Turkcell Teknoloji Zirvesi’nde ünlü bilim insanı, fizikçi, gelecek tasarımcısı (futurist) Michio Kaku, “Bugünden geleceğe bakış” konulu sunum yaptı. Büyük ilgi gören Kaku, insan vücudunun da dijitalleşeceğini söyledi.
MICHIO KAKU: “4. İNOVASYON DALGASI YAPAY ZEKA OLACAK”
“İNSAN VÜCUDU DA DİJİTALLEŞECEK”
“3 YIL İÇİNDE GÖZLÜK GEREKMEDEN ÜÇ BOYUTLU FİLM İZLEYEBİLECEĞİZ… BİLGİSAYARLAR BİR SÜRE SONRA SADECE MÜZELERDE BULUNACAK”
“GELECEĞİN ARACI KENDİ KENDİNİ KULLANACAK… TRAFİK KAZASI SÖZCÜĞÜ ORTADAN KALKACAK”
Turkcell Teknoloji Zirvesi’nde ünlü bilim insanı, fizikçi, gelecek tasarımcısı (futurist) Michio Kaku, “Bugünden geleceğe bakış” konulu sunum yaptı. Büyük ilgi gören Kaku, insan vücudunun da dijitalleşeceğini söyledi.
Kaku, şoförsüz araçlarla trafik kazası sözcüğünün ortadan kalkacağını; üç yıl içinde gözlük gerekmeden üç boyutlu filmler izlenebileceğini; bilgisayarın bir süre sonra sadece müzelerde yer alacağı görüşünü ortaya koydu.
Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca, şirket personeli ve gazetecilerin de izlediği ve dün başlayan Turkcell Teknoloji Zirvesi, bugünkü oturumlarla tamamlanıyor.
YAPAY ZEKA
Michio Kaku konuşmasında, fizikçilerin bugüne dek yarattığı üç önemli inovasyon dalgasının “buhar gücü, elektrik ve bilgisayar” olduğunu, 4. dalganın ise “yapay zeka” olacağını söyledi.
Fizikçilerin geleceği icat ettiğini, 21. yüzyılı da şu anda icat ettiklerini kaydeden Kaku, çok satanlar listesinde yer alan “The Future of the Mind” kitabına değindi.
“BİR DÜĞMEYE BASIP RÜYANIZI GÖREBİLECEKSİNİZ”
“Gelecekte uyanınca bir düğmeye basıp gördüğünüz rüyanın videosunu görebileceksiniz” diyen Michio Kaku, inovasyon dalgalarını anlattı.
Kaku, bilgisayarın devrimi konusunda bilgi verirken, elektrik ve bilgisayar kelimelerinin artık İngilizce’den kalktığını; artık kağıt da kullanılmadığını söyledi. Bilgisayarın artık yok olacağını; gelecekte internet gözlükleri sayesinde, karşılaşılan bir kişi için “bu kişi kimdi” diye düşünmeye gerek kalmayacağını, dil sorunu yaşanmayacağını, gözlüklerin o kişinin kim olduğunu söyleyeceğini belirten Kaku, “İnternet lenslerini ilk satın alacak kişilerin başında sınavlara hazırlanan öğrenciler ve politikacılar gelecek.
Öğrenciler sınav sorularının yanıtını görebilecek; politikacılar için konuşma yaparlarken prompterlere gerek kalmayacak” dedi.
Mobil teknolojinin her yerde olacağını, paranın da buna dahil olacağını, paranın geleceğinin de artık cep telefonlarında yer alacağını söyleyen Kaku, alışverişlerin de bir göz kırpmayla yapılabileceğini ifade etti.
“AYNA AYNA SÖYLE BANA…”
Kaku, evlerdeki duvar kağıtlarının bile tıpkı bilgisayar ekranları gibi esnek olacağını söyledi ve “Ayna ayna güzel ayna lütfen duvarın rengini değiştir diyeceksiniz renk değişecek. Göğsünüz mü ağrıyor? Duvar kağıdınızda görünecek robot doktorla konuşabileceksiniz” diye konuştu.
Michio Kaku, tüm sektörler gibi müzik sektörünün dijitalleştiğini; medyanın da dijital hale geldiğini, her şeyin cep telefonuna girdiğini; New York Times’ın Boston Globe’u satın aldığını ama birkaç ay önce sattığını, böylece New York Times’ın teknolojiyi dikkate almadığı için 1 milyar dolar kaybettiğini anlattı.
“BU AKŞAM KİM BOŞ?”
Geleceğin oturma odasının nasıl olacağını anlatırken oyuncakların da akıllı olacağını ifade eden Michio Kaku, ayrıca insanların sosyal hayatının da değişeceğini örneğin bir kişi akıllı ekranın karşısına geçip “ayna ayna söyle bana bu akşam kim boş” diye sorunca o akşam boş olan arkadaşın öğrenilebileceğini belirtti.
“BİLGİSAYARLAR SADECE MÜZELERDE BULUNACAK”
3 yıl içinde gözlük gerekmeden üç boyutlu film izlenebileceğini söyleyen Kaku, bilgisayarların da bir süre sonra sadece müzelerde bulunacağını kaydetti.
“GELECEĞİN ARACI KENDİ KENDİNİ KULLANACAK… TRAFİK KAZASI SÖZCÜĞÜ ORTADAN KALKACAK”
“Geleceğin aracı kendi kendini kullanacak. 2020’de sürücüsüz arabalar olacak” diyen Kaku, halihazırda California’da insansız araç kullanımının yasal olduğunu; insansız araçlar sayesinde gelecekte trafik kazası sözcüğünün ortadan kalkacağını söyledi.
Michio Kaku, tüketicilerin ürünle ilgili her türlü bilgiye sahip olarak geleceğin kazananı olacağını ifade etti.
“KANSER HÜCRELERİ YOK EDİLECEK”
Kaku, yaşlılık dönemi hastalıklarının tedavisi için içilecek haplarla vücuda çipler yerleştirileceğini, örneğin orta yaş erkeklerinin en çok korktuğu kolonoskopiye gerek kalmayacağını, kemoterapi yerine hedefli terapiyle moleküllerin de kanser hücrelerini yok edeceğini anlattı.
Kaku, kanserin DNA çipi sayesinde erken teşhis edileceğini; örneğin çipin yapacağı taramalarla bir kadının 10 yıl içinde meme kanseri olabileceğinin önceden belirlenebileceğini söyledi.
“İNSAN VÜCUDU DİJİTALLEŞECEK”
Michio Kaku, gelecekte insanın kendi hücrelerinden organlarının üretilebileceğini belirterek “İnsan vücudunu dijitalleştirebileceğiz” dedi.
Tıpta gelecekte neler olacağını bir filmle anlatan Kaku, artık entelektüel sermayenin kazanacağını söyledi.
Michio Kaku, en sevdiği Einstein hikayesini anlatarak konuşmasını tamamlarken “Gelecek sizsiniz, unutmayın entelektüel kapitalizm hayalini sizler temsil ediyorsunuz” dedi.
Kaku, daha sonra izleyicilerin sorularını yanıtladı ve “Gelecekte hangi ülkelerin zengin hangisinin fakir olacağını anlamak zor değil. Emtia sermayesiyle entelektüel sermaye arasındaki ilişkiyi anlayan ülkeler zengin olacak” dedi
Eğitimin ve girişimcilerin teşvikinin önemini vurgulayan Kaku, internetin demokrasiyi yaydığını; demokrasilerin de savaşmadığını, bilgiye sahip insanların daha iyi gelecek için bir umut olduğunu fark edeceklerini söyledi. Michio Kaku, “İnternetten dolayı kısmen aptallaşıyor muyuz” sorusunu “Kısmen evet, kısmen hayır. Teknoloji hayatı kolaylaştırıyor.
İnsanların geçmişte okulda öğrendiği birçok şeyin artık gereksiz olduğunu görüyoruz” diyerek yanıtladı.
“DAHA İYİ VE DEMOKRATİK BİR DÜNYA”
Kaku, artık bilgeliğe ihtiyaç olduğunu vurgulayarak “Bu bilgelikle, daha iyi ve demokratik bir dünya yaratmalıyız. Bunun için teknoloji ve daha iyi eğitimli insanlara ihtiyaç var” dedi.
Sunumunun sonunda Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv’in hediye takdim ettiği Kaku, kitaplarını da imzaladı.
KULABAŞ: “25 YAŞIN ALTINDAKİ HERKES MOBİL NESİL”
Turkcell Teknoloji Zirvesi’nde konuşan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş da “İleri görüş: Mobil nesil” konusu üzerinde durdu.
Kulabaş, şu anda 25 yaşın altındaki herkesin mobil nesil olduğunu ifade ederek 2023 yılında ise Türkiye’de 84 milyon kişinin mobil nesil olacağını söyledi. Bunun için pazarlama stratejilerinin değişmesi gerektiğini belirten Kulabaş, Turkcell’in “Geleceği Yazanlar-Ezberbozanlar” projesi hakkında bilgi verdi ve bu projede yer alan gençlerden birini yaptıklarını anlatmak üzere sahneye davet etti.
Yiğit Kulabaş, mobil internetin gelecek için çok önemli olduğunu ve mobil nesil için telefonun bilgisayar anlamına geldiğini kaydederek, “Takım oyunu, yeni dönemde de başarının anahtarı” diye konuştu.
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz ile Ericsson Global Strateji Bölüm Başkanı Mikael Back de “Geleceğin networkü: 4 G ve ötesi” konusunda sunum yaptı.
Kaynak: Ekonomi Kıbrıs