DOLAR 32,3478 -0.02%
EURO 34,7222 -0.97%
GBP 40,6534 0.01%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 2060012-0,50%

Aynı günde iki dev satın alma

ABONE OL
27 Mart 2018 12:18
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Akzo Nobel, kimya bölümünü ABD’li Carlyle ve Singapurlu GIC ikilisine borçlar dahil 10.1 milyar euro yani 12.6 milyar dolar karşılığında sattı. Akzo, anlaşmanın net tutarının 7.5 milyar euro olmasının beklendiğini hissedarlarına duyurdu. Şirketin geçen yıla ait tüm geliri 9.6 milyar euro olmuştu. Haberin ardından Akzo hisseleri yüzde 3.22 değer kazandı.

Akzo Nobel, geçen nisan ayında yaptığı duyuruyla şirket gelir ve karının üçte birini oluşturan bölümünü satacağını belirtmişti. Bu açıklama, Akzo Nobel’in rakip PPG tarafından olası bir satın alma hareketini engellemek istemesi olarak yorumlanmıştı.

YIL SONUNDAN ÖNCE ONAYLANACAK

Hollandalı şirket, kimya bölümü için pazarlıklı satışın yanı sıra ayrı bir borsa kotasyonunu değerlendirdiğini açıklamış, Carlyle anlaşmasıyla ilk opsiyonu tercih etmiş oldu. Yapılan açıklamada, Carlyle’ın, çalışanlar, hissedarlar ve müşteriler de dahil olmak üzere herkesin en yüksek çıkarını temsil ettiği belirtildi.

Üçlü arasındaki satış ve devrin rekabet kurumlarının onayından geçtikten sonra yıl sonundan önce gerçekleşmesi bekleniyor.

NOVARTIS İLE ORTAKLIĞINI BİTİRDİ

Diğer bir satın alma haberi ise ilaç sektöründen geldi.

İngiliz ilaç üreticisi GlaxoSmithKline, tüketici sağlık ürünlerini alanında sürdürdükleri ortak girişimde, Novartis’in hisselerini 13 milyar dolara satın alarak bu şirketle ortaklığını sona erdiriyor. 

GSK böylece Sensodyne diş macunları, Panadol baş ağrısı ilacı, Voltaren kas gevşetici ve Nicotinell nikotin bantları gibi ürünlerin tek sahibi oluyor. Reçetesiz satılan tüketici ilaçları, reçeteli ilaçlara kıyasla daha az kâr marjına sahip olsa da tüketiciler arasında bilinirliği yüksek olduğu için düzenli gelir getiriyor. 

GSK CEO’su Emma Walmsley yaptığı yazılı açıklamada, “Sermaye tahsisi konusundaki önceliklerimize cevap veren bu işlem GSK hissedarlarının dünyanın önde gelen tüketici sağlık ürünü şirketindeki tam değeri yakalamalarını sağlayacaktır” dedi. 

GSK ve Novartis 2014 yılında yaptıkları anlaşmayla tüketici sağlık ürünlerini tek çatı altında toplamışlardı. Novartis şirkette sahip olduğu yüzde 36.5 hisseyi GSK’ya bu ay itibarıyla satma hakkında sahipti. GSK, geçen hafta ABD’li ilaç şirketi Pfizer’in yine reçetesiz tüketici ürünleri birimini almaya çalışan şirketler arasında yer alıyordu. Ancak GSK, Pfizer’in 20 milyar dolara kadar çıkabilecek bir gelir beklediği ihaleye teklif vermekten vazgeçmişti. 

GSK hisseleri yüzde 4.5 primle STOXX Avrupa 600 sağlık endeksindeki yüzde 1.8 yükselişten daha iyi performans gösterdi. Satış işleminin, gerekli onayların sağlanmasının ardından bu yılın ikinci çeyreğinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam