DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
GBP 40,7959 -0.56%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2056582-1,14%
“MAKAS ATARAK İLERLİYORDU”

“MAKAS ATARAK İLERLİYORDU”

Trafik güvenliğinin devlet politikası haline gelmemesi trafikte neredeyse hergün bir insanın canına mal oluyor. Hafta sonu Girne’de meydana gelen ve ölümle sonuçlanan kazaya sebebiyet veren zanlı Gökmen Güniken dün mahkeme huzuruna çıkarıldı

ABONE OL
25 Mart 2024 09:19
“MAKAS ATARAK İLERLİYORDU”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Ülkemizde trafikte meydana gelen kaza sonucu ölü sayısında her geçen gün bilanço yükseliyor. Trafik ışıkları, yol aydınlatmaları çoğu zaman yetersiz kalırken, sürücü hatası yanında yol güvenliğinin yetersiz oluşu da kazaların başlıca sebebi olarak önümüzde duruyor. Ölümle neticelenen kazaların çoğu aşırı sürat, alkollü araç kullanmak, dikkatsiz sürüş veya yolun solunu tutmama nedeniyle meydana geliyor

 

Raporlara göre,  2023 yılında  47 kişi trafikte yaşamını yitirdi. Ölümlü kazalarda, 2023 yılında 2022 yılı verilerine göre iki kat artış meydana gelirken, 2024 yılı da bundan farksız olmayacak görünüyor. 2024 yılının daha ilk üç ayında  bilanço korkutucu boyuta ulaştı

 

Hafta sonu Girne’de Bedrettin Demirel Caddesi üzerinde meydana gelen,  bir kişinin ölümü ve 3 kişinin yaralanması ile sonuçlanan kaza ile ilgili olarak tutuklanan araç sürücüsü Gökmen Güniken dün mahkeme huzuruna çıkarıldı

 

Mahkemede olayla ilgili bulguları aktaran Polis Çavuşu Nadir Timuçin, zanlının alkollü olmadığını, ancak kanında uyuşturucu olup olmadığının tespit edilmesi için kan alınarak tahlile gönderildiğini aktardı. Polis, olay yerinde kaza anına ait kamera görüntülerinin incelendiğini ve araç sürücüsü Gökmen Güniken’in aşırı süratli bir şekilde öndeki araçlara makas atarak ilerlediğinin görüldüğü belirtildi

 

 

Huzurunda verilen şahadeti değerlendiren Yargıç Cenkay İnan, soruşturma maksatlı zanlının 3 gün tutuklu kalmasına emir verdi

 

Yeni Bakış

Girne’de Bedrettin Demirel Caddesi üzerinde meydana gelen ve bir kişinin ölümü ve 3 kişinin yaralanması ile sonuçlanan kaza ile ilgili olarak tutuklanan araç sürücüsü Gökmen Güniken mahkeme huzuruna çıkarıldı. Mahkemede olayla ilgili bulguları aktaran Polis Çavuşu Nadir Timuçin, 23 Mart 2024 tarihinde saat 17:00’da Girne’de Bedrettin Demirel Caddesi üzerinde araç sürücüsü zanlı Gökmen Güniken’in yönetimindeki CS366 plakalı araç ile aşırı sürat ve dikkatsizlik ile birlikte önündeki YA147 plakalı araca makas atarken direksiyon hakimiyetini kaybederek aracın sağ tekerine çarptığını mahkemeye aktardı. Polis çarpmanın etkisiyle aracın o esnada önce kaldırıma daha sonra kaldırım üzerinde bulunan tabela ve ağaca çarpmasının ardından, kaldırım üzerinde yaya olarak bulunan Cihan Yüksel, Büşra Yavuz ve Begüm Döşkaya’ya çarptığını söyledi. Polis Çavuşu Timuçin, yaya Cihan Yükselin olay yerinde hayatını kaybettiğini, Büşra Yavuz ve Begüm Döşkaya ilk olarak Girne Dr. Akçiçek Hastanesine kaldırıldığı ve ardından Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Büşra Yavuz’un ağır yaralı olarak yoğun bakım servisine alındığı, Begüm Döşkaya’nın ise cerrahi servisinde tedavisinin devam ettiğini belirtti.

Makas atarak ilerliyordu

Polis Çavuşu Timuçin, zanlı Güniken’e yapılan nefes testinde alkol olmadığını, ancak kanında uyuşturucu olup olmadığının tespit edilmesi için kan alınarak tahlile gönderildiğini aktardı. Polis, olay yerinde kaza anına ait kamera görüntülerinin incelendiğini ve araç sürücüsü Gökmen Güniken’in aşırı süratli bir şekilde öndeki araçlara makas atarak ilerlediğinin görüldüğü belirtildi. Polis ayrıca kazada zanlı ile birlikte araçta yolcu olarak bulunan Mehtap Kutat’ın tedavilerinin Girne Akçiçek Hastanesinde yapıldığını ve ayak bileği kırılan Mehtap Kutat’ın tedavisinin ardından taburcu edildiğini belirtti.

 

Aracın hız tespiti henüz yapılamadı

Polis alınması gereken çevre şahadeti ve tanık ifadeleri olduğunu, kamera görüntülerinin incelemesinin devam ettiğini ve aracın hız tespitinin henüz yapılamadığını belirterek ilk etapta zanlının 3 gün poliste tutuklu kalmasını talep etti. Huzurunda verilen şahadeti değerlendiren Yargıç Cenkay İnan soruşturma maksatlı zanlının 3 gün tutuklu kalmasına emir verdi.

Alkol aldı, otobüs kullanırken önündeki araca çarptı

Öte yandan, hafta sonu alkollü sürücülerin neden olduğu 3 trafik kazası meydana geldi. Şans eseri herhangi bir can kaybı ya da yaralanma yaşanmadı.

Alsancak’ta Mehmet Sarıkaya (E-53) Cumartesi günü 17.30 sıralarında 200 miligram alkollü içki tesiri altında olduğu sırada yönetimindeki KS 487 plakalı otobüsle doğu istikametine doğru seyrettiği sırada, dikkatsizliği sonucu o esnada önünde aynı istikamette seyreden ve çembere geldiği için yavaşlayan Bilge Azgın (E-43) yönetimindeki SB 209 plakalı salon aracın arka kısmına çarptı. Çarpmanın etkisiyle öne doğru savrulan SB 209 plakalı araç, önünde aynı istikamete doğru seyreden ve yine çembere geldiği için yavaşlayan Darko Molerovıkj (E-49) yönetimindeki VY 520 plakalı salon aracın arka kısmına vurdu. Kaza sonucu yaralanan olmazken, KS 487 plakalı otobüs sürücüsü Mehmet Sarıkaya tutuklandı. Polis, kaza sonucu yaralanan olmadığını, VY 537 plakalı araç sürücüsü Cemil Kavalcı’nın tutuklandığını açıkladı.

Alkol aldı, trafik levhalarına, bordür taşlarına çarptı

Tatlısu-Geçitkale anayolu üzerinde Cumartesi  22.30 sıralarında, Üstün Gözen (E-36) 160 miligram alkollü içki tesiri altında olduğu sırada yönetimindeki JL 778 plakalı salon araçla güney istikametine doğru seyrettiği sırada Geçitkale Çemberin’de dikkatsizliği sonucu direksiyon hakimiyetini kaybetti. Yol içerisindeki trafik adasının bordür taşlarına, ada ve çember üzerinde bulunan trafik levhalarına çarpan sürücü polis tarafından tutuklandı.

Alkol aldı, arkadan çarptı

Lefkoşa’da dün sabah 03.30 sıralarında meydana gelen kazada ise Ramazan Taşdelen (E-36), 253 miligram alkollü içki tesiri altında olduğu sırada yönetimindeki KZ 253 plakalı salon araçla seyrettiği sırada, dikkatsizliği sonucu o esnada önünde aynı istikamete doğru seyreden Cem Arçay (E-25) yönetimindeki PS 891 plakalı salon aracın arka kısmına çarptı. Kaza sonucu yaralanan olmazken, KZ 253 plakalı araç sürücüsü Ramazan Taşdelen tutuklandı.


Tabipler Birliği:

Trafik kazaları ciddi bir halk sağlığı sorununa dönüşmüştür

 

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), trafik kazalarının ciddi bir halk sağlığı sorununa dönüştüğünü, kazalar sonucu meydana gelen yaralanma ve ölümlerin hem bireylerin hem de toplumun sağlığını olumsuz etkilediğini  vurguladı. Trafik konusunda ülke olarak her gün bir acı yaşandığına işaret edilen KTTB açıklamasında, Trafik ve yol güvenliği, ehliyet sınavları, sürüş okullarıyla ilgili yıllar önce hazırlanan yasal düzenlemeler ve tüzüklerin 8 yıldır beklediği kaydedildi. Açıklamada, ivedi olarak bu yasa ve tüzüklerin geçirilmesi gerektiği belirtilerek şöyle denildi: “Her gün yollarımızda trafikte kaza değil adeta ‘işlenen cinayetler’ neticesinde akan kanlar hiçbir şey yapmayan ilgili bakanlık ve diğer yetkililerin ellerine bulaşmıştır, bu cinayetlerde iş birlikçidirler. Kıbrıs’ın kuzeyinde artan trafik kazaları sadece trafik güvenliği açısından değil, aynı zamanda bir halk sağlığı sorunu olarak da görülmelidir. Trafik kazaları sonucu meydana gelen yaralanmalar ve ölümler hem bireylerin hem de toplumun sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bu kazalardan kaynaklanan yaralanmaların tedavisi için sağlık kaynaklarının kullanılması ve trafik kazalarının sebep olduğu stres ve travma gibi psikolojik etkiler de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle, trafik güvenliği önlemlerinin alınması sadece trafik kazalarını azaltmakla kalmaz, aynı zamanda toplumun genel sağlığını ve can güvenliğini de olumlu yönde etkiler.”

TDP Genel Başkanı Çeler:

Sadece maraz etmekle olmuyor

 

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Zeki Çeler, trafik güvenliğinin bir devlet politikası haline gelmesi gerektiğini vurguladı.  Çeler, dün akşam Girne’de yaşanan ve bir kişinin hayatını kaybettiği trafik kazasına dikkat çekerek, 2017 yılında Meclis’e getirdikleri çalışmayı anlattı.  “Sadece maraz etmekle olmuyor” diyen Çeler, 4 Mayıs 2017 yılında trafikle ilgili seferberlik başlatmak adına tarihte ilk kez Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun Kıbrıs meselesi dışında bir konuda, “trafik güvenliği” konusunda olağanüstü toplanmasına öncülük ettiklerini kaydetti. Çeler, “Orada alanında yıllardır çalışma yapan uzman büyüklerimiz Hüseyin Sevay ve Taner Aksu ile hazırlanıp Meclis’te ‘Trafikte 0 Vizyon’ yani ‘sıfır ölüm’ için bu konunun devlet politikası haline getirilmesini amaçlamıştık” dedi.

“Bu iş böyle bitmez”

Fakat sonucun ortada olduğunu, her çarpışma sonucunda ölüm yaşandığını ve ardına da sosyal medya paylaşımları yapılıp, en sonunda da hayatın kaldığı yerden devam ettiğini belirten Çeler, “Bir dahakine kadar” dedi. Çeler, “Bu iş böyle bitmez. Eğitimden alt ve üst yapıya kadar, trafik güvenliği bir devlet politikası haline gelmek zorundadır” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam