DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
GBP 41,0337 -0.05%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 2154629-0,39%

Kaymakam Yılmaz: İzin prosedüre uygun

ABONE OL
28 Temmuz 2017 05:57
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Eniz ORAKCIOĞLU

Gelincik Köyü sakinleri, köyde ikamet etmeyen bir üreticiye artezyen kuyu izni verilmesi nedeniyle   kuyulardaki suyun tükeneceği iddiasıyla, kaymakamlık ve savcılığa şikâyete bulundu.  Söz konusu suçlamaların muhatabı Enginar Üreticisi Halil Nizam ise, iddiaları yalanlayarak, kuyu izninin Gelincik Köy Muhtarı tarafından kendi arazisi için alındığını, sadece ekilecek üründe ortak olacaklarını söyledi. İskele Kaymakamı Kemal Yılmaz da Yeni Bakış’ın sorusu üzerine,  kuyu izninin prosedüre uygun olarak verildiğini, parsel yanlışlığı var mı bunun kontrol edileceğini söyledi.

Sulama Birliği Yönetim Kurulu üyesi Talay,

“Köyde kalmayan birine kuyu izni verildi”

Gelincik köyü Sulama Birliği Yönetim Kurulu üyesi ve  üretici olan Ahmet Talay,  kuyular mıntıkasında yeni bir artezyen kuyu kazma izni verildiği ve bu kuyunun köyün sakini olmayan enginar üretici bir kişi tarafından kullanılacağını iddia etti. 70 üreticinin geçim kaynağı olan ve onlar için bile yetersiz kalan suyun köyün sakini olmayan bu kişilere verilmemesi gerektiğinin altını çizen Tayan, “Kendi üreticilerine bile sulu arazi mıntıkası dışında su veremezken, bu kişilere su verilmesi doğru değildir” dedi.

“Kaymakamlığa şikayet dilekçesi yazdılar”

Bu arada,  Gelincik Köyü Sulama Birliği Yönetim Kurulu üyeleri ve üreticilerin bazılarından imza toplayarak kaymakamlığa şikâyetçi oldukları bir dilekçe yazdı. Köy sakinleri daha sonra ise, 8/20/18-8 Parsel numaralı Türk malı arazide sahte evrak beyan edilip resmi makamları yanıltarak kazıldığı iddia edilen kuyunun ise su pompalamaya başladığını ileri sürdü. Köylüler, hem yasal olmayan, hem de köy üreticisinin kullandığı suyunun kurutulacağı endişesiyle  kapatılması için kaymakamlığa 2’inci bir dilekçe yazdı.

“Tarım bakanı kuyuları peşkeş çekiyor”

Enginar’ın çok su istediğini ve kendilerinin kullandığı suyun zaten az olduğunu savunan Talay, “ Gerekli şikâyetlerimizi yaptık.  Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun, Jeoloji ve Maden Dairesinin makilerini kuyuları açmak için bölgeye gönderdiğini öğrendik. Bunun anlamı da açılan kuyuların söz konusu kişiye peşkeş çekileceği demektir.  bir köyün ortak kullanım kuyusu 1 kişiye peşkeş çekilmesine de karşıyız” dedi.

Enginar Üreticisi Halil Nizam;

“iddialar yalandır”

Söz konusu iddiaların muhatabı Enginar Üreticisi Halil Nizam ise Yeni Bakış’a yaptığı açıklamada, iddiaların doğru olmadığını savunarak, “Açılan kuyu arsa sahibi Gelincik muhtarının kuyusudur ve her şey yasal olarak yapılmıştır.  O arsa üzerine kuyudan yararlanarak muhtarla ortak enginar ekeceğiz. Yasaya göre arsa kiminse ve o kişiye kuyu izni verilirse, o kuyuyu kullanma hakkı da sadece arsa sahibinindi” şeklinde konuştu

“Onlar da enginar ekmek istiyor”

Nizam, sözlerine şu şekilde devam etti; “Şikâyette bulunan kişilerin benimle de ortak enginar ekmek istedi ama çok ortak olacağı için biz bu işe girmedik. Bunun yanında bu şikayet dilekçelerinin altındaki 1-2 kişi başka bir tüccarla da enginar ekmek için anlaşmış, ama tüccar çok masraflı olacağı için sonradan ortak enginar ekiminden vazgeçmiştir” dedi.

“Bölgede ekim yapan 3-4 kişidir”

Nizam,  sözlerine şu şekilde son verdi; “Peki, eğer enginar çok su istiyorsa ve köyün sularını enginarın tüketeceğini savunuyorlarsa, kendileri neden enginar ekmek isiyor? Bunun yanında 70 üreticiden bahsedilmektedir ama o bölgede ekip biçen 3-4 kişidir.”

İskele Kaymakamı Kemal Yılmaz

“Kontrol ve teftiş yapılacak”

Konuyla ilgili Yeni Bakış’ın sorusunu yanıtlayan İskele Kaymakamı Kemal Yılmaz da, kuyu izninin prosedüre uygun olarak verildiğini, parsel yanlışlığı var mı bunun kontrol edileceğini söyledi.

  Yılmaz; “Söz konusu kuyu ile ilgili köydeki üreticinin bazı iddiaları var ama kuyu ile ilgili bahsedilen şahıs değil köyden bir vatandaş gelip normal yasal prosedürü yerine getirerek koçanlı arazisini de göstererek o izni almıştır. Geçtiğimiz gün Gelincik Köyünden birkaç kişi bize de gelerek, bizim izin verdiğimiz parsele değil de başka bir parsele kuyu kazdıklarına yönelik iddialarda bulundu, bize bu noktada düşen kontrol ve teftişleri de biz yapıp eğer iddia doğruysa gerekeni yapacağız.”

Köy sakinlerinin, “Enginar çok su isteyen bir bitkidir, kuyudaki suyu tüketecekler” iddialarını da cevaplayan Yılmaz, “Böyle bir konu söz konusu olmaz, çünkü Jeoloji dairesi zaten izni verirken tüm bu hesaplamaları yapmış ve dikkat edilmesi gereken maddelerinde altını çizmiş ve bu izni bu şekilde vermiştir. Diğer bir açıdan daha ilerde bu iddialarda bulunan kişilerin endişeleri gerçeğe döner ise o zaman konuya müdahil olunabilir. Ama şu anda iddialar üzerine henüz ortada bir şey yokken bizim müdahale etmemiz doğru olmaz”. 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam