DOLAR 32,4798 -0.03%
EURO 34,7576 -0.63%
GBP 40,5795 -0.56%
ALTIN 2.442,690,28
BITCOIN 20938151,25%

Uçak Fiyatına Motor Kiralandı

ABONE OL
24 Haziran 2015 08:14
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Ali Çetin Amcaoğlu, AD-HOC Komite’nin yaptığı araştırmalarda ciddi yönetim zafiyetleri tespit ettiklerine dikkat çekerek, istihdamlara ve havayolları adına yaptırılan işlere çok büyük paralar ödendiğinin ortaya çıktığını söyledi.

 

Arıza yapan bir uçağın motorunun değiştirilmesi için yeni bir motor kiralandığını kaydeden Amcaoğlu, bu motor kirasının da nerdeyse bir uçak kiralama fiyatında olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

 

KTHY’nin başlıca iflas nedenleri arasında denetim boşluğundan kaynaklanan yönetim zafiyeti olduğunu vurgulayan Amcaoğlu, bu kuruma hükmedenlerin yaptığı yanlışların çok büyük olduğunu söyledi.

 

Amcaoğlu, “KTHY battı mı? Batırıldı mı?” sorularına yanıt bulmak için Afet Özcafer’in raporunun incelenmesi gerektiğine dikkat çekerek, ortada ciddi bir yönetim zafiyeti olduğuna işaret etti. Amcaoğlu, iflastaki en önemli noktanın ise bilerek veya bilmeyerek hata yapan sorumluların sorgulanması olduğunu söyledi.

 

 

Amcaoğlu, komitenin Heathrow Havalimanı’nda bulunan slot’larla ilgili yaptığı fiyat araştırmasında, bu slot’ların  tanesinin 20 milyon dolar civarlarında alıcı bulunduğunun belirlendiğini söyledi.

 

Abbas ELMAS

 

Yeni Bakış’ın KTHY’nin iflasının 5’inci yıldönümünde görüşüne başvurduğu bilirkişilerin açıklamaları, şirketin iflasına giden yolda yapılan yanlışları tek tek ortaya koyuyor. Kıbrıs Türk Havayolları’nın ciddi anlamda  mali sıkıntıya düştüğü 2009 yılında kurulan AD-HOC Komite’nin Başkanlığını yapan Ali Çetin Amcaoğlu, Yeni Bakış’a o dönemle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Amcaoğlu, komitenin kuruluş amacının KTHY’nin içine düştüğü mali sıkıntıların nedenlerini araştırmak olmasına karşın, komitenin görevini tamamlanmadan şirketin iflasının açıklandığını söyledi. Amcaoğlu, KTHY hakkında hazırladıkları raporu dönemin Meclis Başkanı Hasan Bozer’e sunduklarını  ve Demokrat Parti Başkanı Serdar Denktaş’ın meclis kürsüsünden sorusu üzerine raporun  Bozer tarafından meclise sunulduğunu hatırlattı.

 

“Ciddi yönetim zafiyetleri tespit ettik”

Ali Çetin Amcaoğlu, AD-HOC Komite’nin yaptığı araştırmalarda ciddi yönetim zafiyetleri tespit ettiklerine dikkat çekerek, istihdamlara ve havayolları adına yaptırılan işlere çok büyük paralar ödendiğinin ortaya çıktığını söyledi.

Arıza yapan bir uçağın motorunun değiştirilmesi için yeni bir motor kiralandığını belirten Amcaoğlu, bu motor kirasının da nerdeyse bir uçak kiralama fiyatında olduğunun ortaya çıktığını kaydetti.

 

“KTHY’yi borç boğdu”

Komitenin araştırma yaptığı dönemde Heathrow Havalimanı’nda bulunan slot’larla ilgili yapılan fiyat araştırmasında bu slot’ların  tanesinin 20 milyon dolar civarlarında alıcı bulunduğunu belirten Amcaoğlu, bu slot’ları satmanın  söz konusu olmadığını bunu fiyat araştırması amacıyla yaptıklarını kaydetti.  Amcaoğlu, mevcut borcun KTHY’yi boğduğunu ve kurtarılmasının söz konusu olmadığını belirterek, “Gününde sorumluluklarınızı yerine getirmezseniz borç borcu doğurur, o borçlanma artarak bir gün sizi boğar. KTHY’nin borçlarına küçükken müdahale edilseydi kurtarılabilirdi ancak bunlar yapılmadı” diye konuştu. KTHY’nin  başlıca iflas nedenleri arasında siyasetin denetlenmemesinden kaynaklanan yönetim zafiyeti olduğunu vurgulayan Amcaoğlu, bu kuruma hükmedenlerin yaptığı yanlışların çok büyük olduğunu söyledi. Gelmiş geçmiş yönetimlerin idare tarzından kaynaklanan sorunların gittikçe artmaya devam ettiğini belirten Ali Çetin Amcaoğlu, günün sonunda bu sorunların işletmeyi boğduğunu söyledi.

 

“Birçok kurumu zan altında bırakacak bilgiler…”

Amcaoğlu, KTHY’nin batma nedenlerini detaylı bir şekilde araştıran Afet Özcafer başkanlığındaki AD-HOC Komite’nin  hazırladığı raporun birçok kurumu zan altında bırakacak veriler içerdiğini duyduğunu ancak bu konuda bilgi sahibi olmadığını aktardı. Amcaoğlu, raporun kamuoyuyla paylaşılmamasının nedeninin ise bazı kesimleri suçlayıcı tespitler yapılmasından kaynaklandığını kaydetti. Amcaoğlu,  o dönem bir milletvekili olarak Afet Özcafer’in hazırladığı raporu kendilerinin de görmediğini kaydetti.

Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın yönetimlerinin iyice araştırılması ve hatalıların sorgulanması gerektiğine de değinen Amcaoğlu, Meclis’e sunulan komite raporlarının yeniden incelenmesi ve raporlardan çıkan sonuçların  milletvekilleriyle paylaşılması gerektiğini belirtti. Amcaoğlu, ardından da ihmali olanların sorgulanması gerektiğini kaydetti. Bunun bir sorumluluk olduğuna da değinen Amcaoğlu, raporda sorumsuzluğu olanların  bunun hesabını mutlaka vermesi gerektiğini vurguladı.

Amcaoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Yani bir yönetim zafiyeti olmamış olsaydı havayolu şirketi hala hayatını sürdürecek olamaz mıydı?  Bu işlerin başka boyutları da var, CTP iktidarı döneminde en büyük hata yapıldı. O dönemde Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın birçok sorunu, korumacı görevini üstlenen Türk Hava Yolları tarafından çözülüyordu. “Biz idare ederiz”, “Biz çözeriz” düşüncesiyle THY ile bağlar kopma noktasına geldi. THY’nin KTHY’ye büyük katkıları olurdu. Siz bir uçak motorunu nerdeyse bir uçak fiyatına kiralarsanız bu büyük bir zafiyettir” dedi.  

 

“Özcafer’in raporu incelenmeli”

Amcaoğlu, “KTHY battı mı? Batırıldı mı?” sorularına yanıt bulmak için Afet Özcafer’in raporunun incelenmesi gerektiğine dikkat çekerek, ortada ciddi bir yönetim zafiyeti olduğuna işaret etti. Amcaoğlu, iflastaki en önemli noktanın ise bilerek veya bilmeyerek hata yapan sorumluların sorgulanması olduğunu söyledi. Amcaoğlu, KTHY’nin Kıbrıs Türkü’nün malı olan çok önemli bir şirket olduğunu ve ülkedeki rekabette çok önemli bir rol oynadığını belirtti. Amcaoğlu, KTHY’nin iflasından sonra uçak biletlerindeki fiyat artışının herkes tarafından görüldüğünü de sözlerine ekledi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam