DOLAR 32,2532 -0.08%
EURO 35,1361 0.05%
GBP 40,9090 -0.13%
ALTIN 2.466,010,00
BITCOIN 2111779-0,24%

Ülkeyi yönetenler hayal aleminde yaşıyor

ABONE OL
30 Eylül 2017 08:51
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Bakanların bir biri ile çeliştiğini söyleyen vatandaş, Maliye Bakanı kişi başına düşen milli geliri yıllık ortalama 15 bin dolar, yani ortalama aylık 4 bin 500 TL olarak açıklıyor, Çalışma Bakanı Sosyal Sigortalara yatırımların yüzde 80’inin asgari ücret üzerinden olduğunu söylüyor. Yani ya Maliye Bakanı yalan söylüyor ya da Çalışma Bakanı veya işverenler Sosyal Sigortalar Dairesini çalıyor ki bu da devleti çalıyorlar anlamına geliyor

 

Ülkemizde birçok kişinin asgari ücreti bile eline tam alamadığını söyleyen Vatandaş, “4 bin 500 TL’yi kim kaybetti de biz bulacağız. Bugün insanlar kredilerini, ev kiralarını ve faturalarını bile ödeyemezken, fert başına düşen milli, gelirin aylık 4 bin 500 TL olarak açıklanması gerçeği yansıtmıyor” dedi.

 

“Bakan ve Milletvekillerinin bir ellerinin yağda, diğer ellerini balda diye vatandaşı da kendileri gibi bolluk içinde zannediyorlar” diyerek tepkilerini ortaya koyan vatandaş, “Bu ülkenin gerçeği birçok kişinin 2 bin 175 TL asgari ücretle ve 2 bin civarında emekli maaşı ile geçinmek zorunda olduğudur” diye konuştu.

 

Ülkedeki gelir dağılımının çok adaletsiz olduğunu ve gelir dağılımının gün geçtikçe daha da kötüleştiğini söyleyen vatandaşlar, bunun sebebi olarak da ülkedeki yönetimin sürekli olarak sermaye yanlısı kararlar alması olarak gösterdi

 

 

 

Eniz ORAKCIOĞLU

 

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın “Fert başına düşen yıllık 500 dolar milli gelirden bugün 14-15 bin dolara çıkıldı” açıklamalarına vatandaş tepki gösterdi. Kişi başına düşen yıllık milli gelirin 15 bin dolar olduğunu varsayarsak aylık 4 bin 500 TL her bireyin cebine giren maaş demektir. Vatandaş, bu açıklamalar karşılık “Ülkemizde 4 bin 500 TL aylık alan kaç kişi var ve bu ülkenin büyük bir çoğunluğunu işçi kesimi oluştururken ve asgari ücret 2 bin 175 iken böyle bir açıklama gerçeği pek yansıtmıyor” dedi. KKTC’de son yıllarda gelir dağılımında kötüleşme olduğundan da bahseden vatandaşlar mevcut hükümeti de sermaye yanlısı olarak suçladı

 

Emrah Yücen;

“Rakamlar gerçeği yansıtmıyor”

“Her gün basından vatandaşların ve sendikaların isyanını okuyor, vatandaşların geçinemediğini, kredilerini ödeyemediklerini, mahkemelerin alacak verecek davaları ile dolduğunu ve asgari ücretin bir ailenin geçinmesine yetmediğini okuyoruz. Maliye Bakanı ise kişi başına düşen yıllık milli gelir 15 bin dolar diyor. Bu açıklama inandırıcı olmamakla birlikte, cevrede gözlemlediklerimiz ve tanıdıklarımızın aldıkları maaşlara baktığımızda açıklanan rakamın çok uçuk olduğunu görüyoruz. Keşke bu ülkede herkesin cebine 4 bin veya 4 bin 500 TL maaş girse o zaman refah içinde yaşayan bir ülke olurduk. ”

 

Nurettin Ortan;

“Asgari ücreti bile almayanlar var”

“Ülkede vatandaşlar bırakın 4 bin 500 TL maaş almayı asgari ücreti eline tam alamıyor. Maliye Bakanının açıkladığı veriler gerçeği yansıtmıyor. Herkes hayatın pahalılığından, kira ve elektrik parasını ödeyemediğinden yakınırken, bakan çıkıp kişi başına düşen gelir yılda 15 bin dolar diyor. Vatandaşın kazancı bu şekilde olsa kirasını da, kredisini de, elektriğini de çok kolaylıkla ödeyebilirdi.”

 

Osman Uyar;

“Bahsedilen paraları hiçbirimiz göremiyoruz”

“Ben emekli maaşı 2 bin 300 TL alıyorum, çocuklarım ise işsiz. Yıllık 15 bin dolar, aylık ise 4 bin 500 TL kişi başına düştüğünü kim nasıl hesapladı çok merak ediyorum. Gidip herhangi bir bankadan kredi ve ödeme listelerini alsalar kimin ne kadar maaş aldığını veya kredilerini kim düzenli ödeyebiliyor bunu daha iyi görürler. Bugün birçok insan asgari ücret alıyor ve asgari ücret 2 bin 175 TL. Anlayacağınız siyasilerin bahsettiği paraları hiç birimiz görmüyoruz.”

 

Ertan Tayfur;

“Çelişki var”

“Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın açıkladığı milli gelir rakamları normal vatandaşlar için değil, bakanlar ve milletvekilleri içindir. Asgari ücret bugün 2 bin 175 TL iken onlar 10-15 bin TL maaş alıyorlar. En büyük kanıt da herhalde sosyal sigortalardan alınacak listelerle belirlenir ki Çalışma Bakanı bile bu ülkede yüzde 80 yatırımların asgari ücret üzerinden olduğunu söylemişti. Kısacası burada büyük bir çelişki var, ya Maliye Bakanı yalan söylüyor ya da Çalışma bakanı veya işverenler Sosyal Sigortalar Dairesini çalıyor ki bu da devleti çalıyorlar anlamına geliyor. Bakanın biri kişi başına gelir 4 bin 500 TL diyor, diğeri yatırımların yüzde 80’i asgari ücret üzerinden demesi hükümet üyeleri arasındaki muazzam çelişkiyi gösteriyor. Tabi ki ülkedeki gelir dağılımındaki adaletsizlik de çok önemli. Şu anda bu ülkede adil veya adile yakın bir gelir dağılımından hiç kimse söz edemez. Zaten gelir dağılımındaki uçurumun her gün daha da artmasının sebebi sermaye yanlısı kararlar alan ülkeyi yönetenlerdir.”

 

Mehmet Deveci;

“kamuoyu araştırması yapılsın”

“Ülke vatandaşlarının büyük bir çoğunluğunun eline yılda 15 bin dolar yani ayda 4 bin 500 TL geçmiyor. Kaldı ki bugün asgari ücret 2 bin 175 TL, göç yasası ile işe başlayan memur ve öğretmenlerin maaşları 2 bin 3 bin civarı, insanlar geçim sıkıntısı yaşıyor, ama diğer taraftan bakan milli geliri vatandaşların birçoğunun göremeyeceği rakamlar olarak açıklıyor. Diğer yandan ülkede yaşamını sürdüren birçok vatandaşın ağırlık olarak işçi olarak çalıştığını herkes biliyor. Bu noktada sendika ve sivil toplum örgütlerinin kamuoyu çalışması başlatıp gerçeği ve kimin ne kadar aylık gelir elde ettiğini ortaya çıkarması gerekir.”

 

İsmet Emirali;

“İnsanlar geçinmekte zorlanıyor”

“Ben yurtdışında yaşamama rağmen bu ülkenin ekonomik açıdan nasıl olduğunu ve insanların aldıkları maaşların geçinmelerine yetmediğini biliyorum ancak maliye bakanı bunu bilmiyor. Maalesef Kıbrıs’a her geldiğimde burayı daha da kötü görüyorum, insanların çoğu her geçen gün daha da fakirleşiyor, bunlar açıklaması yapılan kişi başına düşen milli gelir arttı açıklamasının doğru olmadığını gösterir. Tabi yine yurtdışından buraya her gelişimde yapımı için büyük paralar ödenen lüks evler, lüks arabalar görüyorum. Bu da ülkede paranın sadece belli kişilerin cebine gittiğini gösterir, belki bu insanların cebine çok büyük paralar girdiği için bu artış olmuştur. Örneğin bugün köyde oturan kardeşimim aldığı maaş köy gibi bir yerde geçinmesine yardımcı olamazken, şehirde yaşayan nasıl geçinsin. İnsanlar artık kira, elektrik, su gibi sadece temel giderleri bile karşılamakta zorlanır hale geldi, sizce herkes 4 bin civarında bir maaş alsa bunlar yaşanır mıydı?”

 

Ertan Salih;

“Gerçekçi değil”

“Tabi ki bakanın açıkladığı milli gelir bana göre abartıdır, bugün birçok insanın eline asgari ücret bile zor geçerken 4 bin TL aylık gelirden bahsedilmesi gerçekçi değildir. Her gün bir insanlık dramı gazetelerde yer alırken, sokakta yaşayan insanlar varken, elektrik ve su faturalarını ödeyemedikleri için suyu ve elektriği kesilen evler varken kişi başına düşen milli gelirin yıllık 15 bin dolar olduğuna kimse bizleri inandıramaz.”

 

Ercan Ortaç;

“Bir elleri yağda, diğeri balda

“Onların bir elleri yağda bir elleri balda, bir evde 2 kişi çalışıyoruz yine de Serdar Beyin bahsettiği bu parayı göremiyoruz. Siyasilerin açıklamaları hep abartı üzerine kurulu. Tabi kendilerinin bir eli yağda, diğeri balda olduğu için bizleri de kendileri gibi zannediyorlar ama durum gerçekte öyle değil, veriler uydurup olmayan şeyleri açıklamak yerine biraz halkın içine inip kimin kaç para aylık gelir elde ettiğini, kimin nasıl geçindiğini bir gözlemlesinler. Biraz da ülkedeki kazancı adaletli pay etsinler. İşleri güçleri yok ülke öyle gelişti yok böyle gelişti, nasıl olsa konuşmak bedava. Bizim gibileri sadece seçim zamanı hatırlarlar onun haricinde bizim gibiler bu ülkede sadece birer kelledir”.

 

Mehmet Güllü;

“Emekli maaşı ile geçinemiyoruz”

“Ben 2 bin 100 TL civarında emekli maaşı alıyorum. Tanıdığım birçok kişi de asgari ücretle veya cüzi bir miktar emekli parası ile geçinmekte, hatta geçinememekte desek daha doğru olur. Bu ülke işçi kesiminin ağırlıkta olduğu bir ülke, bu sebeple de bakanın bahsettiği gelirlere anlam veremiyorum, belki kendisi ve çevresindekiler bu rakamları hatta çok daha fazlasını alıyorlardır ama biraz da normal vatandaşlarla konuşsunlar. Sanırım şu anki ülke yöneticileri hayal aleminde yaşıyorlar”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam