Sılay TAŞKAN
1962’de Lefkoşa’da doğan Sulu Muhallebi ustası Hakan Aşık, birçok işte çalıştıktan sonra 1989 yılında Çağlayan bölgesinde market açarak iş hayatına yeni bir adım atar. Bir süre marketçilik yapan Aşık, işlerin kötü gitmeye başlamasıyla marketi kapatma kararı alır. Bu süre içerisinde bir arkadaşı kendisine bir fikir verir ve şimdiki işinin ilk adımlarını o zamandan atmaya başlar. Sulu muhallebi yapmaya arkadaşının verdiği fikirle başlayan Aşık, “Arkadaşım çok iyi sulu muhallebi yaptığımı söyleyerek beni bu işi meslek haline getirmem için teşvik etti. Arkadaşımın söyledikleri mantıklı gelmişti ve bende belediyeye giderek onay aldım, bir hafta içerisinde seyyar arabamı yaptım. 2000 yılında bu işe başladım ve 15 yıldır bu işi yapıyorum. İşe başladıktan birkaç sene sonra da marketi tamamen kapatıp ve imalathane yaptım” dedi.
“Eşim olmadan yürüyemezdim”
Birçok insanın Lefkoşa Mahkemesi’ne geldiği zaman uğramadan geçmediği muhallebici Aşık, yıllardır eşinden aldığı destekle ilerlediğini belirterek, “Her işimde bana destek olan eşim, hayat arkadaşım olmasa 15 yıldır bu işte bu noktaya gelemezdim. Birçok işin altından birlikte kalktık, yeri geldi gülleri birlikte topladık muhallebilerimizi birlikte yaptık. Hiçbir zaman elimi bırakmadı, her zaman için birbirimizin elini tutarak bu hayatta bir yerlere geldik bir şeyleri başardık Eşim Hatice bana verdiği bu desteğinden dolayı her zaman benim mutluluğum ve gururum olmuştur” diye konuştu.
“Yaz ayları muhallebi, kış ayları salep”
“Yaz aylarında satışının çok olduğu sulu muhallebinin gördüğü ilgi kadar, kış aylarında da salepte yoğun ilgi görmektedir” diyen Aşık, hem sulu muhallebi, hem de salep yaparak ve Surlariçi’nde Posta önünde satış yaparak ekmek parasını çıkardığını ve tek geçim kaynağının tatlıcılık olduğunu söyledi.
“Muhallebileri eşim ve ben yapıyorum”
Muhallebileri eşi ile birlikte yaptıklarını belirten Aşık, “Sabah erken saatlerde kalkıp, arabayı siler düzenlerim ve tatlıları yerleştiririm. Sabah 08.00 gibi imalathaneden yola çıkar çıkarım postanın önüne gelirim. Günlük ne kadar satışım olursa sürekli o miktarda muhallebi yapmaya çalışıyorum, muhallebilerimi günlük yapıp satıyorum dünden kalanı asla yarına taşımıyorum” şeklinde konuştu.
“Müşterilerim bana mirastır”
Geçmiş yıllarda postanın önünde muhallebicilik yapan Mehmet Dayı’dan bahseden Hakan Aşık, “Mehmet Dayı zamanında büyük ilgi görüyordu, dayının rahmetlik olmasıyla muhallebicilik çok özlendi ve ardından ben devam ettim. Müşterilerim bana dayıdan miras. Tekrar bu tarihi tatlının geri gelmesi herkesi mutlu etti ve ilgi her yıl artarak devam etti. İnsanlar sulu muhallebiyi seviyor. Yıllardır bu yoldan geçen herkes yanıma mutlaka bir kez olsun uğramıştır, vatandaşın ilgisi de beni oldukça mutlu etmiştir çünkü ilgi yaptığım muhallebinin beğenilmesinden kaynaklanmaktadır” dedi.
“Tek geçim kaynağım tatlıcılıktır”
Aşık, sözlerine son verirken tek geçim kaynağının tatlıcılık olduğunu vurgulayarak, “Kızım üniversiteden bu yıl mezun oldu, oğlum ise lise öğrencisidir” diyerek, tüm geçim kaynaklarının ‘tatlıcılık’ olduğunu da belirtti. Haftanın 5 günü postanın önünde tatlı satışını sürdüren Hakan Aşık, hafta sonları ise dinleniyor.