DOLAR 32,5116 0.07%
EURO 34,8746 -0.29%
GBP 40,7214 -0.2%
ALTIN 2.450,280,59
BITCOIN 20873100,76%

Üç Maymunu Oynuyoruz

ABONE OL
8 Temmuz 2015 08:17
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Yeni kurulacak olan hükümetten bazı beklentilerinin olduğuna dikkat çeken Çolak, hükümetten insan haklarının gündemlerinde ve denetimlerinde olacağına dair irade belirtmelerini arzu ettiğini kaydetti.

Gece kulüplerinde çalıştırılanların koşullarının insan ticareti tanımlarına girdiğini belirten Çolak, “Ülkemizde gece kulüplerinin yasal kılıfları içerisinde fuhuş, şiddet, ırza geçme, özgürlüğün kısıtlaması ve birçok sömürü çeşitlerinin olduğu hepimizin bildiği ancak görmemezlikten geldiği gerçektir” dedi.

 

Eniz ORAKCIOĞLU

“Ülkemizde insan ticareti kurbanlar var”

Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı (KTİHV) Başkanı Emine Çolak, insan ticaretinin modern çağın “köleliği” olarak tarif edilmekte olduğunu vurgulayarak, “Ait oldukları yerden farklı bir yere taşınarak veya cezbedilerek zorla çalıştırılan, sömürülen, kötü koşullarda yaşayıp çalıştırılan kişiler insan ticareti kurbanı olarak tanımlanır. Ülkemizde seks işçiliğinde çalıştırılan kadın ve kızlar yanında fabrikalarda, inşaatlarda, evlerde, tarımda ve değişik işyerlerinde insan ticareti kurbanları olduğunu biliyoruz ve görüyoruz, ancak görmemezlikten geliyoruz. Ülkemizde kendi adıma şu an en çok rahatsız olduğum ve utandığım insan hakkı ihlali budur” dedi.

“Sorumlu birim veya komisyon yok”

Çolak, kurulacak yeni hükümetten bazı beklentilerinin olduğunu söyledi.

Hükümetten insan haklarının gündeminde, denetiminde ve önceliklerinde olduğuna dair irade belirtmesini arzu ettiğini aktardı. KKTC’de bu konuda sorumlu herhangi bir birim veya komisyon olmadığını dile getiren Çolak, “İnsan hakları eksiklikleri çeşitli sivil toplum örgütlerinin, bazı partilerin veya bireysel duyarlı milletvekillerinin yoğun çabaları ile gündeme gelmekte ve son zamanlarda birkaç yasa değişiklikler ile iyileşmeler de görüyoruz. İdamın yasadan kaldırılması, eşcinsel ilişkinin suç olmaktan çıkması, Aile Yasası’ndaki değişiklik ile cinsler arasında ayrımcılığın kaldırılması bunlardan bir kaç örnektir”  diye konuştu.

 

“Yasal tadilatlar yapılacak diye ümitlendik”

Mülteci hakları konusunda da Meclis’in yeni yasama döneminde gerekli yasal tadilatlar yapılacağına dair ümitlendirildiklerini belirten Çolak şunları söyledi:

“Yeni atanan Ombudswoman’ın da insan hakları konusunda duyarlı olacağı ve bu makamını insan haklarındaki eksiklikleri taramak ve çare önermek için kullanmasını beklemekteyim. Göreve başlayınca KTİHV olarak kendisine katkı ve işbirliği teklifimizi ileteceğiz.”

 

“Mülteci ve eşcinsel haklarına saygı duyulmalı”

Mülteci ve eşcinsel haklarına da değinen Çolak, “Mülteci hakları konusunda Mülteci Hakları Derneği, BMYK (Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği) ile işbirliği içerisinde mağdurlara yönelik bir destek projesi yürütmektedir. Son yıllarda yapılan yoğun çalışma ve lobiler ile de KKTC’de eksik mevzuatın tamamlanması ve mülteci haklarının evrensel insan hakları standartlarına daha uygun hale getirilmesi için yapılan çalışmaların netice vereceğine inanıyoruz. Şu an sayıları çok fazla olmasa bile, her mülteci birey bir insanlık dramıdır ve haklarına saygı duyulmalıdır” şeklinde konuştu.  

“Bölgemizde devam eden savaş ve çatışmalar ile de her an bu rakamların artması doğaldır” diyen Çolak, şöyle devam etti:

“Bu olduğu zaman, Kıbrıslı Türkler olarak biz de mültecilere karşı insanlık görevimizi ve yasal sorumlulukları yerine getirmek durumundayız. Bunun yanında eşcinsel hakları konusunda da duyarlığın artırılmasına ve ayrımcılığın önlenmesine ihtiyaç vardır. Yasal değişiklik ile kendi cinsel kimliğince sevişen kişilerin bir suç işlemiş olmaktan kurtulması önemli bir gelişmeydi.”

“Gece kulüplerinde fuhuş, şiddet, ırza geçme var”
Gece kulüplerinde çalıştırılanların koşullarının insan ticareti tanımlarına girdiğini belirten Çolak, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Gece kulüplerinin yasal kılıfları içerisinde fuhuş, şiddet, ırza geçme, özgürlüğün kısıtlaması ve birçok sömürü çeşitleri olduğu hepimizin bildiği ancak görmemezlikten geldiği gerçektir ülkemizde. Oradaki kadın ve kızlar “kendi insanımız” değil, nasıl olsa dışardan gelen yabancılardır, ihtiyaç olan bir hizmet veriyorlar diyerek, olay toplumumuzda küçümsenmekte. Ama insan ticareti insan ticaretidir. İnsan hakları da en başta insanlar arasında ayrımcılık ve ırkçılık yapmamayı gerektirir.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam