DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
GBP 40,6534 0.01%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20431500,46%
Eylemde gergin anlar, Erhürman’dan sert çıkış: Kıb-Tek’te taş taş üstünde koymadılar

Eylemde gergin anlar, Erhürman’dan sert çıkış: Kıb-Tek’te taş taş üstünde koymadılar

ABONE OL
6 Nisan 2023 18:35
Eylemde gergin anlar, Erhürman’dan sert çıkış: Kıb-Tek’te taş taş üstünde koymadılar
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Meclis'e yürüyerek, Kıbrıs Türk Elektrik Çalışanları Sendikası’nın (El-Sen) Meclis Genel Kurulu’nda “Kamu İhale (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nın görüşülmesine karşı eylemine destek vermişti.

Eylemcilerin Meclis önüne gelmesiyle birlikte, Meclis’te bulunan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Genel Sekreter Asım Akansoy ve CTP Milletvekilleri de eylemcilerin yanına gelerek destek bildirdi.

Protesto gösterisi sırasında polis ile eylemciler arasında gerginlik çıktı.

Burada Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Başkanı Arslan Bıçaklı ile CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, basına açıklamalarda bulundular.


Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Başkanı Arslan Bıçaklı

BIÇAKLI: “YILLARDIR KIB-TEK’E YATIRIM YAPILMADI, KURUM BİLEREK VE İSTEYEREK BU NOKTAYA GETİRİLDİ”

Bıçaklı, Aksa’ya teslim olmamak için Kıb-Tek’e yatırım yapılması gerektiğini yıllardır söylediklerini, toplumun malına sahip çıkılması için yıllardır eylem yaptıklarını ifade ederek, 2019’da hükümetin kendileriyle protokol imzaladığını, elinde evraklar olduğunu belirtti.

“Yıllardır Kıb-Tek’e yatırım yapılmadığını, kurumun bilerek ve isteyerek bu noktaya getirildiğini” savunan Bıçaklı, bir milletvekilinin “Napalım artık bu noktaya geldik, Aksa’ya vermekten başka çaremiz mi var?” ifadesinde bulunduğunu söyleyerek, “Kimin malını kime satacan” diyerek eleştirilerde bulundu.

“ACELENİZ NE, ÖNÜNÜZDE DÖRT YIL DAHA VAR”

“Meclis’te hükümete destek veren milletvekillerinin ‘halk, bize yetki verdi biz böyle yöneteceğiz’ dediğini” belirten Bıçaklı, “Halk sana bu ülkeyi yaptığın yemin doğrultusunda yönetmeye yetki verdi, halk sana bu ülkeyi satma yetkisi vermedi… Aceleniz ne, önünüzde dört yıl daha var” ifadelerini kullandı. Bıçaklı, “Toplum olarak ülkenin kurumlarına yatırım yaparak, sahip çıkmaya hazır olduklarını” kaydetti.

Kıb-Tek yönetimine ve hükümet temsilcilerine “yalan, dolandan vazgeçin” diye seslenen Bıçaklı, “Eylemde olan Kıb-Tek çalışanı El-Sen üyeleri geçen akşam 2 saatte  bu ülkenin tüm arızalarını giderdi ve tüm adaya enerji gelmesini sağladı. Ancak siz çıkıp diyorsunuz ki ‘El-Sen üyeleri sabotaj yaptı’ . Buradan iddia ediyorum ki; sabotaj yapan Kıb-Tek Genel Müdürü ve yönetimidir. Polis gitsin müdahale etsin” dedi.


CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman

ERHÜRMAN: “KIB-TEK’TE ‘TAŞ TAŞ ÜSTÜNE’ KOYMADILAR”

Bıçaklı’nın ardından söz alan CTP Genel Başkan Tufan Erhürman, “İçeride kürsüde bir milletvekili arkadaşımız var. Onun dışında içeride, bu memleketin tarihinde KIB-TEK’e bir kuruşluk yatırım yapmayanlar, KIB-TEK’te taş üstüne taş koymayanlar var” dedi.

Erhürman “hükümeti” işaret ederek, “İçeride, 2019’da El-Sen ile protokol imzalayıp da ‘Biz bu ülkeye santral alacağız’ diye söz verip, üstünden dört sene geçtikten sonra ‘Ne yapalım bizden öncekiler almadı’ diye birbirini ihbar edenler var” ifadelerini kullandı.

Başbakan Üstel’in bu sabah Meclis’teki konuşmasına işaret eden Erhürman, “Sanki kendilerinden öncekiler 2019’dan bu yana UBP hükümeti değilmiş gibi, ‘santralin bakımını onarımını yapmadılar, bize kaldı, biz de şimdi sıkıntı çekiyoruz’ diye kendi arkadaşlarını ihbar edecek noktaya gelenler var” dedi.

-“İÇERİDE, ‘AZ KALDI, GİDİYOR OLANLAR’ VAR…”

Erhürman, “Sayıştay raporuyla, ihalesiz akaryakıt alınması sevdasıyla KIB-TEK’in zarara uğratıldığını” belirtti. Bunun sonucunda ise halkın, güneyden pahalıya elektrik almak zorunda bırakıldığını vurgulayan Erhürman, “İvediliği bile olmayan yasa tasarısıyla ilgili bugün olağanüstü Meclis toplantısı yaptılar. Sayın Üstel kabul etti, bir yıl var sözleşme bitmesine, üç yıl da uzatma hakkı var. Dolayısıyla dört yıl içinde yatırım da planlanabilir ve enerji politikası da bu ülkenin insanlarıyla yapılabilir. Ancak içerde bu halka inanmayanlar, koltukta oturan ama bu ülkeyi yönetme gibi bir iddiası olmayanlar var. İçeride; ‘az kaldı, gidiyor’ olanlar var” ifadelerini kullandı.

“YİNE, KENDİLERİ DIŞINDA HERKESİ ‘RUMCU’ İLAN ETME YOLUNA BAŞVURDULAR”

Hükümetin ‘panik’ havası içinde olduğunu savunan Erhürman, “Ne zaman ki bu arkadaşlar yapmak istedikleri şeye makul gerekçe bulamazlar, kendileri dışında herkesi ‘Rumcu’ ilan ederler” dedi.

“Meclis başkanlığında oturan zat-ı muhterem, stenoları meclis kürsüsünden tehdit etti” diyen Erhürman, bu tehditlere “pabuç bırakmayacaklarını” ve “içerde de dışarıda da bu mücadeleye devam edeceklerini” söyledi.

Erhürman, “Bu mücadele, Kıbrıs Türk halkının ayakları üzerinde durma, kendi kendini yönetme, onur ve özgüven mücadelesidir. Bu mücadele Kıbrıs Türk halkının var oluş mücadelesidir” ifadelerini kullandı.

Kamu İhale (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile "su ve elektrik temini ile ilgili büyük projeler için toplam süresi 20 (yirmi) yıla kadar doğrudan alım" öngörülüyor.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı 2 Mart akşamı BRT'de, yasadaki değişikliğin AKSA ile olan mevcut sözleşmenin uzatılabilmesi için yapıldığını açıkça dile getirmişti.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) ile Aksa arasında 2003 yılında 5 yıllık sözleşme yapılmış, 2009 yılında ise 15+3 yıllık yeni sözleşme imzalanmıştı. Eğer +3 yıllık uzatma gerçekleşmezse, Aksa ile olan sözleşme 2024 Mart ayı itibarıyla sona erecek.

Aksa, 2003 yılında faaliyete geçen Kalecik Enerji Santrali'nde akaryakıtla KKTC için elektrik üretimi yapıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam