DOLAR 32,3651 0.14%
EURO 35,0093 -0.23%
GBP 40,9947 0.21%
ALTIN 2.324,990,25
BITCOIN 22932482,15%
Meteoroloji Dairesi ile Kandilli Rasathanesi’nden deprem protokolü

Meteoroloji Dairesi ile Kandilli Rasathanesi’nden deprem protokolü

ABONE OL
22 Mart 2023 14:25
Meteoroloji Dairesi ile Kandilli Rasathanesi’nden deprem protokolü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Meteoroloji Dairesi ile Türkiye'den İstanbul'da bulunan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) arasında 21 Mart’ta bilimsel iş birliği, hizmet içi eğitimler ile teknik ve donanım desteğini kapsayan yeni bir iş birliği protokolü imzalandı.

Meteoroloji Dairesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, imzalanan protokol ile deprem izleme ve araştırmaları konusunda iş birliğine gidilecek.

Buna göre KRDAE tarafından KKTC’de kurulan sismoloji istasyonları sayesinde depremlerin gözlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik ortak araştırmalar yapılırken aynı konuda teknik destek ile hizmet içi eğitimler hayata geçecek.

İmza töreni Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Enver Öztürk ile Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, KRDAE Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener’in katılımıyla gerçekleşti.


(Soldan sağa) KRDAE Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Enver Öztürk.

İKİ ADET TAM TEŞEKKÜLLÜ İSTASYON DAHA KURULACAK

İmza töreninin ardından konuşan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Enver Öztürk, protokolün KKTC’de bulunan sismik gözlem istasyonlarının geliştirilmesi ve müşterek çalıştırılmasını amaçladığını, buna ek olarak deprem konusunda var olan teknik altyapının geliştirileceğini ve konuyla ilgili ortak bilimsel araştırmalar yapılacağını kaydetti.

Öztürk, KKTC’de şu anda bulunan 5 sismoloji istasyonunun yıllardır atıl vaziyette beklediğini, protokol ile söz konusu sismik istasyonların tamamen yenileneceğini ve iki adet tam teşekküllü istasyon daha kurulacağını aktardı.

Müsteşar Öztürk, protokol sayesinde Meteoroloji Dairesi’nin Akdeniz’deki sismik hareketliliğin Kandilli Rasathanesi ile müşterek izleyeceğini belirtti.

“AKDENİZ’DEKİ DEPREMLERLE İLGİLİ YENİ BULGULAR ELDE EDİLECEK”

Törende konuşan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci de, "Bu protokol KKTC’de daha önce kurduğumuz beş sismik istasyonumuzun daha da etkin kullanılması açısından çok önemli bir işleve sahip olacak. Böylelikle KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı uzmanlarıyla birlikte bizim uzmanlarımız, Akdeniz’deki depremleri yakından takip ederek yeni bulguları dünyayla paylaşacak. Bu açıdan protokol Türkiye ve KKTC başta olmak üzere bölge ülkelerinin deprem araştırmalarına büyük katkılar sunacağını söyleyebilirim.” ifadelerini kullandı.

“ORTAK BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR HAYATA GEÇECEK”

KRDAE Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ise KKTC’nin Akdeniz’de gerçekleşen depremleri daha iyi analiz etmek için çok kritik bir konumda bulunduğunu vurguladı, protokol kapsamında, "Ortak yapılacak deprem izleme ve analiz çalışmalarının yanı sıra yeni bilimsel araştırmaları da hayata geçirmek istiyoruz." dedi.

 

BAKANLIK EKİPMAN VE TEKNİK DESTEK SAĞLAYACAK

Protokole göre KKTC’de yer alan Lefkoşa, Lefke, Erenköy, Akıncılar ve Akdeniz’de yeni geniş bant ve ivme ölçer deprem gözlem istasyonlarında gerçekleşen deprem izleme ve bunların analizine yönelik çalışmalar ortak olarak gerçekleştirilecek. Bakanlık bu istasyonlar için gerekli çevre ekipmanları ile sahada teknik destek sağlayacak. Ayrıca sismik gözlem istasyonlarının sürekli çalışması ve bakımı için gerekli harcamalar KKTC Meteoroloji Müdürlüğü yıllık bütçesinden tahsis edilecek.

DEPREM TAKİP VE ANALİZİNDE İŞ BİRLİĞİ

Yeni iş birliğine göre deprem istasyonlarından elde edilen kayıtların değerlendirmesi KKTC  Meteoroloji Dairesi ve KRDAE tarafından yapılarak raporlar uluslararası paydaşlara iletilecek. Bununla birlikte, sismolojiyle ilgili ortak yayın ve bilimsel çalışmaların, iki ülke iş birliğiyle yürütülmesine özen gösterilecek. Ayrıca KKTC üniversiteleri ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı himayesinde iş birliği de mümkün olabilecek.

KRDAE UZMANLIĞINDA HİZMET İÇİ EĞİTİMLER

Protokolle KRDAE, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Meteoroloji Dairesi Müdürlüğü uzmanlarının hizmet içi eğitimlerine de katkı sağlayacak. İhtiyaç duyuldukça her iki ülkede bu eğitimlere yönelik kurs, seminer, konferans ve uygulamalı ara çalışmalar düzenlenecek.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam