DOLAR 32,5818 0.31%
EURO 34,7768 -0.11%
GBP 40,6521 -0.25%
ALTIN 2.525,081,65
BITCOIN 1960551-1,91%
Üstel’den açıklamalar: KIB-TEK çalışanları rahat olsun, yanlış bilgilere  itibar etmesin

Üstel’den açıklamalar: KIB-TEK çalışanları rahat olsun, yanlış bilgilere itibar etmesin

ABONE OL
6 Nisan 2023 17:45
Üstel’den açıklamalar: KIB-TEK çalışanları rahat olsun, yanlış bilgilere  itibar etmesin
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Başbakan Ünal Üstel, “Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında elektrik enerjisi için bir enterkonnekte sistem kurulmasının ülke ve halk için önemli kazanımlar sağlayacağını, dolaysıyla Anavatan Türkiye ile işbirliği halinde bu yolda ilerlemeye devam edeceklerini” vurguladı.

Üstel, “enerji konusunda ülkemizi ve halkımızı enerjisiz bırakmamak konusunda kararlıyız.  Biz hiç bir kesimin değil sadece ve sadece ülkemizin ve halkımızın çıkarlarını gözetiyoruz.” dedi.

Başbakan Üstel, elektrik konusunda yaşananlarla ilgili yazılı açıklama yaptı.

“KIB-TEK YAŞAYACAK VE KIBRIS TÜRK HALKINA HİZMET VERMEYE DEVAM EDECEKTİR… KIB-TEK ÇALIŞANLARI RAHAT OLSUN”

“Şu anda ülkenin ihtiyaç duyduğu enerjinin yarısının KIB-TEK, yarısının da AKSA tarafından üretildiğini ancak üretilen miktarın yetersiz kaldığını” ifade eden Başbakan Üstel şunları kaydetti:

 “Kablo ile elektrik gelmesi için 4-5 yıla ihtiyacımız var. Bu süre içerisinde artacak olan enerji ihtiyacımızı karşılamak için KIB-TEK mutlaka yatırım yapmalıdır ve yapacaktır. Sadece bu yıl KIB-TEK’e yatırım yapılması için 635 milyon TL kaynak yarattık.

 Sınır üstü  bölgesinde 7 milyon Euro’ya mal olacak bir trafo merkezi kurulması için ihale sonuçlandı. Teknecik Elektrik Santrali’ne ek 40 megavata kadar çıkacak bir yatırım yapılmasını öncelikli projelerimiz arasına almış durumdayız. Şimdiye kadar tamir edilmeyen üniteler Türkiye tarafından tamir ediliyor. Borçlarının kapanması için bir yapılandırma çabası içerisindeyiz.  Buradan bir kez daha açıkça vurgulamak istiyorum; KIB-TEK yaşayacak ve Kıbrıs Türk Halkı’na hizmet vermeye devam edecektir.

KIB-TEK çalışanları rahat olsun, yanlış bilgilere  itibar etmesin. Biz onların ve ülkemizin zararına olacak hiç bir şey yapmayız."

“ÇIKACAK BU YASA SAYESİNDE ELİMİZİ DE GÜÇLENDİREREK VE HIZLI HAREKET EDEREK DİĞER ŞİRKETLERLE YAPTIĞIMIZ GÖRÜŞMELER GİBİ AKSA İLE DE GÖRÜŞECEĞİZ”

Başbakan Üstel, açıklamasına şöyle devam etti:

Dönemin CTP hükümeti ile AKSA arasında 2009 yılında yapılan sözleşmeye göre AKSA’nın sözleşmesinin bitmesine 4 yıl daha var. Ancak bu sürenin kaybedilmemesini ve 4-5 yıla kadar Türkiye’den kablo ile elektriğin getirilmesini hedefliyoruz.

Ayrıca kablo ile elektrik gelse bile ülkenin arz güvenliğini garanti altında tutulması, yaşanılacak sıkıntılara karşı hazırlıklı olmak için ülkemizdeki santraller de çalışmaya hazır durumda devam etmeli. Dolayısıyla bu noktada da herhangi bir sıkıntımız yok.

Çıkacak bu yasa sayesinde elimizi de güçlendirerek ve hızlı hareket ederek tıpkı diğer şirketlerle yaptığımız görüşmeler gibi AKSA ile de görüşeceğiz.

Bu elbette AKSA ile anlaştık, her şey bitti demek değildir. AKSA’dan başka şirketlerle de görüşüyoruz, görüşmeye de devam edeceğiz.

Tüm görüşmelerimizin odak noktasında bir tek konu olacak; o da KKTC’ye Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesi ve enterkonnekte sistemdir.

OLAY BASİT DEĞİL. STRATEJİKTİR, ULUSLARARASI YÖNLERİ DE VARDIR”

 Takdir edileceği üzere bu olay basit bir şey değildir. Stratejiktir, uluslararası yönleri de vardır. Dolayısı ile konu bizi olduğu kadar bize enerjiyi sağlayacak Türkiye Cumhuriyeti’ni ilgilendiren bir konudur.
Başbakan Üstel, kablo ile elektrik getirilmesi konusunda sadece herhangi bir özel şirket veya tek başına hükümet olarak biz karar verecek değiliz.
KKTC’den KIB-TEK, Türkiye’den de Elektrik İletim  Anonim Şirketi (TEİAŞ) ve yüklenici firma şeffaf bir şekilde bir fizibilite çalışması yapacaklar, iletim tekniğine birlikte karar verecekler ve uygulanmasına karar verilen proje öyle hayata geçirilecek.
“2030’da bugün kullanılan yakıtlar artık kullanılmayacak, dolayısı ile bu yakıtları kullanan santraller neden kurulacak” diye kimse ortalığı karıştırmaya, su bulandırmaya da çalışmasın.
Bunu elbette biz de düşünüyoruz. Yapacağımız sözleşmelerde, atacağımız adımlarda bunu da gözeteceğiz. Zaten gerek KIB-TEK, gerekse özel sektör 2030’dan sonra bugün kullanılan yakıtı bulamayacağına göre onlar da gerek mevcut kurulu güçlerini gerekse kuracakları sistemleri 2030 sonrası koşullarına göre ayarlamak zorundadırlar.”

“ÜLKENİN ENERJİSİZ KALMASI GİBİ BİR İHTİMALİN ORTAYA ÇIKMASINA ASLA İZİN VERİLMEYECEK”

Üstel, ülkenin enerjisiz kalması gibi bir ihtimalin ortaya çıkmasına asla izin verilmeyeceğini belirterek, şunları kaydetti:

“2030 yılında kullandığımız yakıtın, Avrupa ve Akdeniz genelinde tedarik sıkıntısı olması göz önüne alınarak alternatif yakıt modelleri tabii ki değerlendirilecek ve ülkenin enerjisiz kalması gibi bir ihtimalin ortaya çıkmasına asla izin verilmeyecektir.

Bir de şunu belirtmeliyim ki, ‘yeni Ercan Havalimanı yapımında yaşanan gecikmeler gibi sıkıntılar yaşanmasın ve Kıbrıs Türkü bir zarar görmesin diye de önlemler almak, sözleşme yaparken gözeteceğimiz en temel konular arasında olacak.’”

“BİZ İLLA AKSA OLACAK DEMEDİK, DEMİYORUZ… ELİMİZİN GÜÇLÜ OLMASI İÇİN YASAL DEĞİŞİKLİK YAPIYORUZ”

Başbakan Üstel, Kamu İhale Yasası değişikliğinin AKSA’ya endekslenerek, halkın can ve mal güvenliğini, ayrıca huzurunu bozacak eylemler yapılmasını yanlış bulduğunu da ifade ederek, yapacakları görüşmelerde ellerinin güçlü olması için yasal bir değişiklik yapmakta olduklarını belirtti.

Üstel şunları kaydetti:

Tekrar vurgulamakta fayda görüyorum; Kamu İhale Yasası değişikliğinin AKSA’ya endekslenerek, halkın can ve mal güvenliğini, ayrıca huzurunu bozacak eylemler yapmak yanlıştır. Biz illa AKSA olacak demedik, demiyoruz. AKSA ve diğer şirketlerle halkımızın, ülkemizin yararına olacak şekilde yapacağımız görüşmelerde elimizin güçlü olması için yasal bir değişiklik yapıyoruz.

Halkımızın geleceği için, hükümetimizin ortaya koyduğu enerji vizyonu gereği ülkemizin temiz enerjiye kavuşması, bugün yaşanan enerji sıkıntılarının geride kalması, enerji arz güvenliğimizin sağlanması için başta kablo ile elektrik getirilmesi projesinin yanında diğer enerji türlerinin de devreye sokulması bizim en temel hedefimizdir.

2010 yılından beridir yaklaşık 13 yıldır gündemde olan kablo ile elektrik getirilmesi projesi farklı farklı nedenlerden dolayı başarılamamıştır. Hükümetimizde bu konuda adım atacak irade vardır. Ülkemizin geleceğini ilgilendiren en önemli konuların başında gelen enerji konusunda gerekli adımları atacak bu önemli sorunu ortadan kaldıracağız.

 Geleceği şekillendirecek en önemli güçlerden biri olan enerji konusunda ülkemizi ve halkımızı enerjisiz bırakmamak konusunda kararlıyız.  Biz hiç bir kesimin değil sadece ve sadece ülkemizin ve halkımızın çıkarlarını gözetiyoruz.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam