YARIŞMAYA SON BAŞVURU TARİHİ 21 KASIM…
Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kültür Dairesi’nin, 24 yıldan bu yana kesintisiz olarak düzenlediği ve bu yıl ilk kez üç farklı kategoride gerçekleştireceği XXIV. Devlet Fotoğraf Yarışması ve Sergisi’nin seçici kurul üyeleri belirlendi.
Seçici kurul, 1978 yılında KKTC’de doğan ve İstanbul’da yaşayan, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Seçkin Tercan ile Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü Araştırma Görevlisi Ebru Ceren Uzun ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Fotoğraf Sanatçısı Akın Acar’dan oluşuyor.
Kültür Dairesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde fotoğraf sanatının yaygınlaşmasını ve Kıbrıs Türk fotoğraf sanatının gelişmesini sağlamak amacıyla düzenlenen Devlet Fotoğraf Yarışması ve Sergisi’ne bu yıl, konunun serbest bırakıldığı Siyah/Beyaz ve Renkli ile Doğa kategorilerinde 21 Kasım’a kadar eser kabul ediliyor.
17 yaşını dolduran tüm KKTC vatandaşlarının başvurabileceği bildirilen XXIV. Devlet Fotoğraf Yarışması ve Sergisi’ne eser verecek katılımcıların, her bir kategoriye en az üç, en çok beş eser vererek yarışmaya tüm kategorilerde katılabilecekleri belirtildi.
Yarışma Şartnamesi’nin [email protected] adresine e-posta atılarak talep edilebileceği veya Kültür Dairesi ve Atatürk Kültür Merkezi’nden alınarak detaylar hakkında bilgi sahibi olunabileceği ifade edilen açıklamada, yarışmaya gönderilecek fotoğrafların, dijital olarak jpeg formatında, kısa kenarı maksimum 40cm ve 300dpi olarak CD ortamında teslim alınacağı bildirildi.
Eser tesliminin, Atatürk Kültür Merkezi’ne “Alındı Belgesi” karşılığında yapılacağı vurgulanan açıklamada, yarışmaya başvuracak her katılımcının, üzerine 7 rakamdan oluşan bir rumuz yazacağı kapalı zarf içerisinde, üzerlerinde aynı rumuzun yazılı olacağı iki adet CD vererek başvurusunu gerçekleştirebileceği ifade edildi. Birinci CD’de sadece yarışmaya verilecek eserlerin kategorilerine göre farklı dosyalarda kaydedilmiş hali ve varsa eserlerin ismi ve belirlenen rumuz ile eserlerin ölçülerinin yazılacağının altı çizildi. Birinci CD’de kayıtlı eserlerin hiçbir yerinde katılımcının kimliğini belirten herhangi bir yazı veya işaret bulunmaması gerektiğine dikkat çekildi.
İkinci CD’de ise yarışmaya katılacak eserlerin dosyalarının yanı sıra, katılımcının kimlik ve iletişim bilgileri ile son üç yıl içerisinde yer aldığı etkinlikleri içeren kısa bir özgeçmişinin kaydedilmesi gerektiği vurgulandı.
Şartnamede belirtilen katılım koşulları kapsamında yarışmaya herhangi bir kategoride verilen bir fotoğrafın sadece bir tek kategoride yarışabileceği ve üzerinde değişiklik yapılarak diğer kategorilere verilemeyeceğinin altı çizildi. Yurt içinde düzenlenmiş herhangi bir yarışma veya sergide ödül ve/veya sergileme almış fotoğrafların yarışmaya katılamayacağı da ifade edilen şartnamede, bu gibi fotoğrafların üzerinde değişiklik yapılsa dahi yarışmaya kabul edilmeyeceği belirtildi.
Yarışma sonunda, şartnameye uymayan eserlerin tespit edilmesi halinde, bu konumdaki eserlerin almışsa unvanı, derecesi, ödülü ve her türlü kazanımlarının geri alınacağı, yerine başka eser konmayacağı ve derece ile ödülün boş bırakılacağı bildirildi.
Belirlenen seçici kurul üyeleri tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda, ödül alacak ve sergilenmeye değer bulunacak eserlerin Kültür Dairesi tarafından basılarak sergilenmeye hazır hale getirileceği kaydedildi.
Seçici kurulun kendi saptayacağı yöntemle yapacağı değerlendirme sonucunda, en fazla eseri sergilenmeye değer bulunacak katılımcıya teşvik amaçlı plaket verileceği ifade edildi. Sergilenmeye değer bulunan eserler içerisinden her kategoriden bir esere 2000TL Başarı Ödülü ve yine her kategoriden bir esere de 500TL Mansiyon Ödülü verileceği açıklandı.
Seçici kurulun ödül vermeye ve sergilemeye değer bulacağı eserler, 23 Aralık – 2 Ocak tarihleri arasında Atatürk Kültür Merkezi Sergi Salonu’nda sergilenecek.
Kaynak: TAK