DOLAR 32,4709 -0.06%
EURO 34,8277 -0.43%
GBP 40,6359 -0.41%
ALTIN 2.447,950,50
BITCOIN 20882210,75%

Bu Askerler Neden İntihar Ediyor? -2-

ABONE OL
10 Temmuz 2015 08:44
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Uzman  Psikolog veya Psikiyatristler’e göre “İntihar”; biyolojik, genetik, psikolojik ve sosyal pek çok faktörlerle ilişkilidir. Bazı ruhsal rahatsızlıklar intiharın en önemli sebebidir. Bunların başında da depresyon gelmektedir. Depresyon genellikle bir stresin tetiklemesiyle ortaya çıkmaktadır. Askerlik gibi yeni bir ortama giren bireyde eğer stresle baş etme becerileri yeterince gelişmemiş ve kişilik olarak olgunlaşmamışsa adaptasyon sorunları çekmesi muhtemeldir.  Askerliğini yapmakta olan birey, bırakıp geldiği sosyal ortamındaki durumlardan da etkilenmeye devam etmektedir. Örneğin; aile bireylerindeki ciddi bir hastalık haberi, ekonomik sıkıntılar, kız arkadaşı yada eşiyle telefonda yaşadığı bir tartışma, ayrılık adaptasyonu daha da zorlaştırmaktadır. Yine birey, komutanın bitmeyen emirlerini, aşırı disiplin halini de kaldıramayabiliyor.

        Bir Askerin Günlüğü; Sabah kalkıyor yatağının üzerindeki çarşafı dümdüz yapmak, yatağını temiz tutmak zorunda aksi halde gece izni yahut haftasonu izninin kesilmesi sözkonusu. Erbaş ise koğuşlardan ve tuvaletlerden sorumlu. Er ise koridorları, banyoyu, tuvaletleri tertemiz yapmalı. Yemekhanede tüm bulaşıklar yıkandıktan sonra ictima için hazır olunmalı. Sabah tekmilinden hemen sonra spor eğitimine katılmalı ve 3 yada 5 km tesisatlı koşu yapılmalı. Ardından Silahını alıp komutanlarıyla birlikte atışa gitmeli, kendini geliştirmeli. Akşamüstü nöbet tutmalı. Nöbette sigara içmemeli, dışardan yemek çağırmamalı, oturmamalı, ayakta durmalı, her an düşman gelebilir düşüncesiyle tetikte beklemeli. Sınır birliklerinde nöbetler 6 saat gündüz, 4 saat gece şeklinde. Denetlemelere katılmayan asker için bu süre daha fazla. Geceler 2-3 saatlik uykuyla geçip gitmekte. Bir de üzerine bırakıp geldiği hayatı düşünüyor ve ailesinin sorunlarını kafaya takıyorsa vay bu askerin haline.  

      Hele bir de kişi askere gelmeden önce uyuşturucu madde kullanıyorduysa, askerde buna devam edemediğinde psikolojik sorunlarla baş etmesi iyice zorlaşmaktadır. Maddeyi yeni bıraktığı dönemde kişilerin stresle baş etme ve sorunları çözebilme becerileri iyice azalır. Bu şartlar içinde eline silah geçen bir kişinin intihara yönelmesi kolaylaşmaktadır.

     Evet gerek Türk Silahlı Kuvvetlerinde gerekse Güvenlik Kuvvetlerinde psikolog istihdam edildiğini biliyoruz. Ama ne kadar işlevsel olabiliyorlar, bilmiyoruz. Yeterli mi onu da bilemiyoruz. Kafamızda çok fazla soru var ve kimse bizi aydınlatmıyor. Bir asker intihar ettiğinde basın nedeni, niçini konusunda yeterince bilgilendirilmiyor. Tahkikatlar yapılıyor ama sonuçlar bizlerle paylaşılmıyor. 

      Yine Uzmanlara göre; Orduda var olan düzenden dolayı, kişilerin duygularından bahsetmeleri diğer meslek gruplarına göre daha zor olabilir. Kişi, kendisini kötü hissettiği zaman, bunu hem kendisine hem de diğerlerine söylemesi daha güçtür. Bireyde “güçlü olmalıyım” düşüncesi ağır bastığı için yardım istemek güçsüzlük, zayıflık olarak algılanmaktadır. Kişi çaresizliğe, umutsuzluğa diğer bireylere göre daha çabuk kapılabilir. Bu da onu intihara sürükleyebilmektedir.

Yazımın devamı yarın yayınlanacak…

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam