DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
GBP 41,0337 -0.05%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21600811,45%

Türkiye'den gelen su

ABONE OL
6 Ocak 2016 16:24
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

ŞAHALİ: “SU KONUSUNDA KAMU-ÖZEL ORTAKLIĞI ÇIKIŞ NOKTASI OLABİLİR”

“MEVCUT SİSTEMLE TARIM İKİ YIL SONRA DESTEKLENEMEYECEK NOKTAYA GELİR”

Şahali, suyun yönetimi konusunda Türkiye hükümetiyle henüz bir sonuca varmadıklarını ancak her iki tarafın da karşılıklı olarak esneklik göstermesi gerektiğini belirterek, bu konuda herhangi bir dayatmanın söz konusu olmadığını belirtti.

Erkut Şahali, gelinen son noktada teknik çalışmaların tamamlanarak suyun dün itibarıyla baraj gölüne pompalanmaya başlandığını da söyledi.

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Şahali BRT’de katıldığı programda su konusunda değerlendirmelerde bulundu.

“ÖZEL ŞİRKETİ DOĞRU BULMUYORUZ”

Türkiye’den gelen su ile mevcut su kaynaklarının kamuda kalmak kaydıyla özel bir şirket tarafından yönetilmesini doğru bulmadıklarını  kaydeden Şahali, hükümet olarak duruşlarının, yerel mevzuatı ihlal etmeksizin, yerel mevzuattan yola çıkarak bir ara formül bulunması noktasında olduğunu söyledi.

“Kamu-özel ortaklığı mekanizmasının çıkış noktası” olabileceğini söyleyen Şahali, mevcut su kaynaklarının kontrol ve denetim yetkisinin merkezi idarede kalacağı, işletme yönteminin belediyeleri dışta bırakacağı bir yöntemle olmayacağı ve belediyelerin anayasa ve 51/95 yasa ile güvence altındaki hak, yetki ve sorumluluklarını gözetecek bir sonuca gidilmesi gerektiğini belirtti.

“REFORM ÇALIŞMASININ ÖZÜ, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ SAĞLAMAK”

Bakanlık tarafından öngörülen tarım reformuyla ilgili olarak, mevcut destekleme sisteminin artık sürdürülebilirliğini yitirdiğini kaydeden Bakan Şahali, reformun özünde tarımda sürdürülebilirliği sağlamak olduğunu söyledi.

Tarım Bakanlığı’nın her yeni bütçe yılına daha fazla açıkla girdiğini belirten Şahali, mevcut sistemle tarım sektörünün iki yıl sonra desteklenemeyecek noktaya geleceğini bu nedenle reformun kaçınılmaz olduğunu kaydetti.

Şahali, tahammül gösterildiği taktirde iki yıl sonra tarım sektörünün çok daha iyi bir noktada olacağını vurguladı.

Amaçlarının, hem tarımsal üretimi ve ona bağlı olarak bütçeyi büyütecek adımlar atmak, hem de tarımsal üretimde olanların tarımsal üretimde kalmasını sağlamak olduğunu ifade eden Şahali, reform çalışmasının üretici, üretim girdileri, üretim araçları gibi tarımsal unsurların kayıt altına alınmasını sağlayacağını ifade etti.

Reformun tarımsal üretimin ülke ihtiyacını karşılaması ve ihraç kapasitesine ulaşmasını getireceğini belirten Şahali, çalışmaların süt ürünlerinin standartlarının yükseltilmesi ve hayvancılık sektörünün girdi maliyetlerinin aşağıya çekilmesi yönünde destekler içerdiğini de belirtti.

Kuru ziraat ve kaba yem desteklenme oranının da eskisi gibi aynı oranda olmayacağını belirten Şahali, hayvancılık için girdi maliyetlerini aşağıya çekecek bu destekleme modeliyle, rekabet gücü yüksek bir üretim modeli oluşturulacağının altını çizdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam