Çin, Calvin Klein ve Tommy Hilfiger’in üreticisi olan PVH’yi Salı günü “güvenilmez kuruluşlar” listesine ekledi. Bu da Çin hükümetine perakendeciye para cezası verme, ithalat ve ihracat faaliyetlerini yasaklama, çalışma izinlerini iptal etme ve çalışanların ülkeye girişini reddetme gibi kasıtlı olarak muğlak yetkiler veriyor.
Çin Ticaret Bakanlığı, Uygur gözaltı kamplarıyla ünlenen Sincan bölgesinden pamuk tedarik etmeyi reddettiği iddiasıyla Eylül ayında PVH’yi soruşturmaya başlarken, Pekin Salı günü şirketi resmen kara listesine aldı. Duyuru, Trump’ın Çin’den yapılan ithalata yüzde 10 gümrük vergisi koymasından birkaç gün sonra geldi ve ABD’ye karşı enerji ithalatı ve tarım malzemelerine yeni vergiler de dahil olmak üzere bir dizi başka misilleme önlemiyle birlikte geldi.
Squire Patton Boggs’da 30 yılı aşkın süredir uluslararası ticaret hukuku alanında çalışan ortak Michael Kaye “Kısasa kısas bir ticaret savaşı yaşanıyor ve Çin, ABD’ye, büyük ABD şirketlerine ya da ABD’de önemli çıkarları olan şirketlere zarar vermek için harekete geçeceğini göstermek istiyor. Onlar bir örnek haline getiriliyorlar… Tahminimce Çin birini seçmek istedi ve bu kişinin görünürlüğü yüksek biri olmasını istedi” dedi.
Kaye, PVH artık güvenilmez kuruluşlar listesinde yer aldığına göre, Çin’in şirketi bölgede işlettiği düzinelerce mağazayı kapatmaya zorlayabileceğini ve mallarını Çinli tüketicilere internet üzerinden satmasını yasaklayabileceğini söyledi. Kaye, Çin’de hayat kurmuş olanlar da dahil olmak üzere çalışanlarının fiilen sınır dışı edilebileceğini ve evlerine gönderilebileceğini de sözlerine ekledi.
Çin’in, şirketin Asya-Pasifik merkezinin bulunduğu Hong Kong’un özerk bölgesinde PVH’ye karşı eylemleri uygulamaya çalışıp çalışmayacağı belli değil.
Kaye, 2020 yılında Çin’in Hong Kong’da ulusal yasaları uygulama konusunda kendisine daha fazla yetki veren bir yasa çıkardığını ve bunun “özellikle güvenilmez kuruluşlar listesini de içerebilecek ulusal güvenlikle ilgili yasalar için geçerli olduğunu” söyledi.