DOLAR 32,5008 -0.13%
EURO 34,9681 0.34%
GBP 40,8255 0.57%
ALTIN 2.433,150,43
BITCOIN 2081267-3,78%
Hayvanlar ölüyor, ilgilenen yok

Hayvanlar ölüyor, ilgilenen yok

Ülkemizdeki küçük baş hayvan yetiştiricileri son dönemlerde patlama yaşanan hayvan ölümlerinin ithal arpa nedeniyle olduğunu iddia ediyor

ABONE OL
27 Mart 2023 08:33
Hayvanlar ölüyor, ilgilenen yok
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Yeni Bakış

Ülkemizde üreten kesimlerin tamamında sorun olduğu artık bilinen acı bir gerçek olarak yaşamımızda yer alıyor. Ve üreten kesimlerin yanında yer alması gereken UBP – DP – YDP Hükümetinin nerdeyse üreticilere sıfır desteğinin olduğu da bir gerçek. Tıpkı üreten diğer kesimlerde olduğu gibi küçük baş hayvan yetiştiricilerinin dertleri de dağ sırası olmuş durumda. Birçok sorunla boğuşan küçük baş hayvan yetiştiricileri son günlerde birçok hayvanlarının aniden öldüğü konusunda şikayetçi. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz küçük baş hayvan yetiştiricilerinin neredeyse tamamı, hayvan ölümlerinin ithal arpa nedeniyle olduğunu iddia ediyor. Bu iddiaların iletildiği Tarım Bakanlığı ise şu ana kadar herhangi bir açıklama yapmayarak üretime desteğinin ne seviyede olduğunu ortaya koymuş oldu.

“Hayvan yetiştiricileri ne dedi?”

O.T.

“Başımızda böyle hükümet olursa daha çok şeyler gelecek başımıza. Tüm hayvancı arkadaşlar ithal arpalar zehirli ve hiçbir tahlil yapılmadan ambarlara gelip satılıyor. Hükümet onursuz ama hayvancı arkadaşlarımızın halinden hayvancı anlar sadece. Sadece benim değil başka mandıralarda da ölümler başladı.”

H.A.

“Yedirsen vay yedirmesen bin vay. Hangi hükümet, yok ettiler bizim gibi hayvan severleri. Biz de vazgeçersek yeni nesil hayatta yapmaz bu işi”

R.A.

“Be gardaş kabahat bizde çıkardığımız arpayı koruyacak ambarlarımız olmadığı için bu durumu her yıl birimiz yaşarız”

A.Ö.

“Benim iki kuzu öldü dün”

C.P.R.

“Bende geberttim dün 50 kg’luk kuzuyu ama arpayı fazla kaçırdım o yüzden”

H.B.S.

“Bir şeyler yazayım diye açtım ama halimiz galiba hep aynı, isterseniz İnterneti ölü hayvan resimleri ile doldurabilirim ama ne fayda. Sadece günah canlara, emeklere, milli zayiata, zamana, sadece yazıklar olsun diyebiliyorum”

E.Ö.

“Bunlara sebep olanları Allah kahretsin. Benim 24 tane kaz 2t ane büyük tekem öldü arpadan, kimi kime şikayet edeceğiz”

K.G

“Bugün benim bir oğlak keçinin karnında ölü çıkardık”

D.Z.

“Benim de bir koyunum ve en değerli koçum zehirlendi. Koç 4 gündür canıyla cebelleşir. İthal arpa aldıktan sonra oldu. Başka bir mandırada 3 tane kuzu öldü yine bu arpadan. Herkesin bilgisine. Miktarı azaltarak verin bu arpaları”

İ.Ö.

“Sayısını tutsam 5000 tane koyun kuzu oğlak keci attım. Zaten KKTC’de sadece brusella testi yapılır, vizna, iskapi, şap, kalavida, sütkesen hayvan çok. Birde bu getirdikleri arpa ilaçlı, yani yok ol git diyorlar. Gerçekten bu hayvancılığı yapan kişilerin zarar ziyanı ödenmelidir yoksa yok olup gittik. Allah herkesi korusun.”

N.A.

“7 oğlak, 1 keçide ben kaybettim. Kırık arpa vermek gerek az. Meraya çıkarmak daha mantıklı çözüm.”

D.A.

“Kardaş 8 kuzu bir koyun attım ben iki hafa önce”

“Veteriner gelmiyor”

Küçük baş hayvan yetiştiricilerinin bir diğer şikayeti Veteriner Dairesi ile alakalı. Hayvanlarının rahatsızlanması veya ölümleri sonrasında Veteriner Dairesi görevlilerinin gereken ilgiyi göstermediklerinden şikayetçi olan hayvancılar, “mecburi cebimizden para ödeyerek dışarıdan veteriner getirtmek zorunda kalıyoruz. Halbuki bu dairede çalışanların görevlerinden bir tanesi de budur. Ama işlerini yapmadıkları için bizler dışarıya büyük paralar ödemek zorunda kalıyoruz” dediler.

“Bakanlık sorunları biliyor”

Tarım Bakanlığını da eleştiren küçük baş hayvan yetiştiricileri, “yaşadığımız sıkıntılarla ilgili bakanlığa çok kişi bilgi vermiştir ve bakanlık sıkıntılarımızı biliyor. Ancak enteresan bir şekilde bu sorunlarımıza çare üretmek yerine sadece bizlere suçlama yapılarak, sıkıntılardan sorumlu olarak bizleri gösteriyorlar” şeklinde görüşlerini aktardılar. Özellikle AB normlarında hellim üretiminde ortaya konan şartlarla küçük baş hayvancılığın önemi ortaya konmasına rağmen herhangi bir desteğin verilmemesi, aksine birçok zorluğun ortaya konması da yetiştiricilerin konuştukları konular arasında.

“Haksız rekabet var”

Yıllardan beridir sorunları olduğundan bahseden küçük baş hayvan yetiştiricileri, sorunların azalacağına çoğaldığını da belirttiler. Haksız rekabet koşulları altında hayatlarını idame etmeye çalıştığını belirten yetiştiriciler özellikle kamuda çalışanlarla rekabet edemediklerini belirttiler. Kamuda çalışıp da ikinci hatta üçüncü işleri hayvancılık olanların, kamu görevlisi olmaları nedeniyle hem krediye ulaşmada kolaylık yaşadığını hem de bakanlıkta sorunlarını hemen çözdüklerini, ancak esas mesleği olanların hem kredi alamadıklarını hem de bakanlıkta büyük zorluklar yaşadıklarını aktardılar.

“Birlik büyük baş hayvancılar için çalışıyor”

Küçük baş hayvan yetiştiricilerinin Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliğinden de şikayetleri olduğu belirtildi. Birliğin sadece Büyük baş hayvan yetiştiricileri ile ilgilendiğini iddia eden yetiştiriciler, “Birlik sadece büyük baş hayvan yetiştirenler için var ve başkan da sadece onlarla ilgileniyor, onların sorunları ile ilgileniyor. Artık bizlerin ayrı olarak Küçük Baş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri olarak farklı bir ortamda kendi sorunlarımız için mücadele etme vakti geldi” şeklinde açıklama yaptılar. Yetiştiriciler yine birliğin kendilerine bilgi vermeden devlet tarafından verilen kulak paralarından kesinti yaptığını belirterek bu davranışı, “sorumsuzluk” olarak nitelendirdiler.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam