DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
GBP 40,6534 0.01%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20406575,76%
Yaz biter restorasyon bitmez… İsyandaki tekne sahipleri restoran sahiplerine de sitem etti

Yaz biter restorasyon bitmez… İsyandaki tekne sahipleri restoran sahiplerine de sitem etti

ABONE OL
15 Haziran 2023 14:25
Yaz biter restorasyon bitmez… İsyandaki tekne sahipleri restoran sahiplerine de sitem etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Girne Antik Liman’da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyon çalışması başlatılmıştı. Çalışmaların mayıs ayı sonu itibariyle tamamlanması ön görülmüş, ancak öngörü karşılık bulmamıştı. Son yapılan açıklamalara göre restorasyon çalışmasının bu ay sonu tamamlanması bekleniyor.

Bu gelişmelerin ardından Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul çalışmaların tamamlanmaması ve bölgenin hizmete açılmaması nedeniyle büyük bir mağduriyetin yaşandığını belirtmişti. Şenkul ayrıca çalışmaların hızlandırılması amacıyla restorasyonun belediyeye devredilmesini talep etmişti.

Uzun süre bölgenin kapalı kalmasına neden olan çalışmalar sebebiyle işleri olumsuz etkilenen kesimlerden yat işletmecileri, mağduriyetin giderilmesi için çalmadık kapı bırakmadı ancak seslerini hiç bir şekilde duyuramadı…

“YANLIŞ UYGULAMALAR YAPILDI”

Deniz Turizmi İşletmecileri Derneği Başkanı ve limanda kurulan komite üyelerinden Faik Gencer yaşanan süreçle ilgili olarak YeniBakis Haber mikrofonlarına konuştu.

Gencer restorasyonun gecikmesinin sadece yüklenici firmanın hatası nedeniyle olmadığını belirterek, “Yüklenici firmanın burada yaptığı projeyi uygulamaktır. Yanlış yaptı mı yanlış yaptı. Yanlış uyguladılar. Son bir iki gündür toplantılarda ortaya çıktı. Dökülen betonlarla ilgili olarak nihai kararı veriyorlar. İlk günden gerekli girişimleri yaptım.” dedi.

“DÜKKANLARIN İÇİNE GİRİLEMEZ HALDEDİR”

Faik Gencer gecikmeyle ilgili olarak limanda bulunan restoran işletmecilerine de sitem etti. Gencer “Burası 1 Haziran’da açılmış olsaydı, bir tane açılan restoran olmayacaktı. Dükkanların içine girilemez haldedir. Kanalizasyon olsun, mutfakları olsun berbat. Bu kadar da net söyleyeyim. Buranın açılışı benim tahminim ağustosun sonuna sarkacak. Dökülen beton yanlış, restorancılar hiç yardımcı olmuyor. Çok üzülerek söylüyorum bir tane restorancının umurunda değil burasının ne olacağı… Onlar sadece dükkanları açıp yıllardır kazandıkları paraları tekrar kazanmaya çalışacaklar.” diye konuştu.


Yat sahipleri limanın hizmet vermemesi nedeniyle adeta sinek avlıyor. Tekne turları yapılamaz haldeyken işletmeciler çaresizce projenin tamamlanmasını bekliyor.

“BURADA EZİLEN YAT SAHİPLERİ OLDU”

“Bu arada ezilen biz yat sahipleri olduk.” diyen Gencer, “Her türlü yardımı aldılar destek aldılar. Kalkınma'dan para aldırlar, yanlarında çalışanlar için para aldılar, sigortaları ödenir, yanlarında çalışan adamların maaşları ödenir. Ama bize tek kuruş yardım yapılmadı. Biz bitmiş durumdayız. Tekne sahipleri batma noktasındadır.” ifadelerini kullandı.

“TURİSTLER NEREDEN GELECEK?”

Limanda her yerin kapalı olduğunu ve turistlerin nereden geleceğini soran Deniz Turizmi İşletmecileri Derneği Başkanı Faik Gencer, “Nereden yükleyeceğiz bu tekneleri? Turist getirirsen nereden bindireceksin? Bu proje değişti. Şu anda çakıldılar. Olacak şey değil, eserlere yapılanlar doğru değil. Bu yüklenici firmanın sorunu değil, ona ne gösterilirse onu yapıyor. Biz de gördük. Bütün binalar devlet tarafından yenileniyor. Sahipleri ise dükkanında çalışma yapmıyor, hiçbiri 6 aydır kapısını açıp girmedi. Bakanlık defalarca uyardı, 'Çalışmalara başlayın, biz de yardımcı olalım' dedi. Dün itibarıyla ben belediyeye şikayette bulundum. 'Gel içeri de kontrol et' dedim. İçerilerin durumu vahim. Kanalizasyonun içinde kuyular var buralardan denize devamlı sızma olur. 'Madem ki bu işlem yapılıyor gelin bunları kontrol edin' dedim. Belediye gerekli kontrollerini yaptı. Gerekli işletmelere uyarılarını yaptı.” dedi.


Yat sahipleri projenin akıbetinin ne olacağını merakla bekliyor.

“RESTORANLAR İŞLETME İZNİ ALAMAYACAK”

Faik Gencer sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yarın bu liman açılsın yüzde 80 restoran sahibi işletme izni alamayacak bu kadar net. Aksini iddia eden bakanlığın sayfasından 'Ne oldu liman?' yazmayacak gelecek burada yerinde görecek. Burada durum kötü."

Çalışmayı hangi kurumun yaptığının kendileri açısından bir öneminin olmadığını belirten Deniz Turizmi İşletmecileri Derneği Başkanı Gencer, "Restorasyon tarihe uygun yapılmalı. Şu anda proje Turizm Bakanlığı'nın yetkisi içerisindedir, ancak bütün bölge bakanlık yetkisinde değildir. Kordon boyunda ışıklandırma yok. Işıklandırma yapılmalıdır. 12 tane aydınlatma direğin parasını biz verelim. Her şey yenilendi. Bunların sökülüp yenisi yapılmalı. Çok yırtınıyoruz olmuyor. Gidişat hiç iyi değil ancak işletmeler de hiç yardımcı olmuyor.”

RESTORASYON PROJESİ HAKKINDA

Başbakan Yardımcılığı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı, dün Girne Antik Limanı'nın restorasyonunun yapılmaya başlandığını açıklamıştı.

"Girne Antik Liman Altyapı Çevre, Restorasyon Düzenlemesi ve Geliştirme Projesi" 8 Kasım 2022 tarihinde 19 milyon 980 bin TL bedelle Tosunoğlu İnşaat LTD. ŞTİ.'ye ihale edilmişti.

Projenin teslim tarihi 30 Mayıs 2023 olarak açıklanmıştı.

Ancak daha sonra Bakanlık tarafından yapılan açıklamada çalışmaların haziran sonunda tamamlanacağı kamuoyuna duyurulmuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam