DOLAR 32,2678 0.06%
EURO 34,8536 0.48%
GBP 40,4560 0.32%
ALTIN 2.419,911,12
BITCOIN 1993643-1,15%

Ultraviyole radyasyonuna dikkat!

ABONE OL
1 Temmuz 2017 05:33
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Yücel Atakara, aşırı sıcakların yaşandığı ülkede vatandaşları ultraviyole radyasyonu konusunda uyardı.

Atakara, güneş kremlerinin koruyuculuklarının oldukça düşük olduğunu hatırlatarak, ışınların dik geldiği saatlerde güneşe çıkılmamasını dile getirdi.

Uzun vadede güneş ışınlarının cilt kanseri ve benlerde artış olarak kendini gösterdiğinin de altını çizen Atakara, vatandaşlara dikkatli olmaları çağrısı yaptı

Diyetisyen Orhan Özdengiz ise, sıcaklıkla birlikte başlayan iştahsızlık ve beraberinde gelen yanlış beslenmenin vücutta su kaybına yol açacağı uyarısında bulunarak, kilo kontrolünün güçleşeceğini vurguladı

 

 

Özlem ÇİMENDAL

Sıcak hava dalgasının yakıp kavurduğu ülkede uzmanlar,  vatandaşlara sıcak hava ve zararlı güneş ışınlarının olumsuzluklarından korunmaları noktasında uyarılarda bulundu.  Ülkede mevsim normallerinin 5-7 derce üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle uzmanlar vatandaşlara tedbirli olmaları çağrısı yaptı. Gerekli tedbirler alınmadan özellikle 11.00 – 16.00 saatleri arasında güneş ışınlarının en dik olduğu saatlerde güneşte kalınmaması açıklamalarında bulunan uzmanlar, ultraviyole radyasyonun vücutta oluşturacağı deformasyonlara dikkat çekerek, koruyucu aksesuar ve sağlıklı beslenme ile alınabilecek önlemleri sıraladı.

 

Yücel Atakara:  Vatandaşlar dikkatli olsun

Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Yücel Atakara, aşırı sıcakların yaşandığı KKTC’de vatandaşları ultraviyole radyasyonu konusunda uyardı. Uzmanların uyarılarına kulak verilmesi noktasına vurgu yapan Atakara, sabah 11.00 ile 16.00 saatleri arasında güneş ışınlarına dik maruz kalınmaması uyarısında da bulunan Atakara, vatandaşlara dikkatli olmaları çağrısı yaptı.

 

“Güneş ışınlarından doğru yararlanılmıyor”

Güneş ışınlarının mevsimsel olarak oldukça fazla olduğu KKTC’de Kıbrıslıların büyük çoğunluğunda D vitamini eksikliği olduğuna da dikkat çeken Atakara, güneş ışınından faydalı yararlanılmadığına değindi.

 

“Uygun saatlerde alınan güneş ışınları yararlı”

Güneş ışınlarının hem faydası hem de zararı olduğundan da bahseden Atakara her şeyin aşırısının zarar olduğuna işaret ederek şöyle konuştu: “Güneş ışınlarından en kaliteli yararlanılabilecek saatlerde bu ışınları vücuda uygun şekilde almamız gerekmektedir. Uygun saatlerde gerekli koruyucu önlemleri de alarak güneşlenmek vücut sağlığımız açısından da oldukça önemlidir.”

 

“Güneş kremlerinin koruyuculuğuna güvenmeyin”

Güneşlenirken yapılan yanlışlara da dikkat çeken Atakara, güneş kremlerinin koruyuculuklarının oldukça düşük olduğunu hatırlatarak, “Güneş kerimi sürdük diye güneş ışınlarının en dik açıyla geldiği saatlerde güneşin altına yatmak oldukça korumasız ve zararlıdır. Güneş kremleri ve koruyucular bu saatlerde vücut ile temas eden ışınlara hiçbir koruyuculuk teşkil etmez. Güneş kremi sürdüm bana hiçbir şey olmaz demek yapılan en büyük hatalardandır” ifadelerini kullandı.

 

Cilt kanseri ve vücutta benlenmede artışa neden olur”

Uzun vadede güneş ışınlarının vücutta yarattığı deformasyonların başında cilt kanseri ve benlerde artış olarak kendini gösterdiğinin altını çizen Atakara, “Uzun vadede güneş ışınlarının vücutta oluşturduğu ve yol açabileceği en önemli zarar cilt kanseridir. Vücutta bulunan ben artışında da zararlı güneş ışınlarının etkisi büyük” diyerek güneş alan yerlerde benlerin arttığını söyledi.

 

“Koruyucu aksesuarlar ve şemsiye kullansınlar”

Vatandaşları öğle sıcağının yoğun yaşandığı saatlerde güneşten korunmak için tedbir almaları noktasında da uyaran Atakara, yürümek durumunda kalanların şemsiye kullanmaları tavsiyesinde bulundu. Koruyucu aksesuarların da kullanılması ile güneşin zararlı ışınlarından etkilenmenin en aza indirgenebileceğini dile getirdi. 

 

Orhan Özdengiz: Sıvı kaybı kilo kontrolünü zorlaştırır

Diyetisyen Orhan Özdengiz ise sıcaklıkla birlikte başlayan iştahsızlık ve beraberinde gelen yanlış beslenmenin vücutta, metabolizmada yaratacağı olumsuzluklara dikkat çekerek, sıcak havada nasıl beslenilmesi gerektiği noktasında açıklamalarda bulundu. 

 

“Sıcak hava iştahsızlığa neden oluyor”

Yaz sıcaklıklarının aşırı etkili olduğu şu günlerde beslenme şemasının iyi çizilmesi gerektiğini ifade eden Özdengiz, sıcaklıkla birlikte baş gösteren iştahsızlık nedeniyle insanların yanlış beslenmeyle karşı karşıya gelebileceği uyarısında bulundu.  Yaz dönemlerinde yapılan en büyük hatalardan bir tanesinin sıcaklardan kaynaklı iştahsızlık ve bu iştahsızlığı sadece meyvelerle karşılamak olduğuna dikkat çeken Özdengiz,  çoğu insanın sıcak havalarda yemek isteğinin azaldığını ve sadece soğuk meyvelerle yemek gereksinimi karşıladığını belirtti.

 

“Aşırı sıvı kaybı kiloyu kontrol etmeyi zorlaştırır”

Uzun yaz dönemi olan Kıbrıs’ta  sadece soğuk meyvelerle beslenmenin vücutta su kaybına neden olacağı ve kiloyu kontrol etmenin zorlaşacağı uyarısında bulunan Özdengiz, “Çünkü ülkemizde yaz dönemi uzun bir dönem olduğundan dolayı bu tarz beslenen kişilerde hem vücuttan aşırı sıvı kaybı yaratarak yorgunluğu arttırır hem kiloyu kontrol etmek zorlaşır hem de yetersiz ve dengesiz beslenme ile belli başlı vitamin ve mineral kayıpları hatta kas kayıpları meydana gelebilmektedir” dedi.  

 

“Yazın yanlış beslenenler erken yorulur”

Yaz aylarındaki sağlıksız beslenmenin deri kuruması, tırnakların yapısında değişim, saçlarda kuruma ve dökülme ile ışığa karşı gözde gelen hassasiyetler olarak sıralayan Özdengiz, bazen de sıcak havaya aldırmadan fazla et, kızartma, tatlı ve mezeleri yiyen kişilerde ise tansiyon problemleri, vücutta şişkinlikler, mide rahatsızlıkları ile yorulma çok belirgin şekilde oluştuğunu ifade etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam