DOLAR 44,8532 0.21%
EURO 52,9621 0.15%
ALTIN 7.006,731,67
BITCOIN 34939334.24583%
Lefkoşa
°

SABAHA KALAN SÜRE

Türkiye’nin yeni “süper” ırkı! Anadolu mandası Hindistanlı “Murrah” ile buluştu, verim tam iki katına çıktı
  • Yeni Bakış Gazetesi
  • YAŞAM
  • Türkiye’nin yeni “süper” ırkı! Anadolu mandası Hindistanlı “Murrah” ile buluştu, verim tam iki katına çıktı

Türkiye’nin yeni “süper” ırkı! Anadolu mandası Hindistanlı “Murrah” ile buluştu, verim tam iki katına çıktı

ABONE OL
23 Mart 2026 10:07
Türkiye’nin yeni “süper” ırkı! Anadolu mandası Hindistanlı “Murrah” ile buluştu, verim tam iki katına çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Balıkesir’deki Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü’nde yürütülen çalışmalarda, Anadolu mandası ile Hindistan’ın süt verimi yüksek “Murrah” ırkı sütçü mandaların melezlenmesinden elde edilen mandalarda süt verimi ortalama yıllık 2 bin litreye ulaştı. Çalışmaların, sonuca ulaştığında yeni ırk mandanın adının “Murana” olacağı öğrenildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Kerim Kılınç, 1935 yılında faaliyetlerine başlayan enstitünün TAGEM’e bağlı olarak Ar-Ge çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

ANADOLU MANDASI İLE HİNDİSTAN MANDASI MELEZLENDİ

Koyunculuk enstitüsü olmalarına rağmen manda konusunda da yaklaşık 30 yıldır önemli çalışmalar yürütüldüğüne dikkat çeken Kılınç, “Yıllardır süren önemli bir proje üzerinde çalışıyoruz. Anadolu mandası ile Hindistan’ın süt verimi yüksek Murrah ırkı sütçü mandaları melezlenme yoluyla yeni bir ırk elde edilmesi amaçlanıyor. Anadolu mandalarında yağ oranı korunarak süt veriminin artırılmasına yönelik bir proje.” dedi.

 

Anadolu mandalarında sütlerin yağ oranının iyi olduğunu belirten Kılınç, laktasyon dönemi süt veriminin 800-900 litre civarında olduğunu, en iyi ihtimalle 1000 litreye ulaşabildiğini anlattı.

“YÜKSEK VERİMDE SÜT VEREN MANDALARI ÜRETMEYİ BAŞARDIK”

Enstitüde yürütülen projede melezleme ile elde edilen mandalarda 2 bin litre ortalamalarını yakaladıklarını dile getiren Kılınç, “Bu artışı sağlarken süt yağı oranını koruduk. Hem yağlı hem yüksek verimde süt veren mandaları üretmeyi başardık.” ifadesini kullandı.

“YENİ IRK MANDANIN ADI MURANA OLACAK”

Mandaların ülke ve özellikle yerelde hayvancılıkla uğraşanlar için önemli bir ırk olduğunu vurgulayan Kılınç, şunları söyledi

“Değerli sütü hem besleyici hem de bizim damak tadımıza uygun. Tarım ve Orman Bakanlığının destekleriyle azalma eğiliminde olan manda sayısı öncelikle korundu ve sonra artırıldı. Bu zamana kadar yaptığımız çalışmalarda, makalelerde ve konferanslarda Anadolu mandası ile Murrah ırkı melezlemesini Murana olarak nitelendirdik. Irk çalışmaları uzun yıllar alıyor. Çalışmalar sonuca ulaştığında yeni ırk mandanın adı Murana olacak.”

yenibakış gazetesi-kktc son dakika

yusuffkisa

    En az 10 karakter gerekli

    Video İzle