DOLAR 32,3770 -0.33%
EURO 34,7179 -0.28%
GBP 40,6324 -0.25%
ALTIN 2.393,65-1,19
BITCOIN 18687100,89%
“Aksa ile 3 yıl ek uzatma yeter” diyen Erhürman uyardı: Aksi halde ülkenin geleceği riske atılacak
  • Yeni Bakış Gazetesi
  • KIBRIS
  • “Aksa ile 3 yıl ek uzatma yeter” diyen Erhürman uyardı: Aksi halde ülkenin geleceği riske atılacak

“Aksa ile 3 yıl ek uzatma yeter” diyen Erhürman uyardı: Aksi halde ülkenin geleceği riske atılacak

ABONE OL
6 Nisan 2023 10:55
“Aksa ile 3 yıl ek uzatma yeter” diyen Erhürman uyardı: Aksi halde ülkenin geleceği riske atılacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Kamu İhale (Değişiklik) Yasa Tasarısı'nı görüşmek için olağanüstü toplandı.

Genel Kurul'da görüşme öncesi söz alan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Meclis’in bu tasarı ile ilgili olağanüstü toplantıya çağrılmasını anlayamadıklarını ifade etti, tasarı ile ilgili ivediliğin ne olduğunu sordu, elektrik ile ilgili imzalanan sözleşmeyi okudu.

"+3 YETER"

Erhürman, Kıb-Tek ile ilgili şirket arasında imzalanan sözleşmeye bakıldığında 3 yıl uzatma maddesi olduğunu, ancak sözleşmenin tamamlanmasına 11 ay kaldığını, şirketin internet sayfasında da sözleşmenin 2027 yılına kadar uzatıldığını yazdığını kaydetti.

Sözleşmenin 15+3 yıl olduğunu, yani Mart 2024’ten itibaren sözleşmenin 3 yıl daha uzatılabileceğini ifade eden Tufan Erhürman, sözleşmenin 2029-2030 yıllarına uzatılması halinde ülkenin geleceğinin riske atılacağını, çünkü yenilenebilir enerji, fuel oilden vazgeçilmesi, doğal gaza geçilmesi ve enterkonnetke, kablo ile ülkeye elektrik gelmesi planlanıyorsa veya Kıbrıs sorunu çözülürse bu sözleşmeye bağlı kalınmasının doğru olmayacağını anlattı.

“RUMCU' DEMEKTEN VAZGEÇİN"

Sözleşmenin 3 yıl daha uzatılıp, tüm bu senaryoların mühendislerle, bilirkişilerle tartışılıp ülkenin geleceğinin daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulabileceğini ifade eden CTP Genel Başkanı Erhürman, tüm kesimlerin elektrik konusunda ortak akılda birleştiğini, ancak bazı kesimlerin kendilerini “Rumcu” diye lanse ettiğini, bundan dönmeye çağırdı.

"SABOTAJ VARSA ARKASINDA KİMSE DURMAZ AMA İSPAT EDİLMELİ"

“Sabotaj” varsa sorumluların arkasında kimsenin durmayacağını da ifade eden Tufan Erhürman, ancak böyle bir durumun ispat edilmesi gerektiğini söyledi.

Bu konunun acele hareket edilecek bir konu olmadığını, sözleşmenin 3 yıl daha uzatılabileceğini, daha detaylı düşünülüp hareket edilebileceğini ifade eden Erhürman, memleketin 15 yıllık geleceğine tahribat yapılacağını, en kritik dönemde olunduğunu, teknolojinin geliştiğini o yüzden hiç bir gerekçenin arkasına saklanılmamasını istedi. 

Kamu İhale (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile "su ve elektrik temini ile ilgili büyük projeler için toplam süresi 20 (yirmi) yıla kadar doğrudan alım" öngörülüyor.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı 2 Mart akşamı BRT'de, yasadaki değişikliğin AKSA ile olan mevcut sözleşmenin uzatılabilmesi için yapıldığını açıkça dile getirmişti.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) ile Aksa arasında 2003 yılında 5 yıllık sözleşme yapılmış, 2009 yılında ise 15+3 yıllık yeni sözleşme imzalanmıştı. Eğer +3 yıllık uzatma gerçekleşmezse, Aksa ile olan sözleşme bu yılın sonunda sona erecek.

Aksa, 2003 yılında faaliyete geçen Kalecik Enerji Santrali'nde akaryakıtla KKTC için elektrik üretimi yapıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam