DOLAR 32,2677 0.08%
EURO 34,7665 -0.06%
GBP 40,4899 -0.16%
ALTIN 2.402,80-0,25
BITCOIN 2073293-1,68%

Cezaevi sahipsiz!

ABONE OL
28 Temmuz 2017 06:07
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Özlem ÇİMENDAL

Psikolog Şerife Çelik, Merkezi Cezaevi’nin içinde bulunduğu durumu Yeni Bakış’a değerlendirdi.  Cezaevinin öncelikle fiziki yeterliliğinden bahsetmenin gerektiğini dile getiren Psikolog Şerife Çelik, “Bina, mevcudiyet koğuş yeterliliği ve yaşam koşulları önemlidir. Öncelikle bu koşulları düzeltmezsek oradaki mahkumların psikolojik travmaları ve sorunlarından bahsedemeyiz” dedi.

“Merkezi Cezaevi’ne yeterince ilgi gösterilmiyor”

Merkezi Cezaevi’ne hükümetin yeteri kadar ilgi göstermediğinin  görüldüğünü de dile getiren Çelik, “Hükümetin Merkezi Cezaevi’ne ilgisinin yeteri düzeyde olmadığı sürekli problemlerle baş gösteren cezaevinin halini gözler önüne seriyor. Cezaevi yönetiminin de işleyişini çok iyi bilmemekle birlikte, devletten bir akış ve destek sağlanmıyorsa burada yine çözümden bahsetmek mümkün olmaz” şeklinde konuştu.

Gardiyanlar da yetersiz

Merkezi Cezaevi’nde gardiyanların da yetersiz sayıda olduğunun bilindiğine işaret eden Çelik, “Gardiyanların sayısı az olduğu için nöbet ve yorgunluk açısından daha gergin yaklaşımlar sergileyebilirler” dedi.

Çocuk suçlular hem fiziki hem mental olarak tehlike altında

Çocuk suçluların yetişkinlerle aynı ortamda bulunmasının da çok önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Çelik, “ 18 yaş altı çocukların yetişkinlerle birlikte, özellikle de ağır ceza yemiş mahkumlarla birlikte aynı yere konulmasının hiçbir mantığı yoktur. Biz o çocukları rehabilite etmek için cezaevine koyarken, yapılan yanlışlar nedeniyle hem fiziken hem de mental olarak daha çok olumsuzluklarla karşılaşma potansiyeli ile karşı karşıya bırakıyoruz. Bunların bir an önce önüne geçilmesi lazım” ifadelerini kullandı.

Merkezi Cezaevi’nde bir psikolog var

Merkezi Cezaevi’nde var olan bir psikoloğun yeterli olmadığına da dikkat çeken Çelik, “Merkezi Cezaevi’ndeki sayıya bir psikoloğun yeterli gelmesi beklenemez” şeklinde konuştu.

Gardiyanlara da gerekli eğitim desteği sağlanmalı

Cezaevinde birçok farklı suçtan hüküm giymiş tutukluların olduğunun altını çizen Çelik, gardiyanların da özellikle başta uyuşturucu olmak üzere suç çeşitlerine göre tutukluların psikolojilerine yönelik davranış biçimleri ile ilgili belli bir eğitimden geçmesi gerektiğini kaydetti. Çelik, “Gardiyanların birçok konuda eğitim alması gerekmektedir. İlk yardım müdahalesi, öfke kontrol ve öfke nöbetleri esnasında bununla nasıl başa çıkacakları ya da risk faktörü oluşturan mahkumların tespiti ve önlenmesi ile ilgili bir dizi eğitimden geçirilmelidir” dedi.

Uyuşturucu mahkumlarının çoğu 18 yaş altı ve üstü

Toplumun en büyük sorunu olan uyuşturucu illetinden mahkum olanların çoğunun yaş aralığına bakıldığında, tutuklananların oldukça genç olduklarının görüldüğünün altını çizen Çelik, “Cezaevlerinin yüzdelik dökümlerine bakıldığında maalesef ki gençlerimizin 18 yaş altı ve üstü madde kullanımı ile ilgili içerideler. Bu çocuklara nasıl davranılması gerektiği ve nasıl rehabilite edilmeleri gerektiği eğitimli ve uzman kişilerce sağlanıyor dünya standartlarında. KKTC’de ise bu durum tam tersi. Biz madem ki bunu yapamıyoruz, o zaman elimizdeki elemanları eğitmeye bakmalıyız” ifadelerini kullandı.

İçişleri’ne sunulan projeler hayat bulmuyor   

Çelik, “Merkezi Cezaevi’ne ciddi anlamda hükümet kanalından hem fiziki hem de eğitim süreci ile ilgili desteğe ihtiyaç var. Gardiyanların ve cezaevi yönetimi yaptıkları çalışmalarla bakanlığa birçok çalışma sunuyorlar. Yine Gardiyanlar Birliği Başkanı Salih Kayalı’nın birçok proje çalışması aynı şekilde İçişleri Bakanlığı’nın gündemine getiriliyor, takibini yapıyorum ancak elle tutulur bir sonuç göremiyoruz. Hükümetin bu tarz projelere öncelik vererek, mahkumların rehabilitesine katkı sağlayacağı adımları da ivedilikle atması gerekmektedir” dedi.  

“Toplumun gelişmesini istiyorsak sosyal devlet anlayışını getirmeliyiz”

Çelik sözlerini şöyle tamamladı: “Toplumda bir gelişim istiyorsak eğitim, sağlık, trafik ve bu gibi mercilerin iyileştirmesinin öncelikli olduğu bilincinden hiçbir zaman vazgeçmemeliyiz.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam