Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin (KTÇB) Lefkoşa’da önceki gün başlattığı eylem dün de devam ediyor. Başkente traktör, kamyon ve biçerdöver gibi iş araçlarıyla gelen eylemci çiftçiler, önceki gün başlattıkları bekleyişi sürdürdü. Trafik akışının olumsuz etkilendiği, eylemde taleplerin kabul edilmesi için pazarlıklara devam etme kararı alındı. Birlik, Bakanlar Kurulu toplantısından taleplerine yanıt alamadığı gerekçesiyle araçlı eylemi yeni hükümet oluşumuna kadar devam ettireceğini açıkladı. Eylem çerçevesinde Başbakanlık önü ve bölgedeki yollara park edilen araçlar yerinden çekilmeyecek ve trafik engellenmeye devam edilecek.
“Yeni hükümet de cevap veremezse…”
Eyleme yön vermek için Bakanlar Kurulu toplantısını bekleyen Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, toplantıdan istediği sonuç çıkmayınca eylemi devam ettirme kararı aldı. Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, saat 16.00 sıralarında yaptığı açıklamada, hükümetin tahıl fiyatlarını yeniden değerlendirmesi taleplerine cevap gelmediğini belirterek, “Çiftçiler olarak çıktığımız yoldan geri dönmeyeceğiz” dedi. Araçların eylem yerinde kalacağını ve kendilerinin de gerekirse nöbetleşe eyleme devam edeceklerini vurgulayan Kelle, yeni hükümet oluşumunu bekleyeceklerini belirtti. Kelle, taleplerine yeni hükümet döneminde de cevap gelmezse alternatif eylemlere de başvuracaklarını söyledi.
“Hakkımızı istiyoruz”
Çiftçiler olarak 2014 yılından kalan Doğrudan Gelir Desteği ve mazot desteği alacakları bulunduğunu kaydeden Kelle, “Hakkımızı istiyoruz. Kendilerinden artı bir şey veya farklı bir talebimiz olmadı” dedi. Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu olarak Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu ile bir görüşme yaptıklarını belirten Kelle, “Farklı alternatifler de sunduk. İstediğimiz miktarın toplam tutarı 3.5-4 milyon TL. Hükümet edenler bunu çiftçiye çok görüp ithal arpayı tercih ettiler” diye konuştu.
Sennaroğlu’nun açıklaması
Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, belirlenen arpa fiyatının çevre ülkelere de bakıldığında makul olduğunu belirtti. Sennaroğlu, yazılı bir açıklama yaparak, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin gerçekleştirdiği eylemi değerlendirdi. Eylemi saygı ile karşıladıklarını belirten Sennaroğlu, arpa fiyatının, Güney Kıbrıs ve Türkiye’den düşük olmadığını kaydetti.
Sennaroğlu, yaptığı açıklamada, 0.62 TL/Kg olarak açıklanan arpa fiyatının 0.17 TL/Kg’lik Doğrudan Gelir Desteği ve vergisiz akaryakıt desteği ile birlikte 0.79 TL/Kg olduğunu vurguladı. Güney Kıbrıs’la mukayese edildiğinde fiyatın aynı, Türkiye Cumhuriyeti’ndeki fiyatlarla karşılaştırıldığındaysa ülkedeki arpa fiyatının daha yüksek olduğunun görülebileceğini belirten Sennaroğlu, Güney Kıbrıs’ta 0.54 TL/Kg’ye denk gelen arpa fiyatının desteklerle birlikte 0.79 TL/Kg olduğunu kaydetti. Sennaroğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nde ise 0.64 TL/Kg olan arpa fiyatının, desteklerle birlikte 0.77 TL/Kg olduğunu ifade etti.
“Arpa fiyatı makul ölçüdedir”
Arpa fiyatının geçtiğimiz yıl 0.65 TL/Kg olarak belirlendiğini, kesintilerle birlikte üreticinin eline kilo başına net 0.60 TL geçtiğini anımsatan Sennaroğlu, bu yılki brüt 0.62. TL/Kg’lık fiyattan Genel Tarım Sigortası kesintisinin kaldırılarak, yine üreticinin eline kilo başına net 0.60 TL geçecek şekilde düzenlendiğini vurguladı. Dolayısıyla üreticinin herhangi bir kaybı olmadığının altını çizen Sennaroğlu, belirlenen arpa fiyatının çevre ülkelere de bakıldığında makul olduğunu ifade etti.