DOLAR 32,2326 0.02%
EURO 34,7889 -0.26%
GBP 40,5083 0.11%
ALTIN 2.420,54-0,96
BITCOIN 20241291,92%
Bölgedeki üreticiler Karpaz eşeğinden şikayetçi

Bölgedeki üreticiler Karpaz eşeğinden şikayetçi

ABONE OL
14 Haziran 2023 11:40
Bölgedeki üreticiler Karpaz eşeğinden şikayetçi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Dipkarpaz Çevre Koruma ve Sosyal Aktivite Derneği, özelde Dipkarpaz, genelde Karpaz bölgesinde hasat döneminin başladığı bugünlerde, hür eşeklerin üreticiye verdiği zararın açık şekilde bir kez daha ortaya çıktığını bildirdi.

Dipkarpaz Çevre Koruma ve Sosyal Aktivite Derneği Başkanı Fırat Borak konuyla ilgili açıklamasında, yıllardır eşek sorunuyla ilgili kalıcı bir proje üretilememesi nedeniyle Karpaz halkının oldukça mağdur durumda olduğunu ve bu mağduriyetin Karpaz halkını ekonomik olarak baltaladığını kaydetti.

Borak, Turizm Bakanlığı ve Çevre Koruma Dairesine çağrıda bulunarak, “Kalıcı bir politika ile tüm paydaşların aynı masada olduğu, bilimsel veriler ışığında hareket ederek, eşeklerin yurtiçi ve yurtdışı sahiplendirilmesi seçenekleri dahil, tüm çözüm önerileri değerlendirmelidir." ifadelerini kullandı.

Fırat Borak, “Karpaz halkının 40 yıldır aynı sorunu konuşmaktan ve sadece bu sorun etrafında dönen siyasi hamlelerden usandığını” da sözlerine ekledi.

KIBRIS (KARPAZ EŞEĞİ)

Yaban eşekleri Kuzey Kıbrıs’ın bölge hayvanları arasında hiç şüphesiz özel bir yere sahiptir.

Afrika yaban eşeği soyundan gelen Kıbrıs eşeği, M.Ö. 4000 yılında evcilleştirilmiştir.

Geleneksel olarak eşekler Karpaz bölgesinde tarım alanında ağaçları ve tahılları tarladan değirmene taşımada önemli rol oynamıştır. Yıllar boyunca her ev mutlaka attan daha fazla yük taşıyabilen ve ayakları yere daha sağlam basan bir veya iki eşeğe sahipti. Ancak 1970’lerde eşeklerin yerini traktör ve kamyonlar almaya başladı ve bu çok orijinal hayvanlar yavaş yavaş kendi kaderlerine terk edildiler.

Kuzey Kıbrıs’taki tüm gezen eşekler toplanarak Karpaz bölgesindeki koruma Ulusal Park alanına sığındılar.

Adadaki eşeklerin iki türü bulunuyor. İri bedenli, koyu renkli ancak açık renk göbekli olan eşekler muhtemelen Avrupa kökenli olmakla birlikte diğer küçük ve gri tür ise Afrika cinsi olanlar.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam