DOLAR 32,3581 -0.39%
EURO 34,7192 -0.31%
GBP 40,5468 -0.44%
ALTIN 2.392,23-1,24
BITCOIN 19117041,48%
Arıklı “Aksa için” demişti, Üstel’e göre ise “Tasarı Aksa ile alakalı değil”

Arıklı “Aksa için” demişti, Üstel’e göre ise “Tasarı Aksa ile alakalı değil”

ABONE OL
6 Nisan 2023 11:35
Arıklı “Aksa için” demişti, Üstel’e göre ise “Tasarı Aksa ile alakalı değil”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Başbakan Ünal Üstel, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu olağanüstü toplantısında, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın ardından söz aldı.

Üstel, yasa tasarısıyla ilgili görüşmelerde konunun başka taraflara çekilmesinin yanlış olduğunu belirtti.

Hükümet olarak kuruldukları günden beridir Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'nu (Kıb-Tek) daha ileriye taşımak için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Başbakan Üstel, kuruma uzun yıllar yatırım yapılmadığını, ciddi borçları olduğunu, yatırım yapacak, sayaç alımı yapamayacak durumda olduğunu savundu. Üstel, elektrik ücretlerinin düşürülmesi yanında borçların düşürülmesi, sayaç alımı, yakıt alımı gibi konularda kurumun önünü açacak çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Yakıt alımında navlunu da Türkiye Cumhuriyeti’nin üstlendiğini ifade eden Başbakan Üstel, santrallerin bakımının yapıldığını, her türlü yedek parçanın sağlandığını ancak üretimin yetersiz olduğunu söyledi.

Üstel, her sene enerjide yüzde 5 açık olduğunu, çünkü geçmişten planlama yapılmadan hareket edildiğini, bunda tüm hükümetlerin sorumluluğu olduğunu ifade ederek, bugün kurum düze çıkarılmaya çalışılırken Türkiye Cumhuriyetinin büyük desteği olduğunu kaydetti.

Başbakan Ünal Üstel, ülkede yeni enerji alternatiflerine geçilmesi gerektiğini, bu çerçevede nasıl Türkiye’den su geldiyse, kabloyla elektriğin de geleceğini ve enerjide arz güvenliğinin sağlanacağını belirtti.

"YAPILMAK İSTENEN DEĞİŞİKLİK AKSA İLE ALAKALI DEĞİL"

Tek çıkış yolunun bu olduğunu ancak enterkonnekte sisteme geçişin kırmızı çizgileri olduğunu ifade eden Başbakan Üstel, bu yapılmak istenen değişikliğin, AKSA ile alakalı bir tasarı olmadığını, değişikliğin bir şirkete endeksli olmadığını ve başka şirketin de olabileceğini ifade etti.

“Her sene ortaya çıkan enerji açıklığını nereden karşılayacağız.” diyen Üstel, ülkede arz güvenliğinin tek çıkışının enterkonnekte sistem olduğunu, böylece ekonominin de önünün açılacağını kaydetti.

"KABLOYLA ELEKTRİĞİN ÜLKEYE GELMESİ İÇİN 5 YILA İHTİYAÇ VAR"

Kabloyla elektriğin ülkeye gelmesi için 5 yıla ihtiyaç olduğundan Kamu İhale Yasası'nı geçirip, ilgili şirketlerle görüşerek enerji açığını kapatmak zorunda olduklarını ifade eden Üstel, güneş enerjisiyle ilgili sistemin dolu olduğunu ve kabloyla elektrik gelince enerjinin önünü açacaklarına inanç belirtti. 

ARIKLI "AKSA" İÇİN DEMİŞTİ

Kamu İhale (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile "su ve elektrik temini ile ilgili büyük projeler için toplam süresi 20 (yirmi) yıla kadar doğrudan alım" öngörülüyor.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı 2 Mart akşamı BRT'de, yasadaki değişikliğin AKSA ile olan mevcut sözleşmenin uzatılabilmesi için yapıldığını açıkça dile getirmişti.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) ile Aksa arasında 2003 yılında 5 yıllık sözleşme yapılmış, 2009 yılında ise 15+3 yıllık yeni sözleşme imzalanmıştı. Eğer +3 yıllık uzatma gerçekleşmezse, Aksa ile olan sözleşme 2024 Mart ayı itibarıyla sona erecek.

Aksa, 2003 yılında faaliyete geçen Kalecik Enerji Santrali'nde akaryakıtla KKTC için elektrik üretimi yapıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam