DOLAR 32,2474 -0.02%
EURO 34,9004 0.09%
GBP 40,5613 0.19%
ALTIN 2.435,340,13
BITCOIN 20324083,30%
Meclis’te tansiyon yükseldi

Meclis’te tansiyon yükseldi

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün toplandı. Kamu İhale (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine devam edildi. Oturumda iktidar ile muhalefet milletvekilleri arasında sık sık tansiyon yükseldi, sözlü tartışmalar yaşandı

ABONE OL
11 Nisan 2023 08:22
Meclis’te tansiyon yükseldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Meclis’in 3 Nisan tarihli olağan bileşimi ile 6 Nisan tarihli olağanüstü toplantısında, meclis çalışanlarının ek mesai yapmama eylemi nedeniyle Kamu İhale (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın görüşülmesi yarım kalmıştı. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, Kamu İhale (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine devam edildi.

Genel Kurul’da ilk olarak Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman 62’nci maddeden söz aldı.

Kamu İhale (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ülkenin gelecek 15 yılına ilişkin bir konu olduğunu kaydeden Erhürman, Aksa ile yapılan sözleşmenin 2024 yılının mart ayında sonlanacağını ve idarenin talep etmesi halinde 3 yıl daha uzatılabileceğini hatırlatarak, gelecek 4 yılda enerji ile ilgili olasılıkları sıraladı.

Türkiye ile enterkonnekte olma, Türkiye’nin ve KKTC’nin de dahil olacağı Avrupa üzerinden bir enterkonnekte sisteme dahil olma, fuel oilden vazgeçme gibi olasılıkları sayan Erhürman, “Tüm bu ihtimaller varken, idarenin uzmanlarla oturup önümüzdeki 15 yıla ilişkin enerji politikası belirlemesi gerekir. Aklın yolu bu” dedi.

Erhürman, Kamu İhale (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile hükümetin işi ihalesiz bir şekilde yapma yetkisi almak istediğini ifade ederek, bunun ülkenin geleceğine zarar verme riski taşıdığını vurguladı.

Hükümeti yasa tasarısını geri çekmeye ve uzmanlarla birlikte enerji politikası geliştirmeye çağıran Erhürman, bu yapıldıktan sonra herhangi bir şirketten hizmet alma ihtiyacının ortaya çıkması halinde alınabileceğini anlattı.

Hükümetin enerji politikası geliştirmemesi halinde CTP olarak kendilerinin hükümete geldiklerinde bunu yapacaklarını anlatan Erhürman, “Uzmanlarla bu ülkenin enerji politikasını belirleyeceğiz ve eğer bu sözleşme oluşturacağımız enerji politikasının önünde bir engel oluşturursa, o zaman bu sözleşmeyi iptal edeceğiz” dedi. Sözleşmenin tek taraflı iptali halinde ilgili şirkete tazminat ödenmesi gerekebileceğini de anlatan Erhürman, İyi İdare Yasası’nın 22. maddesine atıfta bulunarak, İdarenin kendi işlem, ihmal ve eylemlerinden doğan zararı gidermekle yükümlü olduğunu ve zarar görenin zararı giderildikten sonra kusurlu işlem ya da eylemiyle zararın doğmasına sebebiyet veren kamu personeline mahkeme tarafından tespit edilen kusur oranında rücu (yönelmek) edeceğini kaydetti.

Göreve geldiklerinde, arz güvenliğini sağlamak ve daha ucuza enerji almak için gerekirse sözleşmeyi iptal edeceklerini yineleyen Erhürman, bugünkü yetkililere, kusurlu işlem ya da eylemiyle zararın doğmasına sebebiyet verdikleri için mahkeme tarafından tespit edilen kusur oranında rücu edeceğini de söyledi.

Erhürman’ın konuşması sırasında Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu yerinden “Geçmişte yapılanın yanlış olduğunu kabul ediyorsunuz” diye konuştu.  Bunun üzerine Erhürman, “Siz geldiğinizde feshederdiniz sözleşmeyi ve dava açardınız” yanıtını verdi.

“Benim derdim çocuklarımızın gelecekte ucuza, çevreci ve arz güvenliği olan enerji kullanması” diyen Erhürman, bu dönemde imzalanacak sözleşmenin CTP iktidara geldiğinde ucuza, çevreci ve arz güvenliği olan enerji kullanılmasının önünde engel teşkil etmesi halinde sözleşmeyi iptal edeceğini tekrarladı ve “Sözleşmenin iptali durumunda şirket dava açarsa ve tazminat ödersek size rücu davası açmak zorundayım” dedi.

Son iki Meclis oturumunda stenografların yaptığı ek mesaiye kalmama eylemine de değinen Erhürman, bu eylemin sendikalarının çizdiği çerçeveden yapıldığını ve meşru olduğunu vurguladı.

Stenografların eylemleri nedeniyle odalara çekilerek tehdit edildiğini ifade eden Erhürman, “Bu insanları odalara çekerek tehdit etmeniz de meşru değil, bir ceza verirseniz hükümete geldiğimizde bunu da iptal edeceğiz” diye konuştu.

Ardından Kamu İhale (Değişiklik) Yasa Tasarısı konusuna dönen Erhürman, “Önünüzde 4 senelik süre varken ihalesiz şekilde sözleşme imzalama yetkisi mi istiyorsunuz? Siz bu ülkenin 15 senelik geleceğini ipotek altına alıyorsunuz” dedi.

18 Nisan’da yeni Ercan Havalimanı’nın açılacak olması ile ilgili Erhürman, işten anlayan çevrelerin bunun mümkün olmadığını söylediğini belirterek, “Eğer bir sorun çıkarsa bütün sorumluluğu omuzlarınızdadır. Bunun da bedelini bu kararı verenler ödeyecektir” dedi.

Maaşlardan kesinti yapılmasını öngören yasanın da Cumhurbaşkanlığından Meclise geri gönderildiğini  hatırlatan Erhürman, Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği ile protokol imzalanması için yasanın geri gönderilmesi gerekmediğini söyledi.

Erhürman, enerjide yanlış politikaların Kıbrıs Türk halkını yok edeceğini de belirterek, yaşananların Kıbrıs Türk halkının hak ve menfaatleri çerçevesinde çözüleceğini söyledi.

Erhürman’ın konuşmasının ardından komitelerden gelen tasarı, görüşülecek diğer işler kısmına geçildi. Bu çerçevede, Kamu İhale (Değişiklik) Yasa Tasarısının görüşülmesine 6 Nisan tarihindeki olağanüstü toplantıda kalındığı yerden devam edildi.

Başbakan Ünal Üstel söz alarak, Kamu İhale (Değişiklik) Yasa Tasarısının, enerji politikalarının oluşturulması açısında engel olmadığını söyledi.

Tüm amaçlarının enerjide arz güvenliğini sağlamak ve enerji açığını karşılamak olduğunu vurgulayan Üstel, “Bu ülkenin enerjide önünün açmanın tek yolu, Türkiye’den kablo ile elektrik gelmesidir. Buradaki kırmızı çizgimiz enterkonnekte sisteme geçilmesidir” dedi.

Maaşlardan kesinti yapılmasını öngören yasanın  Cumhurbaşkanından dönmesi ile ilgili Üstel, Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği’nin kendisini ziyaret ederek, çocukları adına okul ve  spor salonu yapma isteklerini ilettiklerini anlatarak, bunun üzerine kendisinin bahse konu yasada maaş kesintileri ile ilgili olan tutarı Derneğe aktarmayı teklif ettiğini, Derneğin de bunu kabul ettiğini kaydetti.

Üstel, bunun üzerine Cumhurbaşkanı ile görüştüğünü ve Cumhurbaşkanı’nın da kanaati gereği yasayı Meclise gönderdiğini aktararak, “Yasada ilgili kesintilerin olduğu kısmında değişiklik yapılacak ve maaş kesintilerinin tümü derneğe aktarılacak” dedi.

Başbakanın konuşması sırasında CTP Genel Başkanı Erhürman  yerinden söz alarak “Neden enerji politikalarınızı belirlemeden ihalesiz şekilde bu işi yapma yetkisini talep ediyorsunuz?” diye sordu. Üstel soru üzerine, “Biz bu yasa ile birlikte yetkiyi alıyoruz ve ilgili şirketlerle bu konuşmaları yapacağız. Çünkü 2029’da artık yakıt yok. Bizim santralimiz fuel oilledir. Bu santralin de 2029’dan sonra bakıma alınıp alternatif bir yere çekilmesi lazım. Dolayısıyla tüm bu hazırlıkları yaparken tabii ki ilgili şirketlerle konuşacağız süratli şekilde…” diye konuştu.

İktidar ile muhalefet vekilleri arasında sık sık tansiyon yükseldi

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun, Kamu İhale (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine devam edildiği oturumunda iktidar ile muhalefet milletvekilleri arasında sık sık tansiyon yükseldi, sözlü tartışmalar yaşandı.

Meclis’in 6 Nisan’daki olağanüstü oturumu sona erdiğinde sözü yarım kalan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Fide Kürşat, konuşmasına devam etti.

Kürşat: “Verdiğiniz zararın hesabı size sorulacaktır”

Başbakan Ünal Üstel’in konuşmasının ardından, 6 Nisan’da Meclis’in olağanüstü oturumu sona erdiğinde sözü yarım kalan CTP Milletvekili Fide Kürşat, konuşmasına devam etti.

Hükümeti “ne yaptığını bilmeyen, toplumun değerlerini paspas etmiş bir yapı” olarak niteleyen Kürşat, hükümeti toplumun öz varlıklarını “peşkeş çekmekle” suçladı.

Hükümetin topluma verdiği zararın her geçen gün büyüdüğünü ancak buna karşı verilen mücadelenin de her geçen gün büyüdüğünü kaydeden Kürşat, Kamu İhale (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile ilgili acelenin nedenini sorduklarında yanıt alamadıklarını da belirtti. Kürşat, “Bu yasanın geçmesi bu topluma yapılacak en büyük ihanettir ve burada parmak kaldıracak her milletvekili bu ihanete onay vermiş olacaktır” dedi.

Kıb-Tek’in mali ve idari olarak bilinçli bir şekilde zayıflatıldığını söyleyen Kürşat, Hükümeti toplumun arz talebini düşünmemekle, Kıb-Tek’e gerekli yatırımları ve santrallerin bakımını yapmamakla suçladı.

“İhale Yasası’nı paspas ettiniz, ihalesiz yakıt alımları ile bu toplumun cebinden çıkan her kuruşu çarçur ettiniz, çarçur etmekle de kalmadınız ceplerinize de indirdiniz” diye konuşan Kürşat, “Verdiğiniz zararın hesabı size sorulacaktır” dedi.

“Ortak akla kulak verin”

Bugün Kıb-Tek’in gerekli yatırımların yapılması durumunda Aksa’dan daha ucuza elektrik üretebilecek durumda olduğunu ve Aksa’ya ödenecek tutarla Kıb-Tek’e 2 yılda gerekli tüm yatırımların yapılabileceğini ifade eden Kürşat, enerjinin tekelleşmesi değil kamulaşması gerektiğini vurguladı.

Kürşat, yapılmak istenen değişikliği “Kıb-Tek’in Aksa’ya peşkeşinin ve yolsuzluğun önünün açılması” olarak değerlendirerek, bunun kamu vicdanını yaraladığını söyledi ve Hükümeti yasa tasarısını geri çekmeye çağırdı.

“Bu yasa bugün belki parmakların çokluğundan dolayı geçecek ama bu toplum sizi affetmeyecek ve günü geldiğinde CTP iktidarında da gereken yapılacaktır” diyen Kürşat, iki haftadır çeşitli çevrelerin bu yasa tasarısına karşı ses verdiğini belirterek, “Gelin bu ortak akla kulak verin” dedi.

“Bu yasa tasarısını buraya getirmenizin aciliyeti nedir? Biri bu konuda artık bir cevap versin” diyen Kürşat, değişiklikle zümresel ve siyasi rant hedeflendiğini, enerji üretiminde tekel oluşacağını ve burada kamu yararı olmadığını vurguladı.

Devlet eliyle tekelleşme yaratılacağını ifade eden Kürşat, elektrikte arz güvenliğinin Aksa’ya devredilmesi durumunda enerji maliyetlerinin artacağını da kaydetti.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Emrah Yeşilırmak yerinden söz alarak Kürşat’a “Bizim her iki üretim yerimiz de fuel oil ile üretim yapıyor. Fuel oil yüksek maliyetin başlıca sebebi. Bu sorun nasıl aşılabilir? Enterkonnekte ile yapılabilir mi?” sorusunu yöneltti.

Bunun üzerine Kürşat, devletin enerjide bir politika oluşturması, gerekli fizibilite çalışmaları yapılması gerektiğini ifade ederek, enterkonnekte konusunda bir çalışma yapılmışsa kendileri ile paylaşılmasını istedi.

Amcaoğlu, konuşmasına müdahale ettiği gerekçesiyle kürsüden indi

Ardından söz alarak kürsüye çıkan Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, konunun muhalefet tarafından “politize edildiğini” söyleyerek, “Görevimiz en iyisini yapmaktan başka bir şey değildir” dedi.

Ülkenin elektrik ihtiyacı ile ilgili rakamları paylaşan Amcaoğlu, muhalefet vekillerinin sözünü kestiği ve konuşmasına müdahale ettiği gerekçesiyle kürsüden indi.

Talat: “Stenograf çalışma arkadaşlarımız sahipsiz değildir”

Amcaoğlu’nun ardından CTP Milletvekili Ongun Talat söz aldı. Konuşmasında, hükümeti enerji politikalarını tartışmaya ve üretmeye çağırdı ve CTP iktidara geldiğinde bunu yapacağını vurguladı.

“Kamu İhale (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ivediliği nedir?” sorusuna yetkililerin yanıtının olmadığını söyleyerek bunu eleştiren Talat, Yasa Tasarının “adrese teslim” olduğunu söyledi.

Amcaoğlu’nun konuşmasına müdahale edildiği gerekçesiyle kürsüyü terk etmesine de değinen Talat, o boyutta bir müdahale olmadığını ifade ederek, “Meclisin armonisi ceberrut, ceberrut bir meclis başkanı var şu anda” diyerek, Meclis Başkanı Zorlu Töre’ye de eleştiriler yöneltti. Bu esnada Meclis Başkanı Töre, “Ceberrut kelimesini iade ediyorum” diyerek yanıt verdi. Talat ise, stenografların eylemine işaret ederek Töre’ye “Faşizm pratiği uyguluyorsunuz, despotik bir yönetim sergiliyorsunuz” dedi. Töre ise “Çok ayıp” diyerek tepki gösterdi. Bu esnada, Meclis salonunda iktidar ve muhalefet vekilleri arasında tansiyon yükseldi.

Talat, faşist rejimlerin pratiklerinden bahsederek, “Çalışma arkadaşlarımıza bu müdahaleyi göstererek bizim de öfkemizi kazandınız. Tabii ki bu öfkemizi yansıtacağız. Stenograf çalışma arkadaşlarımız sahipsiz değildir, bunu bilin. İstediğinizi yapın, disiplin cezası mı vereceksiniz? Biz kaldıracağız, çok da kalmadı. Bu devran dönüyor” dedi.

Töre’ye tepkisini dile getirmesinin ardından yeniden enerji konusuna dönen Talat, Hükümetin 14 Mayıs’ta Türkiye’de yapılacak seçimin öncesinde “Aksa ile nikah tazelemek istediğini” ifade etti.

İktidar mensubu bazı vekillerin Talat’a babası Mehmet Ali Talat ile ilgili laf atması üzerine Talat, “Temsil ettiğim siyasi gelenek bu ülkede sizin gibi alengirli işlerle anılmadı hiçbir zaman” dedi.

“Özel tekel anlamına gelen bir adım hiçbirinizin çıkarına olmayacak”

Aksa ile sözleşmenin uzatılabileceği 4 yıl içinde neden 100 megawattlık yatırım yapılamayacağını soran Talat, Kıb-Tek’in siyasetten arındırılması gerektiğini belirtti.

Elektrik kesintilerinden dolayı Kıb-Tek’in özelleştirilmesi gerektiğini düşünen vatandaşlara da seslenen Ongun Talat, “Bizim ölçekte özelleştirme bir seçenek değildir… Özel tekel anlamına gelen bir adım hiçbirinizin çıkarına olmayacak… Kıb-Tek’in siyasetten arındırılmış özerk bir biçimde yoluna devam etmesi gerekir” dedi. Talat, tasarının geri çekilmesini ve Aksa ile sözleşmenin 3 yıl uzatılma opsiyonu değerlendirilerek, gerekli çalışmaların yapılmasını da istedi.

 

Taçoy: “Kamu İhale Yasası Kıb-Tek’in halka uygun fiyata elektrik sağlaması için önemli”

Genel Kurul’da yasa tasarısı üzerine söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, ülkede elektrik altyapısına yatırım yapanın UBP olduğunu, Türkiye’nin de bu süreçte destek olduğunu ifade etti. Taçoy, KKTC’nin kuruluşundan günümüze elektrik altyapısında yaşanan sıkıntılara ve çalışmalara işaret ederek, ülkeye AKSA’nın gelmesine kadar geçen süreci anlattı, elektriğin yarı yarıya özelleştiğini söyledi.

İletim hatlarının Kıb-Tek’in olduğunu, ancak santral, sayaçlar gibi teknik altyapının özelleşmiş sayılabileceğini ifade eden Taçoy, geçmiş süreç ve bakanlık yaptığı dönemlerini anlattı. Taçoy, Kıb-Tek’te yapılan yatırımlar, ihaleler, terfiler, istihdamlar, çalışanların çalışma şartlarının düzenlenmesi, ödemeler, tahsilatlar gibi konularda yaptığı çalışmaları dile getirdi.

İletim hatlarının geliştirilmesi gerektiğini, aksi halde üretimin artırılmasının önem taşımayacağını ifade eden Taçoy, Türkiye’den enterkonnektenin kurulmasını ve bunun yapılmasıyla diğer yatırımları önemsediklerini kaydetti. Taçoy, Kıb-Tek’in halka uygun fiyata üretim yapıp, hizmet vermesi gerektiğini, bu yasa tasarının da bunun için önem taşıdığını ifade ederek, bu yasa ile ülkeye gelmesi planlanan kablo ile elektriğin nereye çıkacağı, santral gerekiyorsa nasıl yapılacağı gibi planlamanın da yapılacağını, projeye göre de gerekli adımların atılacağını kaydetti.

Fizibilitenin proje ile birlikte ortaya çıkacağını ve sürecin ona göre devam edeceğini işaret eden Taçoy, maliyetin de neredeyse belli olduğunu ifade etti.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ile yasa tasarısı, enterkonnekte projesi, AKSA ile devam eden sözleşme ve yatırımlar üzerine karşılıklı konuşan ve değerlendirmelerde bulunan Taçoy, şirketin sözleşmesinin uzatılmasının da maliyetle bağlantılı olduğunu söyledi.

CTP Milletvekili Filiz Besim, bu yasanın şirkete teslim olduğunu savunarak, eleştirilerde bulundu, Türkiye’deki seçim öncesi neden acele bir şekilde bu yasanın geçirilmek istendiğini sordu. Besim, yasa üzerinde kaç gündür tartışma olduğunu, bu yüzden bu konunun halkın ülkenin yararına olacak şekilde detaylı tartışılmasının öncelikli olması gerektiğini ifade etti.

Tartışılmadan 15 yıl daha bu sözleşmenin ihalesiz uzatılmasının ciddi bir sorumluluk ve sorun olacağını ifade eden Besim, yasanın detaylı anlatılmadığını, ayrıca ülkede çok daha acil yasalar bulunduğunu kaydetti. Enerji yasalarının hayati yaşamsal olduğuna işaret eden Besim, bu konuda bir enerji kurulu kurulabileceğini ve ülkenin enerji politikalarının değerlendirilebileceğini belirtti.

Enerji gibi önemli bir konuda alım garantili sözleşme yapılmaması ve halkı koruyacak adımlar atılmasını isteyen Besim, yapıcı muhalefet yaptıklarını ve ülkede sağlık, yapı başta olmak üzere ivedi yasaları birlikte ele alıp çalışmaya hazır olduklarını söyledi. Besim, Meclis çalışanlarına baskı yapılmasını da eleştirerek, bunun doğru olmadığını kaydetti.

Bağımsız Milletvekili Jale Refik Rogers de, Kıb-Tek’in her zaman ülkede ön planda olduğunu, hükümetlerde sürekli bakanlık değiştirdiğini, yönetim kurullarında sürekli değişiklikler yapıldığını, “kurumun başı boş bırakıldığını”, sürekli yakıt, santral, hava kirliliği gibi konularda gündemde olduğunu anlattı. Rogers, ancak son 3 yıldır yakıt konusunda büyük sıkıntılar yaşandığını ve ülkede elektrik konusunda ciddi sıkıntılar yaşatıldığını söyledi.

Bu yasayla da ülkenin enerjisinin tek bir şirkete devredilmek istendiğini savunan Rogers, eleştirilerde bulundu, bu konuda hiçbir şekilde bilim izlenmeden hareket edilmeye çalışıldığını kaydetti.

Yasa değişikliğinin adrese teslim olduğunu savunan Rogers, dünya yenilenebilir enerjiye giderken, KKTC’de fuel oile gidildiğini kaydetti. Rogers, Kıb-Tek’in devletin malı, kurumu olduğunu, bu kurumun “çarçur” edilmesine izin vermeyeceklerini söyledi ve hükümete “Vazgeçin bu yanlış yoldan, bu yasa tasarısını geri çekin, bilimi takip edin, biz de her türlü desteği verelim” dedi.

 

“Acele hareket edeceksiniz diye sürekli yanlış yapıyorsunuz, her işi üç kerede yapıyorsunuz”

CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe ise, günlerdir bu yasa üzerinde görüşmelerin sürdüğünü, ancak hükümetin ne dediğini anlamadıklarını ifade etti. Özdenefe, kamu kaynaklarının kullanımında adım atılacaksa ihale ve denetlemenin önemine vurgu yaparak, bu yasanın acele bir şekilde geçirilmek istenmesinin sebebini sordu.

Özdenefe, yasa tasarısını madde madde okuyarak, değerlendirmelerde bulundu, sorular sordu, eleştirilerde bulundu. Hükümetin yasayı ülkenin geleceği için değil, toplumun üretimini engellemek için getirdiğini öne süren Özdenefe, niyetin samimi olmadığını, hükümetin enerji politikası olmadığını kaydetti.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy ile sözlü tartışmaya giren Özdenefe, Tufan Erhürman’ın da tartışmaya dahil olmasının ardından konuşmasına devam etti ve hükümetin yasa tasarısını neden bu kadar acele geçirmeye çalıştığını sordu. Özdenefe, hükümeti bu yoldan geri dönmeye çağırdı, “Acele hareket edeceksiniz diye sürekli yanlış yapıyorsunuz, her işi üç kerede yapıyorsunuz” dedi, uyarılarda bulundu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam