DOLAR 43,7339 0.19%
EURO 51,9339 -0.02%
ALTIN 7.075,012,56
BITCOIN 30705180.91494%
Lefkoşa
°

SABAHA KALAN SÜRE

İsrail, Gazze’deki işgali kalıcı hale getirecek saldırıların başladığını açıkladı

İsrail, Gazze’deki işgali kalıcı hale getirecek saldırıların başladığını açıkladı

1.5 yıldan uzun zamandır Gazze'de katliamlarla soykırım uygulayan ve tespit edilebildiği kadarıyla 52 bin kişiyi katleden İsrail, işgali kalıcı hale getirecek saldırıları başlattığını duyurdu.

ABONE OL
17 Mayıs 2025 11:06
İsrail, Gazze’deki işgali kalıcı hale getirecek saldırıların başladığını açıkladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e düzenlediği saldırıların ardından Gazze’de katliamlara başlayan ve 18 aydır soykırıma devam eden İsrail, işgali kalıcı hale getireceğini duyurdu.

Ordu, faşist savaş kabinesinin talimatı doğrultusunda kalıcı işgal operasyonunun gece saatlerinde başladığını açıkladı.

İsrail ordusundan, Gazze’ye düzenlenen saldırılara ilişkin yapılan açıklamada, “ordunun birlikleri harekete geçirdiği” aktarıldı.

“Gideon’un Savaş Arabaları” ismi verilen saldırıların, 7 Ekim 2023’ten bu yana şiddetli saldırılarıyla Hamas’ı yenmek ve İsrailli esirleri geri getirmek gibi hedeflere ulaşamayan İsrail’in, bu hedeflere ulaşabilmesi amacıyla başlatıldığı ileri sürüldü.

The Times Of Israel’in İsrailli yetkililere dayandırdığı haberine göre, söz konusu saldırılar Gazze’nin kalıcı işgali ve Filistinlilerin Gazze’nin güneyine göçe zorlanması anlamına geliyor.

İsrail ordusu, ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu turu sırasında Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını yoğunlaştırmıştı.

Bölgedeki çok sayıda okul, hastane ile sivil altyapı ve yerinden edilen Filistinlilerin çadırları İsrail hava saldırılarının hedefi olmuştu.

Son günlerde Gazze’de sivillerin ölümüne yol açan saldırıları artıran İsrail ordusunun dünkü saldırılarında 113 Filistinlinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

Ateşkes, barışı getirmedi

İsrail’in Gazze’ye saldırıları sırasında birkaç kez ateşkes sağlanmıştı ancak bu ateşkesler bir barış anlaşmasına dönülmedi. Hamas, 7 Ekim’de yaklaşık 250 İsrailli’yi rehin almıştı. Kasım ayında yapılan kısa süreli bir ateşkesle 100’den fazla rehine serbest bırakıldı.

Taraflar arasında güven eksikliği ve karşılıklı suçlamalar nedeniyle ateşkes sürdürülemedi. İkinci olarak 19 Ocak’ta daha geniş kapsamlı bir ateşkes süreci başlamıştı. İlk aşamasının 42 gün olarak belirlendiği süreçte İsrail, 33 İsrailli rehine karşılığında 1.900’den fazla Filistinli mahkumu serbest bırakmayı ayrıca, Gazze’ye insani yardımların ulaşması ve yerinden edilen Filistinlilerin geri dönüşünü sağlamayı kabul etmişti.

Hamas, İsrail’in ateşkes anlaşmasının şartlarına uymadığını ve bazı maddeleri ihlal ettiğini belirtti. Özellikle, yerinden edilen Filistinlilerin Gazze’ye dönüşünün geciktirilmesi, hava saldırıları ve barınma malzemelerinin Gazze’ye girişinin engellenmesi gibi sorunlar yaşandı.

Son ateşkesin de benzer nedenlerle bozulmasının ardından İsrail tekrar saldırılara başladı.

yenibakis

    En az 10 karakter gerekli

    Video İzle