DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
GBP 41,0337 -0.05%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21568131,06%

Yeni rant kapısı

ABONE OL
9 Ağustos 2017 06:40
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Bazı kiralık araç şirketlerinin lüks araçları muafiyetsiz olarak ülkeye sokarak haksız kazanç elde etmesi, kiralık araç şirketleri arasında da huzursuzluğa neden oldu. Devletin kiralık araçlara tanıdığı muafiyet, kimi kiralık araç şirketlerine suiistimal kapısı açarken, sektörde kurallara ve yasalara uygun hareket eden diğer şirketleri isyan noktasına getirdi

ZET plakalı araçlara sağlanan muafiyeti fırsat bilen kimi kiralık araç şirketleri, ülkeye soktukları lüks araçları 5 yıl boyunca kendi şirketleri üzerinde göstererek başka şahıslara daha avantajlı fiyata satıyor. Yasal olarak 5 yıl boyunca kiralık araç statüsünden çıkamayan lüks araçlar, 5 yılın sonunda muafiyetten düştükten sonra normal plaka takılarak sahiplerine devrediliyor

Kiralık araç sektöründeki denetimsizlikten de şikayetçi olduklarını ifade eden bazı kiralık araç şirketleri, araştırılmadan ve denetlenmeden verilen ZET izinlerinin, lüks araçlar yanında küçük arabalarda da amacı dışında kullanıldığını ve tıpkı lüks araçlarda olduğu gibi suiistimal edildiğini belirttiler  

Devletin kiralık araçlara uyguladığı muafiyetlerin sektör temsilcilerine sorulmadan tamamen kaldırıldığını belirten firma yetkilileri “Siyasi rant elde etmek için önüne gelene kiralık araba izni verenlerin hatalarının vebalini biz ödüyoruz” şeklinde konuştular

 

 

Özlem ÇİMENDAL

Kiralık araç firmaları hükümetin, sorgusuz sualsiz kiralık araçlara uyguladığı muafiyetleri kaldırmasına adeta isyan etti. Firma yetkilileri muafiyetlerin neden kaldırıldığı konusunda halen daha kendilerine gerekli bilgilerin verilmediğini belirterek “Böyle keyfi uygulama olmaz” şeklinde konuştular. Hükümet edenlerin ilgisiz birçok kişiye kiralık araba izni vererek bazı kişilere yeni bir haksız kazanç kapısı açtığı da belirtildi.

 

 

 

Sağlanan muafiyet, kimi şirketlere suiistimal kapısını araladı

Bazı kiralık araç şirketlerinin lüks araçları muafiyetli olarak ülkeye sokarak haksız kazanç elde etmesi, kiralık araç şirketleri arasında da huzursuzluğa neden oldu. Devletin kiralık araçlarla ilgili sağladığı muafiyetin amacı dışında kullanılması, sektörde kurallara ve yasalara uygun hareket eden diğer şirketleri isyan noktasına getirdi.

 

Ülkeye sokulan lüks araçlardan rant sağlanıyor

ZET plakalı araçlara sağlanan muafiyeti fırsat bilen kimi kiralık araç şirketleri, ülkeye soktukları lüks araçları 5 yıl boyunca kendi şirketleri üzerinde göstererek başka şahıslara daha avantajlı fiyata satmakta ve yasal sürecin bitmesinin ardından normal plaka takarak hak sahiplerine devretmektedir. Yine bazı firmaların lüks araçları muafiyetten yararlanarak ülkeye sokup kendi binek araçları olarak kullanmaktadır.

“Alakasız kişilere araştırılmadan ZET izni verildi”

Alakasız kişilere araştırılmadan verilen ZET izinlerine de tepki gösteren bazı kiralık araç şirketleri, “bu firmaların yaptıkları tüm sektöre mal ediliyor” şeklinde konuştular. Lüks araçlarla elde edilen rantın küçük ölçekli araçlar için de geçerli olduğunu belirten yetkililer “Bugün birçok firma kendi işleri için kiralık araç kullanmaktadır ve bu da devlete büyük kayıplar yaşatmaktadır” bilgisini verdiler.

Aracın gücü arttıkça muafiyet de artıyor

Ülkeye getirilen lüks araçların muafiyetinin artıp azalmasının araçların gücüne göre değiştiğinden de bahseden bazı kiralık araç şirketleri, aracın gücünün arttıkça muafiyetinin de artığını dile getirdi.

Sorumsuzluk kazaları artırıyor

Kiralık araç sektöründeki denetimsizlikten de şikayetçi olduklarını ifade eden bazı kiralık araç şirketleri, denetimsizliğin en bariz örneğinin son günlerde trafikte kiralık araçların karıştığı kaza sayısındaki artışı gösterdiler. Bazı firmaların sorumsuzca hiçbir şart ve kural aramadan önlerine gelene araba kiraladıkları ve bunların da kazalara sebep olduğu da belirtildi.

 

 

 

Muafiyetlerin kaldırılma nedeni bunlar mı?

Kiralık araç firma yetkilileri, uygulanan muafiyetlerin kaldırılma nedenlerinin sektör temsilcilerine hala daha aktarılmadığını ve cevap beklediklerini söylediler. Şu anda muafiyetlerle ilgili bir kaos yaşandığını belirten yetkililer, söz konusu kararın meydana gelen suiistimallerle ilgili olduğunu tahmin ettiklerini belirttiler.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam