DOLAR 32,3579 -0.39%
EURO 34,6975 -0.34%
GBP 40,5755 -0.37%
ALTIN 2.392,66-1,23
BITCOIN 18854531,06%

“Yaşananlar alınmamış önlemin bedelidir”

ABONE OL
8 Aralık 2018 06:31
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Melin DOBRAN

Vatandaş, yıllardan beri ülkede altyapı sorunu yaşandığına dikkat çekerek, buna rağmen gerekli tedbirlerin alınmamasına tepki gösterdi. Vatandaş, dere yataklarının temizlenmemesinin de su baskınlarında büyük rol oynadığını ifade etti.

“Ders çıkarılıp önlem alınmalı”

Kıbrıs’ın ilk kez böyle bir felaket yaşadığını dile getiren vatandaş, can kayıplarından dolayı büyük üzüntü duyduğunu söyledi. Vatandaş, defalarca aynı sorunların yaşanmasına rağmen yetkililerin gerekli önlemi almamasına tepki gösterdi. Vatandaşlar, “Bu yaşanan zarar ziyandan sonra umarız, yetkililer ders çıkarıp önlem alır” dediler.

Vatandaş ne dedi?

Mustafa Yeşilleme: Dere yataklarının temizlenmesi gerekiyor

“Ciddi bir altyapı sorunu olduğu açıkça ortadadır. Dileğimiz, bu yaşanan acı olayların ardından ders almak ve bir an önce bu acıların tekrar yaşanmaması için önlem almaktır. Dere yataklarının bir an önce temizlenmesi gerekiyor. Dere yataklarına yapılan binaların acilen yıkılması ve temizlenmesi gerekiyor. Manzara ortada. Daha fazla canımızın yanmasını mı bekliyoruz. Rant uğruna yüreğimiz bir daha yanmasın, analar ağlamasın yeter.”


Deniz Kayabaşı: Derelerin temizlenmemesi baskını getirdi

“Öncelikle yaşanan bu sel felaketinde can kayıplarının yaşanmasının çok üzücü bir durum olduğunu söylemek istiyorum. Kaybettiklerimizin yakınlarına Allah’tan sabır diliyorum. Bu olayın yaşanmasında, plansız yapılaşma ve derelerin temizlenmemesi de etkili oldu. Derelerin temizliği zamanında yapılmalıydı. Zaten ülkede altyapı sorunu var. Bunların ihmali böyle ağır sonuçlara neden oldu. Yağışın kısa sürede hızlı ve çok olmasından dolayı her yer su altında kaldı. Derelerin temizlenmesine izin vermeyen biyologlar derneğine sesleniyorum, dereler temizlenmediği için işlevini kaybediyor. Bir kez daha düşünün, insan hayatı mı daha önemli, yılanlar, fareler ve kurbağalar mı?”

Süleyman Barsakçıoğlu: Dereler kapatılıp, bina inşa edilmemeliydi

“Kamış dolu derelerin önceden temizlenmesi gerekirdi. Yapılaşmada dereler kapatılıp, bina inşa edilmemeliydi. Tedbir olarak derelerin kış gelmeden temizlenmesi lazımdı ki sular, evleri yolları değil, dereleri doldursun. Selden dolayı hayatını kaybedenlerin olması bizi derinden üzdü. Gerekli tedbirler alınmalıydı. İlk kez böyle bir şey yaşadık, umarım bir daha böyle bir felaket yaşanmaz.”

Kemal Uçar: Ülkede altyapı sıfır

“Derelerin temizlenmemesi ve tedbir alınmaması bu felaketin yaşanmasına neden oldu. Ülkede altyapı sıfır. 10 dakika yağmur yağsa her yer sular altında kalıyor. Kıbrıs, ilk kez böyle bir felaket yaşadı. Üstelik hayatını kaybeden gençlerimiz de oldu. Bu oldukça üzücüdür. Aynı olayların yaşanmaması için yetkililerin gerekli tedbiri alması gerekiyor. Çarpık yapılaşma, binaları su basmasında büyük rol oynuyor.”

Kadir Güler: Tedbir almak için çok geç kalındı

“Ülkenin hemen hemen her noktasında altyapı sorunu var. Düşen yağmurlarda anında göletler oluşuyor, yollar su altında kalıyor. Yetkililerin çok önceden tedbir alması gerekirdi ama ne yazık ki halen tedbir alınmıyor. Çok geç kaldılar ve bu ihmal 4 canla beraber, maddi manevi büyük zararlara neden oldu. Derelerin temizlenmemesi ve gelen suyun oralara akmaması baskına neden oldu. Temizlenseydi belki de bu kadar baskın olmazdı.”

Mustafa Filyalı: Bu felaket herkesi üzdü

“Lapta Başpınar bölgesinde yapılan yol tamir çalışmalarında, tedbir alınmadı. Yağan yağmurla beraber taşlar yollara kaydı. Bu olaya benzer bir olay 1974 öncesi Limasol’da olmuştu. Son günlerde yaşadığımız bu felaket herkesi üzdü. Büyük zarara neden olmadan önce tedbir alınmalıydı. Ülkedeki altyapı zaten ortada. Derelerin kapatılıp, üzerine bina yapılması da bence hataydı.”

Abdülkadir Aldemir: Her yıl aynı sorun yaşanıyor buna rağmen tedbir alan yok

“Kıbrıs’ta böyle bir felaketin ve can kayıplarının yaşanması çok üzücü bir durum. Hükümet edenler yıllardan beri ülkede altyapı sorunu olduğunu çok iyi biliyor. Buna rağmen gerekli tedbirlerin alınmadığını düşünüyorum. Dereler temizlenseydi, belki de gelen su dereleri dolduracaktı. Her kış yağmur yağdığı zaman aynı sorunları yaşıyoruz ama karşılığında da bir önlem alındığını göremiyoruz.”

Muhammet Ceyhan: Yetkililer bu felaketten ders çıkarıp gerekli tedbiri almalı

“Ülkede altyapı için yıllar önce çalışma yapılmalıydı. Su baskınlarına karşı gerekli tedbirler kış gelmeden alınmalıydı. Derelerin temizlenmesi bu konuda önem taşıyor. Suyun yollara, evlere girmesi değil, derede birikmesi gerekiyor. İnsanlar hem maddi hem de manevi olarak büyük zarar gördü. Sel baskını nedeniyle 4 kişinin hayatını kaybetmesi çok üzücü. Umarım yetkililer bu felaketten ders çıkarır ve gerekli tedbirleri önceden alır.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam