DOLAR 32,1709 -0.15%
EURO 35,1363 0.26%
GBP 41,2241 0.05%
ALTIN 2.517,850,70
BITCOIN 2159861-0,28%

YSK süreci dikkatle izlemeli

ABONE OL
1 Kasım 2017 07:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Eski Başbakanlardan, CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, Yüksek Seçim Kurulu’na çağrıda bulunarak, tüm partilerin yapacağı kurultay ve kongreleri gözlemlemesi için hakimler görevlendirmesi gerektiğini söyledi

Soyer, iktidar partisi ve Meclis dışında bulunan bazı partilerin Siyasi Partiler Yasasındaki çok önemli değişikliği hatırlamadığını, kurultaylarda üye ve delegelerin adayları seçtiğini söyledi

Soyer, bir meziyetmiş gibi denk bütçe takdim etmenin hata olduğunu ifade ederek, devlet gelirlerinin artışının söz konusu olduğunu, devlet gelirlerindeki ağırlıklı niteliğin yüzde 85’ini aşkınının vergi üzerinden olduğunu belirtti. Soyer, dolaylı vergilerin çok önemli bir kısmının ithalattan alınan KDV’lerle ilgili olduğunu vurguladı

Soyer, gelir ve giderin denkleşmesinin önemli olduğunu ifade ederek, gelirdeki artış giderdeki artış kadar bile değilse burada sıkıntının söz konusu olduğunu söyledi. Soyer, UBP-DP hükümetinin giderleri çok fazla artırdığına dikkat çekerek, tüm bunların bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti

 

Deniz ABİDİN 

CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, uygulamalarda  6 milyon liraya yaklaşan kamu borcu ve bu kamu borcuna dönük faizin ödenmesinin hiçbir şekilde olmadığını belirterek, kamu borcunu yok sayarak ve faiz ödemelerini gerçekleştirmeyerek yapılan her düzenlemenin gerçekçi olmadığı gibi halkı yanıltmaya yönelik olduğunu kaydetti. Soyer, bir meziyetmiş gibi denk bütçe takdim etmenin hata olduğunu ifade ederek, devlet gelirlerinin artışının söz konusu olduğunu söyledi. Soyer, devlet gelirlerindeki ağırlıklı niteliğin yüzde 85’ini aşkınının vergi üzerinden olduğunu belirtti. Soyer, dolaylı vergilerin çok önemli bir kısmının ithalattan alınan KDV’lerle ilgili olduğunu vurguladı. Soyer, bunların günlük döviz bazı üzerinden yapıldığını söyledi. 

“Bir nevi tefecilik”

Soyer, şöyle devam etti, “Özellikle mülkiyet alım satımı, inşaat sektörüne bağlı ev alım satımı ve benzeri bütün konular da dolar bazlıdır. Günlük kur üstünden olan bu artışlar bir nevi tefecilik anlayışıdır. Ve döviz kurundan altın dökmeye yol açmaktadır. Gelir artışı en yaygın olarak vatandaş  ve işletmeler tarafından ciddi ölçüde ödenmektedir. Bu da ekonomiye ve insana büyük bir sorun getirmektedir. Ekonomide ciddi bir bozulma vardır. Ancak devlet bütçesinde denk bütçeye gidiyormuş. Ekonominin bozulduğu yerde ve ciddi sorunlar yaşanan yerde devlet gelirini artırmak adına gelir ve gideri bu noktada denkleştirme noktasında israfı azaltmak da olmadan dolaylı vergilerle devlet gelirini artırmak ekonomiye ve dar gelirli insanlara sıkılmış bir kurşundur”

“Mutfaklarda tencere kaynatmak sorun 

haline geliyor”

Soyer, gelir ve giderin denkleşmesinin önemli olduğunu ifade ederek, gelirdeki artış giderdeki artış kadar bile değilse burada sıkıntının söz konusu olduğunu söyledi. Soyer, UBP-DP hükümetinin giderleri israf olarak çok fazla artırdığına dikkat çekerek, tüm bunların bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Soyer, “Somut bütçe elime gelince daha detaylı incelemek isterim. Ekonomi bozuktur, insanların alım gücü yerlerde sürünmektedir. Büyük ölçüde felaket kapıdadır. Her insan için yaşam çok fazla zorlaşmıştır. Mutfaklarda tencere kaynatmak sorun haline gelmek üzeredir” diye konuştu. 

“Demokratik 

kuralları unuttular”

Soyer, Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın “Seçimlerde çok entrika dönebilir” şeklinde yaptığı açıklamayı ise, “Entrika entrika üstüne şimdiden başladı” şeklinde yorumladı.

Soyer, ülkede entrika çevirme uzmanlarının yeni örnekler sergileyeceklerini belirterek, iktidar partisi ve Meclis dışında bulunan bazı partilerin Siyasi Partiler Yasasındaki çok önemli değişikliği hatırlamadığını, kurultaylarda üye ve delegelerin adayları seçtiğini söyledi. Soyer, bunu hatırlamadan, parti meclisleri aday belirleyecektir diyerek karar alabilen partilerin yasaların getirdiği demokratik kuralları unuttuklarını kaydetti. 

“Entrika  üstüne entrika şimdiden başladı”

Soyer, Yüksek Seçim Kurulu’nun bunu tüm partilere hatırlattığını ifade ederek, bundan bile bir haber olanların seçimde ne yapacaklarının belli olmadığını söyledi. DP’li bir Bakan’ın “İsteyen beni alsın” dediğini anımsatan Soyer, bunu söyleyenin bir Eğitim Bakanı olduğunu, bunun böyle olduğu sürece sağlıklı bir pozisyonun olamayacağını kaydetti. Soyer, UBP’nin şu anda Milletvekili adayı olarak bağımsızları da göstermeye çalışacağını belirterek, Yüksek Seçim Kurulu’nun tüm partilerin yapacağı kurultay ve kongreleri gözlemlemesi, oralarda görevli hakimler bulundurması gerektiğini söyledi. 

“Başbakan hiçbir şekilde iddialara yanıt 

verememiştir”

Soyer, Başbakan ile ilgili Meclis’e sunulan soruşturma önergesinin reddedilmesiyle ilgili olarak ise şunları söyledi, “Sayın Başbakan hiçbir şekilde iddialara yanıt verememiştir. Ancak CTP Başkanı Erhürman, reddetseniz bile polise başvuracağız dedi. Bu sürecin buralara gelmemesi inancındaydım.  Demokrasi bize bunu öngörür. Ancak yanıt bile verilememesi çok büyük bir ayıptır.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam