DOLAR 32,1975 0.05%
EURO 34,9943 0%
GBP 40,9999 0.16%
ALTIN 2.512,740,11
BITCOIN 22689045,45%

Yerel havayolu şart

ABONE OL
13 Nisan 2018 08:34
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

CTP Milletvekili Akansoy: Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik şartlarda yeni havayolu kurulmasına yönelik bir hamle yapılması çok zordur. Dünyanın dört bir tarafında yatırımcı pozisyonunda olan işadamları vardır.  Ülkemizde faaliyette bulunan işadamlarını devreye koyarak, gerekirse çoklu ortaklıklar yaratarak, devlet ve özel sektör ortaklığıyla bu girişime dahil olunması gerekir


TDP Milletvekili Angolemli: Yeni havayolu kurulması için önemli olan kendi imkanlarımızla bunu yaratıp yaratamamaktır. Ulaştırma Bakanlığı her şeyi düşünerek bir proje hazırlamalı, tüm olanakları gözden geçirmelidir. Ancak, bu konuda henüz bir çalışma yok. Hedef gösterebilirsiniz ama bu hedefe ulaşabilmek için proje hazırlanmalı, maliyetine bakılmalı, finansmanı aranmalıdır


HAVA-SEN Genel Sekreteri Ulutuğ: Bizim isteğimiz tabii ki kendi havayolumuzu kurmaktır. Umarım hükümet bu gücü kendinde bulur. Ancak ne kadar kaynakları olduğunu biliyoruz. Kendileri dışında bir kaynak bulurlarsa mutlaka bunu değerlendirmeleri gerekir. Hiçbir olasılık yoksa diğer havayolu şirketleriyle bir an önce görüşmeye başlamaları gerekir. Bir takım teşvikleri bu şirketlere sunmaları gerekir

Deniz ABİDİN 

Bazı siyasiler ve Hava-Sen Genel Sekreteri Urungu Ulutuğ, yeni bir hava yolunun artık konuşulmaya başlanması gerektiğini belirterek, Ulaştırma Bakanlığı’nın bir proje hazırlayarak, kaynak arayışına girmesi gerektiğini söyledi. 

CTP Milletvekili Akansoy: THY’ye bağlı alt kuruluşların daha yoğun sefer yapması gündemde

CTP Milletvekili Asım Akansoy, yeni havayolu şirketi olsa da olmasa da finansmanın mutlaka düzenlenmesi gerektiğini belirterek, bu ekonomik şartlarda vatandaşın yurt dışı temasını sağlamasının mümkün olmadığını söyledi. Akansoy, turizm açısından da ciddi anlamda olumsuzluk yaşandığına dikkat çekerek, turist yanında bir yükseköğrenim öğrencisinin Ada’ya geliş ve gidişinin ortaya ciddi bir problem olarak çıktığını kaydetti. Akansoy, yeni bir havayolunun artık tartışmaya açılması gerektiğine vurgu yaparak, bunun da ötesinde alternatif çarelere de bakılması gerektiğinin altını çizdi. Ulaştırma Bakanının Türk Hava Yolları’na bağlı alt kuruluşların daha yoğun bir şekilde Kuzey Kıbrıs’a sefer yapması yönünde girişimi olduğu yönünde duyumlar aldığını belirten Akansoy, ne kadar çok alternatif doğarsa fiyatların da o kadar aşağıya çekileceğini söyledi. 

“Devlet çeşitli ortaklıklar yaparak hizmet verebilmeli”

Asım Akansoy, bu yönde bir an önce bir hamlenin şart olduğunu belirterek, özellikle Kıbrıslı Türkler açısından Ercan yerine Larnaka’dan uçmanın ciddi bir alternatif yarattığını kaydetti. Akansoy, Larnaka üzerinden dünyanın dört bir tarafına daha uygun şartlara uçabilmenin mümkün olduğuna işaret ederek, şunları belirtti, “Aslında bakıldığında biz rekabete açığız. Ercan tek kanaldır, tekeldir gibi bir durum yok. İmkanı olan Larnaka’dan da istediği yere uçuşunu yapabilir. Dolayısıyla bu konu çok önemlidir. KTHY konusu hepimizin içinde bir yaradır. Herkes de KTHY’nin yeniden uçmasını mutlaka istiyordur. Bu da zaten bir devletin sahip olması gereken önemli sektörlerden bir tanesidir. Ulaşım sektörü olmazsa olmazdır. Bir ülke kendi vatandaşına ya da ülkeye gelecek olan turiste uygun şatlarda ulaşım hizmeti vermek durumundadır. Devlet çeşitli ortaklıklar yaparak ya da kendi uhdesinde kendi vatandaşına ve ülkeye gelecek olan turiste uygun şartlarda ulaşım hizmeti vermelidir.”

“Hükümet olarak hamle yapmaktan kaçınmamalıyız”

Yeni havayolu kurulmasına yönelik Ulaştırma Bakanının bir vizyonunun mevcut olduğunun altını çizen Asım Akansoy, kendisinin bir siyasi olarak böyle bir vizyonu desteklediğini kaydetti. Akansoy, geçmişe dönük ne oldu ne bitti tartışmalarının herkesi çok yoracağını ifade ederek, Kıbrıslı Türk siyasiler olarak müthiş bir deneyimin yaşandığına vurgu yaptı. Akansoy, bundan sonraki sürecin çok daha verimli olacağını belirterek, daha işlevsel olacağı yönünde ümitli olduğunu söyledi. Akansoy, bu nedenle bu konuda hamle yapılmaktan kaçınılmaması gerektiğini belirterek, KTHY’nin yeniden uçması konusunda, Türkiye ile de gerekli temaslar sağlanarak adım atılmasının önemli olduğunu kaydetti. 

“Yatırımcı işadamları mevcut”

Asım Akansoy, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik şartlarda yeni havayolu kurulmasına yönelik bir hamle yapılmasının çok zor olduğunu belirterek, dünyanın dört bir tarafında yatırımcı pozisyonunda olan işadamlarının olduğuna dikkat çekti. Akansoy, ülkemizde faaliyette bulunan işadamlarını devreye koyarak, gerekirse çoklu ortaklıklar yaratarak, devlet ve özel sektör ortaklığıyla bu girişime dahil olunması gerektiğini düşündüğünü kaydetti. Akansoy, böyle bir yaklaşımın topluma kazanç sağlayacağını ifade ederek, aynı zamanda ülkeye hizmet vermekte olan özel sektör havayollarının bilet fiyatlarının da dengeleneceğini söyledi. Akansoy, “KTHY bugün uçuyor olsaydı diğer havayolları bu kadar yüksek fiyat veremezdi. Bu da aslında devletin piyasadaki etkin rolünün ne kadar önemli olduğunu, kamu gücünün ne kadar önemli olduğunu göstermektedir ” dedi. 


TDP Milletvekili Angolemli: Yeni havayolu için büyük bir kaynak gerekir

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli ise, yeni havayolu açılmasının şart olmakla birlikte, önemli olanın kendi imkanlarımızla bunu yaratıp yaratamamak olduğunu belirtti. Angolemli, yeni havayolu için büyük bir meblağ gerektiğinin altını çizerek, KTHY’nin kapatılmasıyla önceden kurulu olan sistemin bozulduğunu kaydetti. Angolemli, “Belediyeleri batırdıkları gibi KTHY’yi de batırdılar” diyerek, bunu yeniden kurmak için büyük hesapların yapılması gerektiğini belirtti. Angolemli, hükümetin bu yönde çok ciddi çalışma yapması gerektiğine işaret ederek, bir süre önce iktidarda olan UBP hükümetinin bu konuyu gündeme getirdiğini, ancak o dönem düşünmeden konuştuğunu anımsattı. Kuruldu, kurulacak derken bir sonuç çıkmadığını belirten Angolemli, “Atlas da Pegasus da ayağını çekerse biz bunun içinde biteriz” dedi. 

“Ulaştırma Bakanı tüm olanakları gözden geçirmeli”

Hüseyin Angolemli, hükümetin özellikle Ulaştırma Bakanının her şeyi düşünerek bir proje hazırlaması gerektiğini belirterek, tüm olanakların gözden geçirilmesini talep etti.  

Angolemli, “Kendi havayolumuz olsun elbet seviniriz. Maalesef bugün aynı olayı belediyelerde de gördük ve yaşamaktayız. 28 belediyenin 20’si aynı şekilde battı. KTHY’de buna benzer. Çok hesaplar yapılması gerekir. Geçmişten de hesaplar çıkararak bir yol bulunursa yeni hava yoluna kavuşabiliriz. Ancak, bu konuda henüz bir çalışma yoktur. Hükümet programında olabilir ama henüz ilgili bakanın bu yönde bir girişimi yoktur. Hedef gösterebilirsiniz ama bu hedefe ulaşabilmek için proje hazırlanmalı, maliyetine bakılmalı, finansmanı aranmalıdır” diye konuştu. 

Hava-Sen Genel Sekreteri Ulutuğ: Ülkenin yeni bir havayoluna ihtiyacı var

Hava-Sen Genel Sekreteri Urungu Ulutuğ ise, Kıbrıs Türk halkının gönlünde yatanın KTHY’nin yeniden hayata geçmesi olduğunu belirterek, ancak bunun çok da kolay olmadığını söyledi. 

Ulutuğ, KTHY’nin yeniden kurulacağına inanmadığını belirterek, hükümetin bunu becerecek bir gücü ise olacağını sanmadığını söyledi. Ulutuğ, bir süre önce geçmiş hükümetlerin bir havayolu kurulması yönünde çalıştığını anımsatarak, hatta adının ne olacağına kadar basında haberlerin çıktığını kaydetti. Ulutuğ, o dönem Türkiye Ulaştırma Bakanının da Ada’ya gelerek kurduk kuruyoruz uçacak gibi söylemlerde bulunduğunu, ancak işadamlarının ilk 5 yıldaki işletme zararını duyduklarında bundan vazgeçtiklerini belirtti. Ulutuğ, Atlas Global’in uçuşlarını kısıtlamasıyla konunun yeniden gündeme geldiğini, ülkenin yeni bir havayoluna mutlaka ihtiyacının olduğunu söyledi. 

“KTHY için mevcut altyapı yıkıldı, geri dönüş zor”

Urungu Ulutuğ, şunları belirtti, “Her şeyden önce ülkemiz, denizi ve havasıyla turist potansiyeli olan bir ülkedir. Mevcut havayolu şirketleriyle bu durum bir yere kadar gidebilir. Birçok mevcut olan havayolunu buraya getirmek de bir çözüm yoludur. KTHY olduğu zaman var olan mevcut altyapı şimdi yıkılmıştır. Buna yeniden geri dönülmesi zordur.”

Urungu Ulutuğ, bilet fiyatlarına bakıldığında, özel şirketlerin uçağı doldurduğu sürece gittiğini belirterek, dolduramadığı yerlere sefer yapmadığını söyledi. Ulutuğ, bilet fiyatlarının çok pahalı olduğunu, doluluk ne kadar çok artarsa bilet fiyatlarının da arttığını belirterek, ülkede tekelciliğin olduğunu, var olan iki şirketin de bunu çok iyi kullandığını söyledi. 

“Hükümet kaynak bulursa mutlaka değerlendirmelidir”

Ulutuğ, “Bizim isteğimiz tabii ki kendi havayolumuzu kurmaktır. Umarım hükümet bu gücü kendinde bulur. Ancak ne kadar kaynakları olduğunu biliyoruz. Kendileri dışında bir kaynak bulurlarsa mutlaka bunu değerlendirmeleri gerekir. Hiçbir olasılık yoksa diğer havayolu şirketleriyle bir an önce görüşmeye başlamaları gerekir. Bir takım teşvikleri bu şirketlere sunmaları gerekir. Ne kadar çok havayolu şirketi olursa ve rekabet artarsa biletler de ucuzlayacaktır. Kimse bizi kandırmasın. Alan vergisi yüksektir denmesin” diye konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam