DOLAR 32,3581 -0.39%
EURO 34,7192 -0.31%
GBP 40,5468 -0.44%
ALTIN 2.392,23-1,24
BITCOIN 19117041,48%

“İnsanlarımız zehirleniyor”

ABONE OL
29 Kasım 2018 08:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Melin DOBRAN

Yayla Sağlık Araştırma ve Geliştirme Derneği Asbaşkanı Mahmut Hamdi, Afrodit Sitesi Yöneticisi Cihan Erdoğan, Mevlevi Muhtarı İsmail Ayyıldız, Aydınköy Muhtarı Tamer Tayanç, Yuvacık Muhtarı Emirzade Terzioğlu ve bazı bölgeliler, dün Gamini bölgesinde toplanarak basın açıklaması yaptı. Dernek Asbaşkanı Mahmut Hamdi, Güzelyurt’taki tüm gaminilerin zehir saçtığını bir kez daha gündeme getirdi. 

“Amacımız halkın sağlığına ses getirmektir”

Asbaşkan Hamdi, kömür ocaklarının bir yıl önce kapatılması ve yıkılmasıyla ilgili alınan kararın hala uygulanmadığını söyledi. Bölgenin, gaminilerden çıkan dumandan dolayı büyük derece zehirlendiğini ifade eden Hamdi, yetkililerin çözüm bulması gerektiğini belirtti. Mevlevi Muhtarı İsmail Ayyıldız ise, amaçlarının kişilerin ekmek parasıyla oynamak değil, halkın sağlıkla ilgili sorunlarına ses getirmek olduğunu söyledi.


“Çözüm getirilmesini istiyoruz”

Afrodit Sitesi Yöneticisi Cihan Erdoğan da, deniz kenarındaki bu büyük arazinin yapılacak olan yatırımlarla, çalışanlara gelir getirebileceğini belirtti. 

Erdoğan, bölgeye büyük oranda turist getirdiklerini anlatarak, dumanların herkesi rahatsız ettiğini dile getirdi. Erdoğan, devletin bir çözüm getirmesini istediklerini kaydetti.

“Bir yıl önce kapatılması kararı alınmıştı”

Yayla Sağlık Araştırma ve Geliştirme Derneği Asbaşkanı Mahmut Hamdi ise, “Bölgenin muhtarları ve Güzelyurt’taki derneklerin birçoğu her zaman bize destek verdi. Geçen çarşamba Başbakan ile görüştük ve bize gaminiler ile ilgili ivedi bir karar üreteceklerini söylemişti. 

Bakanlar Kurulu’nda henüz bir şey yapılmadı. Bir yıl önce Bakanlar Kurulu’ndan çıkan karar resmi gazetede yayınlanmıştı. Bu karar yıkım ve kapatılması kararıydı. 

Araya seçimler girdi ve yeni hükümet döneminde sadece mekik dokuduk” şeklinde konuştu.

“Bölge büyük derecede zehirleniyor”

“Son bir hafta içinde yeni umutlar doğdu bizler için. Beklenti içindeyiz. Geçmiş dönemde alınan yıkım kararından sonra gaminiciler Maliye Bakanlığı’na davet edildi. 

Kapatılacağından, Türkiye’den düşük fonlarla kömür ithal etmeleri için gereken girişimleri yapsınlar diye ama bunların arasında bildiğimiz kadarıyla, bir veya iki kişi ithal kömür getirmesine rağmen hala bu kömür ocaklarını yakmaktadırlar. Bu ocaklardan bölge insanımız büyük derecede zehirleniyor.”

“50 kişiden 36’sı kanserden öldü”

“Kanser hastalığı nedeniyle ölümler 1997 yılında başlamış ve Mayıs 2017 tarihine kadar geçen 21 yılda, Yayla köyünde 62 kişi öldü. Son 10 yılda ise 50 kişiden 36’sı kanserden, 14 kişi ise normal ölümden hayatını kaybetti. Yine o tarihlerde elde edilen bilgiye göre 20 kişi kanserden tedavi görmekteydi. Hastalığa yakalanan vatandaş, hastalığını çok gizli tutmaya çalışmaktadır.”

“Bakanlar Kurulu kararlarıyla birlikte icraat yapmakta geciktiler”

Mevlevi Muhtarı İsmail Ayyıldız da, “Gamini konusundan biz de muzdaribiz. Derdimiz, gamini işletenlerin ve çalışanların ekmeğiyle oynamak değil, çevrede yaşayan halkın sağlıkla ilgili sorunlarına ses vermektir. Bakanlarımız, hükümetimiz, bugüne kadar hep icraat yapacakları şeklinde verdikleri sözlerle, sözü de geçtik Bakanlar Kurulu kararlarıyla birlikte icraat yapmakta geciktiler. İnşallah bu dönem bu gecikme giderilecektir. Beklentilerimiz, verilen kararların zamanında uygulanıp hem halkın hem de işletmecilerin bir şekilde derdine çare bulunmasıdır” ifadelerini kullandı.

“Dumanlar hem turisti hem halkı rahatsız ediyor”

Afrodit Sitesi Yöneticisi Cihan Erdoğan ise, “Bu sahil kenarı Kıbrıs’ın en özel sahillerinden biridir çünkü burada denize sıfır büyük bir devlet arazisi var. 

Buraya belki de denize sıfır, büyük bir golf sahası yapılabilir. 

Burada çok büyük bir arazi var. Bu tarz yatırım yapılabilir. Burada çalışanlara yine gelir getirebilir. Biz buraya çok büyük oranda turist getiriyoruz. Buradan gelen dumanlar herkesi rahatsız ediyor, yaşayan halkı da turisti de. Devletin bir çözüm getirmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam