DOLAR 32,2667 0.07%
EURO 34,7521 -0.09%
GBP 40,4838 -0.17%
ALTIN 2.404,96-0,17
BITCOIN 2058776-1,10%

Yusuf KISA yazdı: Sn Toros, ne kullanıyor?

ABONE OL
18 Ekim 2017 16:17
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Ticaret Odası Başkanı Sn Fikri Toros’un geçtiğimiz gün bir toplantıda kullandığı ifadeler gerçekten dikkat çekici. Toros, Kıbrıs sorunu konusunda  gelinen bu aşamada sürecin tıkandığına dikkat çekerek bir önerider bulunmuş. Fikri Toros, Kuzey’deki rum topraklarının KKTC vatandaşları arasında bir fon oluşturularak  16 Milyar Sterlini ödeyip alınmasını talep etmiş. Toros’a göre böyle bir adım atılması halinde mülkiyet sorunu büyük ölçüde ortadan kalkacak ve olası yeni bir müzakere sürecinde en azından bu önemli sorunun bir engel teşkil etmesinin önlenecek. Sn Toros bir iş insanı ve vizyon sahibi değerli bir kimlik.

***

 Bugün evini zor geçindiren, çocuğunun okul taksitini ödemekte zorlanan ve her geçen gün borç faizi altında ezilen hangi vatandaşın bu meblağa katkıda bulunacağı nasıl oldu da Fikri Toros tecrübesindeki bir iş adamından kaçtı, bu gerçekten enteresan. KKTC’nin yıllık bütçesinin 4 Milyar Euro olduğu bir ortamda bu parayı değil vatandaş devletin bile ödemesi imkansız.

KKTC cephesinde durum böyleyken,  bu parayı verse verse  geriye bir tek kaynak kalır o da Türkiye. Taşınamaz Mal Komisyonunun Türkiye tarafından hayata geçirildiği ve bugüne kadar da rum mallarının satın alınması sürecinde bu parayı Türkiye’nin ödediği hepimizin malumu. Son bir iki yıldan beri ise Türkiye Mal Tazmin Komisyonuna para akışını nerdeyse durdurdu ve komisyonun da işlevi bir yerde sıfırlanmış gibi bir yapıya büründü. Güney’den Komisyona yapılan başvuruların birçoğu hala sonuçlanmayı bekliyor.

***

Türkiye’nin niye böyle bir yol ve yöntem izlediğini kestirmek mükün olmamakla birlikte tahmin etmek de çok güç değil. Türkiye özellikle AKP iktidarlarıyla Kıbrıs’ta hep bir adım önde olma politikası izlediğini Avrupa ve dünyaya başından beri deklere etti. Zaman içinde o politikanın çok da bir işe yaramadığı gibi Türkiye’nin AB’yle nerdeyse kopma noktasına gelen ilişkilerinden Kıbrıs birinci derecede etkilendi. Tayvan modeli dendi, 2 ayrı devlet ve Konfereral bir çözüm şekli dendi.  BM Genel Sekterei Gutteres’in ortaya koyduğu vizyon ve misyonun tükendiğinden söz edildi ve nerdeyse söylenmemiş bir “Herkes kendi yoluna” ifadesi kaldı.

***

Sn Toros’un dillendirdiği para ve talebe dönecek olursak bu aşamada Türkiye’nin böyle bir parayı vermeye ne niyetinin olmadığı ortada. Mevcut durum şu an için Türkiye’nin de işine gelen bir noktada ve Ankara bu ortamda Kıbrıs kartını  Ab ve dünyaya karşı istediği gibi kullanmakta. AB’nin motoru pozisyonundaki başta Almanya olmak üzere bazı ülkelerin “Türkiye’nin kesinlikle Ab içinde yeri olamaz” tavrına karşılık Türkiye’nin elindeki Kıbrıs kartı çok değerli ve gerekli bir kart. Sudan sonra Ada’nın Kuzeyi’ne Elektriği de taşıma hazırlığındaki bir Türkiye’den kimse ne Mal Tazmin Komisyonu ne de iki toplumlu bir yapıyı teşvik edecek herhangi bir projeye 1 Tl bile yatırmasını  en azından bu ortamda beklemesin.

***

Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros’un önerisi bu aşamada sadece ve sadece güzel bir hayal olarak düşünülebilir ancak ondan öteye geçemez. Hal böyle de olunca sözü edilen toprakları almak için KKTC’de böyle bir kaynak olmaması bu projeyi bi ütopyadan öteye taşyamazken, Sn Toros’un ise ne kullandığını gündeme getiriyor.  

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam