DOLAR 32,4370 0.17%
EURO 34,6076 0.03%
GBP 40,5237 0.05%
ALTIN 2.383,340,14
BITCOIN 1872510-8,33%
‘Aşırı hava olayları ruh sağlığımızı bozuyor’

‘Aşırı hava olayları ruh sağlığımızı bozuyor’

‘Aşırı hava olayları ruh sağlığımızı bozuyor’ - Çevre, İklim ve Sağlık İçin İş Birliği Projesi (ÇİSİP) çatısı altında bir araya gelen STK’lar ve sağlık uzmanları, iklim değişikliğinin neden olduğu düzensiz hava olaylarının fiziksel sağlığı etkilerken ruh sağlığını da bozduğuna dikkat çekerek, önlem çağırısında bulundu.

ABONE OL
22 Haziran 2023 13:20
‘Aşırı hava olayları ruh sağlığımızı bozuyor’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

ÇİSİP uzmanları yayınladıkları Ruhsal Sağlık ve İklim Değişikliği bildirisinde iklim değişikliğinin neden olduğu düzensiz hava olaylarının fiziksel sağlığı etkilerken, ruh sağlığını da bozduğuna dikkat çekerek, önlem çağırısı yaptı. Bildiride, sel, fırtına, aşırı sıcaklık, kuraklık gibi aşırı hava olaylarının depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) gibi ruh sağlığı sorunlarına yol açtığı; bunların da anksiyete, psikolojik stres, madde kullanımı ve intihar düşüncesinin artması ile ilişkili olduğu belirtildi.

Kasırga ve sele maruz kalanlarda yüzde 20-30 oranında depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu görüldüğü dile getirildi. Yangınlar ve sıcak hava dalgalarının sebep olduğu sıcaklık stresinin duygudurum bozuklukları, saldırganlık, fiziksel ve psikolojik yorgunluk ve kaygıya neden olabildiğinin altı çizilerek, iklim krizine hazırlık ve müdahalede, ruh sağlığı ve psikososyal desteğin sağlanmasına yönelik artan ihtiyacın karşılanması için çağrı yapıldı.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EN ÇOK GENÇLERİ ENDİŞELENDİRİYOR

Bildiride yer alan bilgilere göre küresel olarak, iklim değişikliğiyle ilgili endişe gençler arasında büyüyor. 10 ülkede gerçekleştirilen bir anketin sonuçlarına göre, 16 ila 25 yaş arasındaki gençlerin yüzde 84’ü iklim değişikliği konusunda en azından orta derecede endişeli olduğunu belirtirken, neredeyse yarısı (yüzde 45) iklim değişikliği hakkındaki duygularının günlük yaşamlarını olumsuz yönde etkilediğini söylüyor. Konda’nın en güncel araştırmasına göre ise Türkiye nüfusunun yüzde 83’ü iklim değişikliği konusunda endişeli.

“ÜLKEMİZ KİTLESEL TRAVMALAR YAŞIYOR”

Türkiye’deki sağlık uzmanları da iklim değişikliğinin ruh sağlığı üzerindeki etkilerine dair mevcut bilgilerin harekete geçmek için yeterli olduğunu belirtti.

ÇİSİP Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Üyesi Dr. Melike Yavuz, iklim krizinin ruh sağlığı alanında da acil önlemler almayı dayattığını belirterek, ”Ülkemiz zaten uzun süredir göç, pandemi ve deprem gibi zorlu durumlardan kaynaklı kitlesel travmalar yaşıyor. Son günlerde yaşadığımız seller ve fırtınalar gibi iklim kaynaklı aşırı hava olayları da büyük şehirler dahil olmak üzere daha fazla bölgeyi ve nüfusu etkiliyor ve uzun süreli ruh sağlığı etkilerine neden oluyor.  Afetlerle ilgili tüm planlara ruh sağlığı entegre edilmeli, ruh sağlığı ile ilgili plan ve programlarda da iklim değişikliği göz önünde bulundurulmalı.” dedi.

“TOPLUM SAĞLIĞINA DAYALI YAKLAŞIM ÖNCELENMELİ”

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İrem Ekmekçi Ertek ise ruh sağlığı ve iklim değişikliğinin birden fazla şekilde birbirine bağlı olduğunu dile getirerek, “Bu nedenle, iklim değişikliğinin ruh sağlığı üzerindeki etkilerini ortaya koymak ve bunlarla baş edebilmek sağlığa bütünlüklü bir yaklaşımla mümkündür. Bunun için de bireysel, hastalığa dayalı modeli terk etmek, korumanın ve sosyal bağların teşvik edildiği toplum sağlığına dayalı yaklaşımı öncelemek gerekmektedir” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam