DOLAR 32,3646 -0.58%
EURO 34,6849 -0.5%
GBP 40,6364 -0.42%
ALTIN 2.410,26-0,50
BITCOIN 1892966-3,62%
Hayat kurtaracak olan kenti depreme hazırlamak

Hayat kurtaracak olan kenti depreme hazırlamak

ABONE OL
19 Nisan 2024 09:09
Hayat kurtaracak olan kenti depreme hazırlamak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Prof. Dr. Naci Görür, dün Tokat’ta peş peşe meydana gelen depremlerin ardından uyarılarda bulundu. Erken uyarı sisteminin hayat kurtarmayacağının altını çizen Görür, ‘hayat kurtaracak’ olan etmenin kenti depreme hazırlamak olduğunu söyledi. Bilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Tokat’ta meydana gelen deprem sonrası uyarılarda bulunarak “İstanbul, Marmara depremine şimdi hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur” dedi.

Erken uyarı sisteminin yıllardır var olduğunu söyleyen Görür, “Erken uyarı sistemi, sistemler arası bazı sistemleri devre dışına koymak için ağırlıklı olarak ortaya konulmuş bir sistemdir. Yeni falan değildir. Bu halka bir can kurtarıcı olmaz, yanlış. İşin doğrusu Marmara Bölgesi’nin İstanbul’un depreme hazırlanmasıdır. Kentimizin deprem dirençli hale getirilmesidir” dedi.

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, ortaya atılan yeni erken uyarı sistemine ilişkin konuştu. Sistemin beklenen Marmara depreminde can kurtarıcı olmayacağına, erken uyarı sisteminin kurumlar arası bazı uygulamaları ve işleyişleri devre dışı bırakmaya yarayacağından söz etti.

Depremde asıl hayat kurtarıcılığın kenti depreme hazırlamak olduğunu anlattı. Ayrıca çalışmalara bugün başlanması halinde ortalama 15-20 yıl içerisinde İstanbul’un depreme hazır olacağını belirtti.

Görür değerlendirmesinde şunlara yer verdi:

‘Minimum 7.2 büyüklüğünde deprem bekliyoruz’

“Şu anda gündemde deprem var. Deprem uyarısı verildi senelerdir. Depremi bekliyoruz, ne zaman olacağını da bilmiyoruz. Ama diğer bütün özelliklerini sistemi biliyoruz. Dolayısıyla bekliyoruz ki yetkililer yerel ve merkezi ve halkın kendisi depreme hazırlansın. İstanbul’u depreme hazırlasınlar. Minimum 7.2 maksimum 7.5 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Yeterince hazır değiliz.

‘Erken uyarı sistemi bilinen bir şey’

Erken uyarı sistemi çok eski bilinen ilk bir şey. Bizim Türkiye’de bile 2000 yılından beri uygulanan bir şey. Ve hatta Bakanlar Kurulu kararıyla ilgili Boğaziçi Kandilli’de 2000 yılından beri bu çalışmalar yürüyor. Basit bir sistem. Sırf deprem sırasında hemen deprem olur olmaz bazı stratejik tesislerin devre dışı bırakılması için ortaya atılmış bir sistem.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam