DOLAR 32,2234 -0.11%
EURO 34,9331 0.17%
GBP 40,5695 0.07%
ALTIN 2.445,790,57
BITCOIN 19772211,44%

“Türk tarafının elinde hiçbir koz yok”

ABONE OL
2 Şubat 2017 10:28
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Başbakan Hüseyin Özgürgün, halka sunulacak referandum planı ortaya çıkmadan harita vermenin “çok büyük taviz ve stratejik hata” olduğunu belirterek, “Bundan sonra Kıbrıs Türk tarafının elinde hiçbir koz yok, bütün kozlarını masaya koymuş durumda” dedi.
Başbakan Hüseyin Özgürgün,Türkiye’de yayın yapan Best FM radyosunun haber Müdürü Ufuk Karcı’nın sunduğu “Konuşan Türkiye” programında Kıbrıs müzakere sürecine ilişkin soruları yanıtlayarak, değerlendirmelerde bulundu.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı, müzakerelerde ilerleme olmamasına ve ana konularda sorunlar olmasına rağmen, Rum tarafına harita sunma eleştirisinde bulunan Özgürgün, Rum lider Nikos Anastasiadis ile bundan sonra ne görüşüleceği sorusunu sordu. Başbakan Özgürgün, “Rum tarafı bundan sonra, ‘Türk askeri çıksın mı çıkmasın mı’ tartışmasına girecek, bunu isteyecek, sen de bunu verip vermemekle uğraşacaksın. Bu noktaya gelinmemeliydi’ diye konuştu.
Başbakan Hüseyin Özgürgün, müzakerelerin geldiği aşamanın iki yönden önemli olduğunu ifade ederek, 1960’dan sonra ilk defa beşli konferansın toplandığını, bu toplantıda sonuca ulaşılması hedefiyle garantör ülke olarak, Türkiye, İngiltere ve Yunanistan’ın ilk defa irade ortaya koyduğunu belirtti. 
Özgürgün, “Bana göre bu son nokta. Esas bunu konuşmak lazım, bundan ötesi de yok. Ama şu anda Yunanistan’ın ve Kıbrıs Rum tarafının tavrına bakıldığında, bu ötesi olmayan bir konunun anlaşmayla sonuçlanma ihtimalinin de olmadığı gözüküyor. Zaten zirvenin ilk günden çok kısa sürede sonuçlanması ve komisyonların devam edeceğinin açıklanması da aslında bunun göstergesi” dedi.

Görüşmelerin bu aşamasında harita sunulmasını eleştiren Özgürgün şöyle devam etti:
“Haritanın ortaya konması öncelikle müzakerede sonucu getirir. Çünkü, Annan Planı referanduma sunulmak üzereyken harita ortaya çıkmıştı. Şimdi referandum ortaya çıkmadı, herhangi bir şekilde birçok konuda uzlaşmazlık var. Annan Planı’na ‘hayır’ diyen taraf ‘beni tatmin etmelisiniz, daha da isterim’ diyor ve bu aşamada harita veriliyor. İşte biz buna itiraz ettik. Kimin toprağını kime veriyorsunuz. Çok büyük bir taviz ortaya çıkıyor. Bir de şu ortaya çıkıyor; bundan sonra Kıbrıs Türk tarafının elinde hiçbir koz yok, bütün kozlarını masaya koymuş durumda. Böyle bir müzakerecilik olmaz. Müzakere stratejisi açısından da çok ciddi bir hata olarak görüyorum.”

“Neyi görüşecekler merak ediyorum”
Liderlerin görüşmesiyle ilgili  bir soru üzerine, “Sayın Cumhurbaşkanı haritayı da koyduktan sonra Anastasiadis’le neyi görüşecek?” diye soran Başbakan Özgürgün,“Müzakere olarak bitirmiş durumda. Zaten haritayı koymuş, arkasından güvenlik ve garantileri Türkiye, Yunanistan ve İngiltere oturmuş konuşmaya başlayacak. Yunanistan, ‘Türk askeri çıkmadan hiçbir şeyi konuşmam’ demiş. Neyi görüşeceklerini merak ediyorum” ifadesini kullandı.

“Denktaş, harita ve konum ortaya koymadı”
Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş döneminde gündeme gelen yüzde 29 artı oranında herhangi bir harita ve konum ortaya konulmadığına vurgu yapan Başbakan Özgürgün, “Yüzde 29 artı, eğer o dönemde bir anlaşma olsaydı ortaya çıkacak olan bir rakamdı” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam