DOLAR 32,2717 0.09%
EURO 34,7677 -0.04%
GBP 40,5195 -0.09%
ALTIN 2.405,64-0,14
BITCOIN 2054232-0,89%

Vicdansızlık!

ABONE OL
27 Aralık 2016 09:37
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Özlem ÇİMENDAL

Sanayi Odası Başkanı Çıralı, Kıb-Tek’in tekel olmanın getirdiği rahatlıkla istediği zammı istediği zaman hayata geçirdiğine dikkat çekerek, “Elektrik Kurumu tekel durumundadır. Kendi verimsiz çalışmaları ve pahalı üretimlerinin faturasını halka çıkarıyor” dedi

Çıralı, “Bu zamlarla memleketin altı üstüne gelecek, çalışanlara ödenen 13. maaşlar ve verimsiz işleyişi halkın ensesinden kar elde ederek kapamaya çalışması kabul edilemez” şeklinde konuştu

KT Esnaf ve Zaanatkarlar Odası Genel Koordinatörü Hürrem Tulga ise, KKTC’nin bir ithal ülkesine dönüşmesi nedeniyle, dövize endeksli her şeyin sürekli artış gösterdiğine dikkat çekerek, “Ülkede son birkaç ay içinde   dövizdeki artışı %30’lara dayandı” dedi

Tulga, “TL’nin değer kaybı KKTC’de de Türkiye’deki kayıp gibi görünse de,   oradaki değer kaybının enflasyona etkisi %3’ken KKTC’de bu etki %15’tir. Bunun nedeni de KKTC’de üretimin olmamasıdır. Her şey dışarıdan geldiği için de direkt fiyatlara artış olarak yansıyor” diye konuştu.

Elektriğe yapılan son zam büyük tepkilere neden oldu. Konuyla ilgili Yeni Bakış’ın sorularını yanıtlayan Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı ile Esnaf ve Zaanatkarlar Odası Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, elektriğe yapılan zammın sütten ekmeğe,  vatandaşın tükettiği her şeyi tetikleyeceğini belirtti.  

Çıralı ve Tulga,  Kıb-Tek’in  yaptığı zamla birlikte dövizdeki yükselişi haksız kazanca çevirmeye çalıştığını savunarak, “Bu yapılan vicdansızlıktır” dedi. Kıb-Tek’in tekel olmanın gücünü kullandığını vurgulayan Çıralı ve Tulga, kurumun kendi verimsiz çalışmaları ve pahalı üretimlerinin faturasını halka çıkardığını kaydetti.  

 

Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı:

 

“Kendi verimsizliklerinin faturasını halka çıkarıyorlar”

Kıb-Tek’in tekel olmanın getirdiği rahatlıkla istediği zammı istediği zaman hayata geçirdiğine dikkat çeken Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Ali Çıralı, “Elektrik Kurumu tekel durumundadır. Kendi verimsiz çalışmaları ve pahalı üretimlerinin faturasını halka çıkarıyor” dedi.

 

“En fazla sanayi, üretici ve turizm etkilenecek”

Elektriği en fazla kullanan sektörlerin başında üretici, sanayici ve turizmcinin geldiğini anımsatan Çıralı, son zamlarla birlikte bu sektörlerin diğer ülkelerle rekabet edebilirliğinin sıfırla çarpıldığını vurguladı.

 

“Yerli üretici nasıl mücadele edip, nasıl ayakta kalacak?

 Çıralı, “Bu koşullarda yerli üretici nasıl mücadele edip, nasıl ayakta kalacak” şeklinde konuştu.

 

“En pahalı elektrik KKTC’de”

KKTC’nin en pahalı elektrik kullanan ülke olduğunun da altını çizen Çıralı, “Bugün Türkiye’de elektriğin fiyatı 20 kuruş civarlarında seyrederken, KKTC’de bu oran 45’lerde ve daha da artıyor” dedi.

 

“Elektrik olmadan sektörler üretim yapamaz”

Ülke ekonomisinin can damarlarını oluşturan sanayi sektörü başta olmak üzere üretim ve diğer sektörlerde de elektrik olmadan hiçbir şeyin üretilemeyeceği gerçeğine dikkat çeken Çıralı, “Elektrik fiyatlarının makul seviyede olması gerekmektedir ki üretici de rekabet edebilsin” diye konuştu.

 

“Bu zamla memleketin altı üstüne gelecek”

Son yapılan zam oranının kabul edilebilir olmadığına dikkat çeken Çıralı, “ Bu zamlarla memleketin altı üstüne gelecek” dedi. Kıb-Tek’in bir devlet tekeli konumunda olduğunu yineleyen Çıralı, çalışanlara ödenen 13. Maaşlar ve verimsiz işleyişi halkın ensesinden kar elde ederek kapamaya çalışılmasının  kabul edilemez olduğunu söyledi.

 

“Vatandaş fatura ödemek için boğazından kesecek”

Sadece sanayi ve üretici sektörünün değil, halkın da olumsuz bir etkileşim içerisinde olduğuna  dikkat çeken Çıralı, sabit ve eriyen maaşla geçinmeye çalışan halkın faturaları ödemek için boğazlarından kesmek durumunda kalacağının altını çizdi.

 

“Dövizdeki artış fırsat bilinerek kazanca çevriliyor, bu acımasızlıktır”

Dövizdeki sert dalgalanma nedeniyle ürün fiyatlarında da bir artış meydana geleceği gerçeğinin  önüne geçilemeyeceğinin farkında olduklarını ancak, bu durumu acımasızca kazanca çevirmenin  vicdansızlık olduğunu vurgulayan Çıralı şöyle konuştu: “Dövizdeki yükselişi bahane  ve suiistimal ederek aşırı zam yapılması  asla kabul edilemez.”

KTZEO Genel Koordinatörü Hürrem Tulga:

“İşyeri ciroları hızla düşüyor”

KT Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Genel Koordinatörü Hürrem Tulga da,  son iki yıldır sektörel olarak karşılaştırması yapılan gider-gelirlere bakıldığında işyerlerinde ciroların hiçbir şekilde artış göstermediği gibi azaldığına dikkat çekerek, “İş yerlerinin gelirleri hızlı bir şekilde düşmektedir” dedi.

“İnsanlar hayata tutunmaya çalışarak, çırpınıyor”

Bunun ise nedeninin sürekli açılan yeni işyerlerinin fazlalığı olduğuna değinen Tulga, “Kapananların yanı sıra aynı oranda da iş yerleri açılıyor. İnsanlar hayata tutunabilmek adına bir çıkar yolu arayarak iş yerleri açmaya çalışıyor” şeklinde konuştu.

“Gelir yok, gider sürekli artıyor”

Tulga, ülkede her alanda olduğu gibi işyeri açma izinleri konusunda da bir planlama olmadığına dikkat çekti.

 Tulga, “İş yeri sayısındaki artış acımasız rekabeti beraberinde getiriyor ve cirolar düşüyor. Tüm bunlar yaşanırken ise insanların harcanabilir gelirleri azalmaktadır. Çünkü hayat seviyesi, milli gelir ve kişi başına düşen gelirde bir artış yok . Ancak diğer taraftan da giderler sürekli artış gösteriyor” diye konuştu.

“KKTC ithal ülkesi oldu”

KKTC’nin bir ithal ülkesi olduğuna işaret eden Hürrem Tulga, dövize endeksli  ürünler nedeni ile giderlerin sürekli artış gösterdiğine dikkat çekti. Tulga, dışarıya bağımlı ve her şeyi dövizle alan bir ülke olan KKTC’de birkaç ay içerisinde yaşanan  döviz artışının %30’lara dayandığını kaydetti. Tulga, sadece bu verinin bile ülkedeki gider artışının ne kadar fazla olduğunu gözler önüne serdiğini ifade etti.

“Son zamla birlikte artık KDV ödenmese dahi gider karşılanamayacak”             

Elektrikte de son birkaç ay içerisinde yapılan zamlara ek olarak son yapılan zammın  bu giderleri daha da artıracağı anlamı taşıdığını belirten Tulga, “Son zammın öncesinde yaptığımız araştırmada KDV dahi ödenmemiş olsa 40 bin cirosu olan bir işletmenin bile giderleri karşılamada yeterli olamadığı gerçeği önümüze çıktı. Bu zamla birlikte gider karşılama gibi bir hedef ortadan kalkacaktır. Artık KDV dahi ödenmese yine de yeterli olmayacak” şeklinde konuştu.

“Seri şekilde iflaslar gelecek”

İşletmecilerin, iş yerlerini idame ettirme açısından  bir umut yolu olan borçlanmanın dahi  son iki yılda gerilediğini belirten Tulga, “İnsanlar borçlanma yoluna dahi gidemiyor ve bankalarda para birikmeye başladı” dedi. Borçlanma sayısında artış olmamasının da işletmelerin borçlanma yeteneklerini yitirdiği anlamı taşıdığına vurgu yapan Tulga, bunun da seri bir şekilde iflasları getireceğini vurguladı.

“Küçük işletmelere yaşam şansı tanınmıyor”

KKTC’de işletmelerin %90’ının KOBİ olduğunu ve birçok işletmenin yaşanan olumsuzluklar nedeniyle iflasın eşiğine geldiğinin ortada olduğunu belirten Tulga, “Bundan sonra yapılması gereken, bu noktaya nasıl gelindiğidir ve neler yapılması gerektiğidir. Öncelikle şehirlerin master planlarının olmaması esnaf için oldukça olumsuz. Her yere iş yeri açılma izninin verilmesi dezavantajdır. Bir planlama olması gerekirken bizde ara sokaklarda bile iş yerleri açılıyor. Bu da büyük ölçüde pastayı ortadan kaldırarak, küçüklere yaşam şansı tanımıyor. Acımasız bir rekabet ortamı yaratıyor. Korkunç bir durumla karşı karşıyayız” dedi.

“TL’nin değer kaybının Türkiye’ye etkisi %3’ken, KKTC’ye %15”

KKTC’de üretimin bitirildiğini ve her şeyin ithalat üzerine kurulduğunu dile getiren Tulga, “Türkiye’deki TL’nin değer kaybı KKTC’deki gibi görünse de  oradaki değer kaybının enflasyona etkisi %3’ken KKTC’de bu etki %15’tir. Bunun nedeni de KKTC’de üretimin olmamasıdır. Her şey dışarıdan geldiği için de direkt fiyatlara yansıyış gerçekleşiyor. Bugün gıda fiyatları korkunç bir artış içerisindedir” şeklinde konuştu.

“En büyük sorun her alandaki plansızlık”

Ülkedeki esas sorunun her alandaki plansız ve programsızlık olduğunu dile getiren Tulga, batma aşamasına gelen ekonominin tek kurtuluş noktasının ivedi olarak hayata geçirilmesi gereken stratejik planlar olduğunu vurguladı. 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam