DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
GBP 40,2943 -1.04%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2074648-2,72%

Zararlı Alışkanlıklardan Sporla Kurtulun

ABONE OL
3 Haziran 2015 08:41
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Sılay TAŞKAN

Kingstar’da eğitmenlik yapan Soner Gizmen ve Hilmi Doğru ile ülkemizde fitness sporunu ve spora verilen önemi konuştuk. Gençleri birçok zararlı alışkanlıktan alıkoyan spor, eğitmenlere göre KKTC’de hak ettiği ilgiyi göremiyor. Eğitmenlere göre; gençlerin vücutlarını geliştirebilmek için daha kolay ve hızlı bir alternatif sunan protein tozları gösterilmek istendiğinin tersine zararsız.

Y.B: Bizlere kendinizden ve fitnesse nasıl başladığınızdan kısaca bahsedebilir misiniz?

Soner Gizmen: Kingstar Fitness Salonu’nda part-time antrenörlük yapıyorum. Aynı zamanda Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde Bilgisayar Programcılığı eğitimi görüyorum. Fitnesse futboldan olan bağımdan dolayı başladım ve ilerleyen zamanlarda sporu bırakmak zorunda kaldım Daha sonra Kingstar’ın sahibi Yılmaz Hoca beni yanına aldı ve kurslara yazdırdı eğitmenlik belgeleri aldım ve burada part-time eğitmen olarak çalışmaya başladım.

Hilmi Doğru: King Star Fitness Salonu’nda part-time eğitmenim Yakın Doğu Üniversitesi’nde Elektrik Elektronik Teknisyenliği okuyorum. 3 yıldır da fitnesin içindeyim. 2015 yılı Nisan ayında ilk kez vücut geliştirme yarışmasına  girdim ve ileride Türkiye ve yabancı ülkelerde de yarışma hedefim var.  İyi bir derece yapıp kendimi daha üst seviyelere getirmeyi düşünüyorum.

Y.B: Deneyimlerinizden hareketle KKTC’de spora ilgi nedir?

Soner Gizmen: KKTC’ de bizce spora çok ilgi vardır sadece insanların biraz daha bilinçlenmesi lazım yani ilgi güzel ama spora dair “bilgi” yetersizdir. Özellikle beslenme, antrenman şekli ve besin takviyeleri konularında yeterince bilinç söz konusu değil. Özellikle protein tozları ile ilgili bilinçsiz fikirlerin ortaya atılması yani bu besin takviyelerinin kötülenmesi gibi olumsuz olaylarla karşılaşıyoruz.

Y.B: Bazı basın kuruluşlarında proteinle ilgili zararlıdır diye haberler yapıldı onunla ilgili ne söylemek istersiniz?

Çevremizdeki genç yaştaki bireylere baktığımızda, ellerinde ya bir sigara görülür ya alkol aldıklarına şahit oluruz. Gece hayatları oldukça düzensiz, beslenmeleri ise kesinle doğru değil.  Sigara, alkol ya da başka zararlıları kullanacaklarına zararı olmayan protein tozlarının kullanılması daha masum olur.

Y.B: Spor yapanların nasıl beslenmelerini tavsiye edersiniz?

Hilmi Doğru: Dengeli beslenme diye bir şey vardır tüm insanların gün boyunca belirli oranda karbonhidrat ve proteinleri almaları lazım. Bunlardan kastım özellikle zengin protein kaynakları olan yumurta, balık, et gibi yiyeceklerdir.  Karbonhidratları da pilav, makarna vb. yiyeceklerden alabilirler.

Y.B: Spor yapmayı düşünenlere ne önerirsiniz?

Soner Gizmen: Öncelikle “spor yapmaları gerektiğini” vurgulamak isterim ve daha sonra zevk alacakları,  kendi yaşam tarzlarına uygun bir spor seçmelerini öneririm.

Y.B: Yaz aylarına giriyoruz ve kadınların kalça küçültme, bel inceltme, göbek eritme gibi sorunları vardır. Bu sorunları hangi sporları yaparak çözebilirler? Kadınlar nasıl az bir sürede fit olabilirler?

Hilmi Doğru: Öncelikle önerim kısa sürede zaten forma girilmez emek ister, zaman ister fit bir vücut ince bel, küçük kalça ve kaslı bir göbek bunlar kısa sürede olabilecek şeyler değildir. Hangi sporu yapmaları gerekir konusuna gelecek olursak daha çok nabzın yüksek olduğu antrenmanlar yapsınlar. Mesela fitnesste kardiyo antrenmanına daha çok ağırlık vermeleri gerekir. Şu anda adamızda çok ünlü olan sporlardan kango gibi sporlar da yağ yakımını hızlandıran sporlardır.

Y.B: Son olarak eklemek istedikleriniz neler?

 

KKTC’ kadınlar ve erkekler yazı beklemeden spor yapmayı öğrensinler isteriz. Yazları herkes plaja gider deniz sezonu açılır diye herkes salonlara koşmaya başlıyor. Ancak bu böyle olmaz insanlar hem sağlığını düşünmelidir hem de görünüşünü… Yaz kış herkes spor yapmalıdır.

Kingstar Salonu’nun aldığı ödüller

  1. Kademe eğitmenlik belgeleri
  2. İlk yardım seminerine katılım belgesi
  3. Hilmi Doğru atletik fizik branşında 21 yaş klasmanında dereceye girdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam