilde yapıldığını bilirler” diye konuştu.

 

 

 

“Denetimde boşluk var”

 

Filiz Besim, sağlık haberlerini ele alırken çok dikkat edilmesi gerektiği üzerinde durarak, ” Haberde hastanenin görüntülerini öne çıkarmak yerine sağlık bakanlığını göreve davet etmektir. Burda sorulması gereken soru bakanlığın denetimlerini kaç ayda bir yaptığıdır. Esas derdimiz sistem olmalıdır, biz bunun için yıllardır sistem sistem diye haykırıyoruz. Bugün bu görüntüler veya benzerleri bir gün bir hastanede başka gün diğer hastanede yaşanabilir. Ama burada konuyu nasıl kontrol altına alıp, sağlıktaki sorunları nasıl çözebileceğiz noktasından hareket etmemiz gerekir. Esas derdimiz budur” dedi.

 

“2015 yılında da kontrolleri yapılmış”

Besim,  hastanenin İSO standartları belgesiyle ilgili olarak da şunları söyledi. ” Bu hastanemiz İSO standartları belgesi almış özel hastanemizdir. Hastane, her yıl düzenli bir şekilde İSO otoriterleri tarafından kontrol edilmektedir. Bunların belgelerine de hastane yönetiminden ulaşılabilir. Hastane yetkililerinden aldığım bilgiye göre,  2004 yılından bu yana İSO belgesi olan hastanenin, Haziran 2015 yılında da kontrolleri yapılmış ve belgeleri verilmiş.” şeklinde konuştu.

 

 

Hastane açıklama yaptı

Bu arada, Mağusa Tıp Merkezi Hastanesi, dünkü manşetimize yönelik bir açıklama yaparak haberde yer alan unsurların gerçekleri yansıtmadığını belirtirken, sadece ameliyat sırasında yerlere atılmış gaza bezi görüntülerinin ameliyatta böyle olduğunu ifade etmekle yetindi. Hastanenin açıklamasında, ne paslanmız oksşijen tüpüne, ne karınca tutmuş hellim bidonuna ne de doktor yerine hastaya dikiş aatan hemşireden söz edilmemesi dikkat çekti.

 

Mağusa Tıp Merkezi Hastanesinden başhekim imzalı yapılan açıklamanın tam metni:

 

“14 Aralık 2015 tarihli Yeni Bakış Gazetesi’nde hastanemiz ile ilgili yayınlanan haber ve/veya yazı gerçekleri yansıtmamaktadır.

Yasal haklarımız saklı kalmak kaydıyla, bu açıklamanın gazetenizde aynı önem verilerek ön sayfada yayınlanması için gerekenin yapılması talep ederiz.

Öncelikle belirtmek isteriz ki; ameliyathanemiz aseptik koşullar ve hasta güvenliği açısından uluslararası standartlara uygun olarak yönetilmektedir. Bu standartlar bağımsız, uluslararası bir ISO deneme kuruluşu olan NQA tarafından her yıl denetlenmekte ve uygunluğu belgelenmektedir.

 

Haberde, ameliyathanelerde rutin işleyişlerde görülen uygulamaların saptırılarak ve abartılarak aktarıldığı görülmektedir.

Ameliyat anında kullanılan gaza bezlerinin ortalıkta savrulduğu iddiası, aslında ameliyatlarda zorunlu olarak yapılması gereken gaza bezlerinin sayılması için uygulanan bir ameliyathane rutinidir. Fotoğraflarda görülen, gazlı bezlerin yerlerde atılı olması değil, kurallara uygun şekilde tek tek sayım için sıralanmasıdır.

Haberde yer alan diğer tüm iddialar da kurumumuzu yıpratmak adına yapılmış asılsız ve saptırılmış iddialardır. Bu haber, art niyetli birilerinin hastanemize zarar vermek maksadıyla bilerek, gerçekleri saptırarak hazırlamış olduğu tek yanlı, asılsız bir haber olmuştur.

 

Hastanemizin birimleri Sağlık Bakanlığı’nın denetimlerine her zaman açıktır ve denetlenmektedir.

 

Sağlıkta kaliteden hiçbir zaman ödün vermeyen hastanemizin kaliteli sağlık hizmetlerine katkı vermeye devam edecektir.”

 

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam